În 2020, inventatorul Cornel Amariei și conferențiarul UTCN Gabriel Chindriș au înființat startup-ul DOTLUMEN. Cei doi au venit cu o soluție inovatoare pentru a îi ajuta pe nevăzători să se orienteze în spațiu și au obținut o finanțare de 9 milioane euro de la Uniunea Europeană. Simțind mirosul de ”cașcaval”, anul acesta au apărut printre acționarii din startup clujean ”entități” interesante: un offshore folosit ca vehicul financiar de mai mulți milionari români controversați, unii condamnați pentru corupție, un șeic din Dubai, un fost fotbalist, ex-șeful unei agenții-falangă a Serviciilor secrete din România, un bancher acuzat că a ”înțepat” câteva fonduri de investiții internaționale, etc. 

Startup-ul clujean Dotlumen SRL a fost înființat în 2020 și în urmă cu an a obținut o finanțare de 9 milioane de euro de la Uniunea Europeană în cadrul Acceleratorului Consiliului European pentru Inovație (EIC). Compania a fost fondată de Cornel Amariei, inventator, de dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice și Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings.

Cornel Amariei, inventatorul pe care se sprijină afacerea de 9 milioane de euro este din județul Giurgiu. Gabriel Chindriș este conferențiar în cadrul UTCN la Departamentul de Electronică Aplicată și în mediul privat se ocupă de cercetare și design de produse.

Cele mai mari pachete de acțiuni din cadrul startup-ului Dotlumen sunt deținute de inventatorul Amariei (45%) și de partenerul lui, clujeanul Chindriș (19%). Antreprenorul slătinean Mihai Ivașcu, câștigătorul locului 1 EY Emerging Entrepreneur Of The Year In Technology deține 8% din acțiunile Dotlumen.

Un pachet de 5% capitalul social este deținut de Shaikh Omar Saqer Mohammed Alqassimi, un investitor imobiliar din Dubai care deține interese în cadrul bursei NASDAQ Dubai. El este membru al familiei domnitoare și cetățean al Ras Al Khaimah, Emiratele Arabe Unite.

Din structura Dotlumen mai face parte un fotbalist.

Răzvan Dincă Raț

Este vorba despre Răzvan Dincă Raț care în 2003 a fost cumpărat clubul de fotbal FC Șahtior Donețk, antrenat de Mircea Lucescu, iar în 2009 a cucerit Cupa UEFA cu Șahtior și a jucat integralist în finala Supercupei Europei. Ulterior Raț s-a transferat la clubul englez West Ham United. Din structura acționariatului la Dotlumen mai face parte și soția lui Raț, ucraineanca Iuliia. Cei doi soți dețin împreună 7% din firma clujeană.

Investitorul timișorean Sorin Suru are 3%, frații ruși Aliev Magomed și Anzor au împreună 6%, iar Reijtenbagh Edgar Johan Louis Christiaan, unul dintre cei mai bogați olandezi are 1%.

ULPIA VENTURES SRL, face parte și ea din structura acționariatului. Compania aparține lui Marinescu Cătălin Valentin, fost șef la ANCOM, una dintre agențiile serviciilor din România. În 2017 el a fost numit şef al Diviziei de Strategie a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) de la Geneva, parte a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Marinescu  a fost numit la conducerea ANCOM în 2009, în timpul guvernării Boc, cu un mandat de şase ani.

Marinescu este asociat cu milionarii clujeni Eugen Meciu și Ghite Sorin Voicu în cadrul ZEN HYDRO POWER SRL, Alesis SRL și GV ENERGY SRL.

”Cireașa de pe tort” din acest startup clujean este Tatika Investments LTD, un off-shore cipriot folosit de oameni de afaceri români cum ar fi Puiu Popovici și Radu Dimofte.

Și la ei e ca la noi!

