Una dintre cele mai mari afaceri din Cluj Napoca, Iulius Mall, a primit o finanțare în valoare de 20 de milioane de euro din partea Băncii Internaționale de Investiții (International Investment Bank – IIB) din Rusia, supranumită ”Banca lui Putin”. Creditul luat a fost unul ”sindicalizat”, adică banii au fost folosiți pentru toate afacerile care fac parte din Iulius Grup. Afacerea este controlată de ieșeanul Iulian Dascălu, un personaj care are în anturajul lui câteva nume care au lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).
Printre investiţiile băncii rusești în România se numără şi un împrumut de 20 de milioane de euro, pentru companiile dezvoltatorului imobiliar Iulian Dascălu. Potrivit Băncii Internaționale de Investiții ( BII), banii aveau ca destinaţie „finanţarea pe termen lung a centrelor comerciale din România”. La acest împrumut, acordat pe zece ani, a participat și Erste Bank.
Însă, ca urmare a valului de sancțiuni economice impus Rusiei s-a luat decizia ca România, împreună cu Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria, să se retragă din cadrul acestei bănci supranumite ”Banca lui Putin”. De pe urma acestei decizii, statul român va pierde 26,1 milioane euro, bani care figurează ca participație la capitalul BII.
Revenind la afacerea lui Dascălu, patronul Iulius Mall are pe statul de plată mai mulți foști ofițeri de Securitate sau cadre militare trecute în rezervă.
Ioan Bala, fostul comandat general al penitenciarelor din România, a fost desemnat de Dascălu să se ocupe de dezvoltarea și securitatea ansamblului urbanistic Openville din Timişoara.
Bala a fost în perioada 2008-2012 comandant general al penitenciarelor din România, însă după ce a ieșit în public cu o serie de declarații demne de un scenariu hollywoodian, el a fost schimbat din funcție de Titus Corlățeanu și s-a reîntors la conducerea Penitenciarului Timișoara. Înainte de a fi demis din funcția de șef al penitenciarelor din România, el a susținut în fața ziariștilor prezenți la o conferință de presă că a dejucat planurile unei grupări teroriste.
Dascălu și-a făcut ”brigadă” de ochi albaștri
Pe statele de plată ale diferitelor afaceri gestionate de Dascălu s-au mai aflat Gen. Vasile Alexoaie (fost şef de Securitate la Roman, după 1989 în structura de conducere a SRI Iaşi, fost preşedinte al FNI Iaşi), Gen. Gheorghe Atudoroaie (fost ofiţer de Securitate în Timişoara, implicat în represiunile din decembrie 1989, condamnat la închisoare pentru asta, ulterior eliberat şi reîncoporat la SRI), gen. Tiberiu Simion (fost şef SRI Iaşi până în 2006), Col. Florin Vezeteu (fost şef al SRI Iaşi, Col. Cornel Huţanu (fost şef Contrainformaţii SRI pe Moldova, apoi fost şef SRI Suceava) sau Dorin Mocanu (fost ofiţer SRI). De asemenea, fostul șef al SRI Iași, Cornel Dogaru, a fost cooptat de Iulian Dascălu în cadrul afacerilor pe care patronul Iulius Mall de deține. În 2002, în urma unui scandal, Dogaru a fost dat afară din SRI, dar a fost ”recrutat” de Iulian Dascălu. De asemenea, printre apropiații lui Dascălu se numără și Relu Fenechiu. Legătura între Fenechiu și Iulian Dascălu este realizată printr-o serie de atribuiri de lucrări făcute de Dascălu către o firmă de construcții de-a deputatului liberal. firma lui Fenechiu a lucrat la proiectul Palas, după ce Fenechiu a făcut lobby la Ministerul culturii pentru ca proiectul să primească un aviz de începere a lucrărilor. De asemenea, atribuirea subevaluată a terenului pe care a fost edificat proiectul Palas a fost facilitată de consilierii liberali ai Primăriei Iași, la acea dată conduși de Relu Fenechiu. Firma Palas International Resort, controlată de Fenechiu, a obținut contractul de construcții la proiectul Palas.