Reijtenbagh Edgar Johan Louis Christiaan este unul dintre cei mai bogați oameni din Olanda. Prin intermediul grupului bancar Credit Suisse, el a investit în mai multe fonduri private, iar cu profiturile obținute a cumpărat acțiuni la grupuri financiare controversate cum ar fi Blackstone și Carlyle Group. În urmă cu câțiva ani, investițiile făcute în fondurile private s-au prăbușit. Pentru a își recupera banii, Credit Suisse i-a dat în judecată pe Reijtenbagh și grupul său Plaza în tribunalul statului New York, acuzând că a fraudat aproximativ 340 milioane de dolari din fondurile de investiții administrate de banca elvețiană, în situația în care banca îl finanțase cu  700 de milioane de dolari. În cadrul procesului, Credit Suisse afirmă că „activitățile lui Reijtenbagh cuprind o conspirație” pentru a „înșela la o scară fără egal”. Credit Suisse susține că Reijtenbagh a transferat în mod fraudulos participațiile de capital privat care acționau ca garanție pentru împrumuturile Credit Suisse către o entitate externă controlată de el.

Louis Reijtenbagh

Credit Suisse a început să lucreze cu Reijtenbagh în aprilie 2006, când Joshua Blaine de la Credit Suisse Strategic Partners s-a întâlnit cu frații Louis și Jacco Reijtenbagh la New York. La acea vreme, grupul financiar Plaza Reijtenbagh se lăuda cu 1 miliard de dolari sub administrare, iar fondul Bundora avea 160 de milioane de dolari angajați în fonduri de capital privat.

Acordurile de împrumut indicau că Reijtenbagh era unicul proprietar al Plaza Group și al afiliaților săi, împreună cu investițiile sale. Credit Suisse spune că i s-a spus că Bundora și afiliații săi sunt „finanțați în totalitate de familia Reijtenbagh”.

În octombrie 2018, Tribunalul din Anvers a aprobat o înțelegere între Reijtenbagh și Parchetul din Anvers (Belgia). Acordul este un aranjament legiferat care oferă o soluție definitivă și completă a litigiului care a vizat problemele fiscale și accesorii legate de domiciliu. Acordul nu a constituit nicio condamnare, nici o constatare sau admitere de vinovăție, abatere sau abatere de orice fel. Conform acordului aprobat, Parchetul a încetat întreaga urmărire penală și a respins toate acuzațiile cu prejudiciu. În consecință, Reijtenbagh a fost scutit de toate acuzațiile și acuzațiile.

Vehiculul financiar care poartă interesele unor afaceriști români

Tatika Investments Limited este un offshore cipriot prin intermediul căruia  în doar două zile (8 și 11 martie 2013) au fost retrase 1,34 milioane de euro din băncile Bank of Cyprus și Laiki Bank.

Potrivit riseproject.ro, Tatika, vehicul financiar înființat în 1999, este offshore-ul cel mai frecvent întâlnit în companiile controlate de tandemul Puiu Popoviciu – Radu Dimofte. Cote procentuale semnificative din următoarele active şi afaceri sunt controlate prin intermediul Tatika Investments Ltd: mall-ul  Băneasa Shopping City, hotelul Howard Johnson (din Piaţa Dorobanţilor), cele două hoteluri Ramada Parc (situate pe Bulevardul Poligrafiei, în Bucureşti), lanţurile de restaurante KFC şi Pizza Hut, patiseriile Paul şi Cinnabon, platforma industrială Metav etc. În 2005, Tatika Investments Ltd, împreună cu firma care operează cele două hoteluri Ramada Parc – Parc Hotels SA – a contractat un credit de 14,7 milioane de euro de la Alpha Bank. Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte au garantat atunci, ca persoane fizice, schema împrumutului de la Alpha Bank.

Puiu Popoviciu

Firma Tatika Investments Limited din Cipru l­-a chemat în judecată pe Cristian Sima pentru a recupera un împrumut pe care i l-ar fi acordat cu o lună înainte ca brokerul să fugă din România. Pentru recuperarea banilor, firma offshore a cerut Judecătoriei sectorului 1, în data de 15 octombrie 2012, să ia măsura sechestrului asigurător asupra averii lui Cristian Sima. Opt zile mai târziu magistrații au respins cererea. Pe 1 noiembrie, offshore-ul a introdus o nouă cerere de instituire a sechestrului, la care a renunțat apoi după ce avocații firmei și-au dat seama că procesul este de competența Tribunalului București. Tatika Investments a fost de­-a lungul timpului implicată în peste 20 de companii românești, conectate direct sau indirect la interesele oamenilor de afaceri Puiu Popoviciu, Nicolae Badea și Radu Dimofte. Puiu Popoviciu deține Băneasa Mall, cel mai mare shopping mall din România, Niculae Badea este președintele clubului Dinamo, iar Dimofte este partenerul tradițional de afaceri al lui Popoviciu. Cei trei afacerişti au mai figurat printre fondatorii afacerii de telefonie mobilă MobilRom (“Dialog”), actuala subsidiară a companiei Orange.

Anul acesta, Popoviciu a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare. În același dosar, fostul șef DGIPI Cornel Șerban a fost condamnat la doi ani și 6 luni închisoare cu executare, Ioan Alecu, rectorul USAMV București, la șase ani închisoare, Petru Pitcovici, fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI, la doi ani închisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei, la un an închisoare.

Sentința nu este definitivă.

Fratele unui politician rus din Duma de Stat acționar în afaceri de tip blockchain.

Mihai Ivașcu face parte din noua ligă  a antreprenorilor români care activează în business-urile din sfera IT.

Potrivit presei din România, el a fondat M3 Holdings LTD. Este vorba despre un grup financiar localizat în Marea Britanie și care include trei companii de tehnologie: Moneymailme, M3 Payments, platformă de gestiune a schimburilor valutare și a plăților, și Modex, un dezvoltator de tehnologii blockchain.

În acționariatul M3 Holdings se află Agaev Batyr. Cetățeanul rus face parte din familia lui Agaev Bekhan, fost membru al Dumei de Stat din Federația Rusă, care este vizat de mai multe restricții în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, și fotbalistul Raț,  are acțiuni în cadrul grupului britanic M3

Vedere prin impulsuri electrice

Investițiile din startup clujean Lumen se bazează pe o soluție inovatoare care vine în sprijinul persoanelor nevăzătoare. Potrivit unui material publicat de ziare.com, Cornel Amariei a inventat un sistem în care ochelarii sunt conectați la senzori care, la atingerea frunții, transmit impulsuri electrice prin piele care ajung direct la creier. În acest fel, nevăzătorul simte o vibrație care corespunde ca intensitate cu distanța la care se află față de un obstacol sau de un obiect. Cu cât purtătorul Lumen se află mai aproape de un obstacol, cu atât impulsurile și vibrațiile sunt mai puternice, ghidându-l. La finele anului 2020, Cornel Amariei și colegii săi au ajuns la ceea ce ar trebui să fie prototipul final. Practic, de când vor apărea pe piață acești ochelari speciali, orice nevăzător ar urma să se poată descurca la fel de bine ca o persoană care are un simplu deficit de vedere.

„A doua jumătate a anului 2021 este planul actual pentru pornirea producției. Costul unei perechi este de 4.999 de dolari și vor fi disponibili și în România, însă data exactă pentru lansarea pe fiecare țară nu am stabilit-o încă”, spune Amariei pentru sursa citată.

Cornel Amariei: ”Punem România pe niște hărți pe care nu s-a aflat niciodată!”

”Pot să spun cu siguranță, din toate datele pe care le am, că nu aparține lui Popoviciu. Mai mult decât atât, toate actele sunt la registrul comerțului, sun publice. Personal nu îl cunosc pe Puiu Popoviciu, nu știu ce a făcut, nu cunosc mai multe. Toate datele legate de rutele noastre de investiție sunt publice la registrul comerțului. Puiu Popoviciu nu face parte din acționariatul nostru. Sunt sigur că el nu face parte din Tatika Investment. Suntem un SRL, ne știm cu toții între noi, însă mai mult decât faptul că au investit cu toții în Lumen și avem o relație de încredere. Mai mult de atât este pentru fiecare ceea ce… nici nu cunosc mai multe detalii. Plus că avem procesul nostru intern de verificare și toți investitorii pe care îi avem au trecut prin acest proces. Cât timp departamentul nostru juridic nu a ridicat niciun semn de întrebare, cu toții suntem bucuroși să facem chestia asta împreună și să punem România pe niște hărți pe care nu s-a aflat niciodată. Focusul nostru este să ajutăm milioane de oameni. Puiu Popovici nu știu să fie în acționariatul niciunei companii care a investit în Lumen”, a declarat Cornel Amariei.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.