Din fost cofetar a ajuns la prăjitura Securității
Iulian Dascălu e un ieşean (părinţii săi sunt foşti muncitori la Moldomobila), născut într-un cartier muncitoresc (Bularga), un băiat care n-a făcut multă şcoală (la Revoluţie era expert cofetar, abia peste 10 ani comandându-şi o diplomă universitară) şi care a muncit în tinereţe pentru a-şi face un rost. Potrivit publicației ieșene topiasi.ro, Dascălu a început în 1991 să facă mici afaceri, dar în ciuda eforturilor nu a reuşit să rupă gura târgului. Asta până în 1998 când pe statul său de plată apare primul general de Securitate iar afacerile îi explodează brusc.
Ca să fie clar, un afacerist puternic reuşeşte cu greu să racoleze un securist de soi, foarte greu un colonel, dar mai nimeni nu poate pune mâna pe un general de Securitate. Mai ales pe unul de talia lui Gheorghe Atudoroaie, cel condamnat pentru omorârea şi incinerarea a peste 40 de timişoreni la Revoluţie. Ei bine, în 1998 Iulian Dascălu, un afacerist modest, l-a angajat oficial pe celebrul Atudoroaie, securist greu înainte de 1989 şi apoi transformat de regimul Iliescu în şef al Diviziunii de Protecţie a SRI.
Foarte rapid s-au îngrămădit pe statele de plată ale lui Dascălu şi alţi generali sau colonei de Securitate(generalii Vasile Alexoae şi Tiberiu Simion, coloneii Huţanu, Dogaru, Mocanu şi Feraru sau primul şef al SRI Iaşi, Florin Vezeteu). E greu de crezut că o asemenea colecţie de oameni grei ai sistemului de informaţii, pile şi relaţii ajung doar din coincidenţă în slujba aceluiaşi afacerist. Şi n-am pomenit decât de o parte din toţi securiştii din jurul lui Dascălu. Neoficial se ştie că în spatele afacerilor sale a stat permanent Patriarhul Bisericii Ortodoxe, cel care ar fi salvat până la urmă de la ilegalitate afacerea PALAS şi ar fi asigurat garanţiile uriaşe cerute de bănci. Deloc întâmplător, PF Daniel este văzut şi el de multă lume informată drept „om al Securităţii”, potrivit topiasi.ro.
Banca lui Putin are un capital de 1,3 miliarde de euro
Banca Internațională de Investiții a fost fondată în anul 1970, când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional pentru blocul economic răsăritean socialist CAER. Portofoliul de împrumuturi al Băncii Internaționale de Investiții a ajuns, de la relansarea acesteia, din 2012, la 753 de milioane de euro, în doar șase ani, din care România reprezenta 10%, potrivit rapoartelor băncii. În România, IIB a acordat finanțări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group sau MEP Retail, operatorul lanțului Profi.
În luna octombrie 2016, Banca a participat la emisiunea primară de obligaţiuni a operatorului de telecomunicaţii RCS-RDS, achiziţionând obligaţiuni în valoare de 16,5 milioane de euro. International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul anului 2017 și-a cerut insolvența, potrivit profit.ro. Banca are listate la cota Bursei de Valori București 5 emisiuni de obligațiuni corporative, în valoare totală de 140 milioane euro și peste 1 miliard de lei. IIB are un capital de 1,3 miliarde euro și active de 1,1 miliarde euro.
Până de curând, acționarii băncii erau Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Rusia deține 47,46% din acțiunile băncii, Ungaria fiind al doilea acționar cu 17,27%, iar pe trei Bulgaria cu 9,93%. România este al șaselea acționar, pachetul pe care-l deține fiind de 6,14%.
Un maghiar, reprezentantul României în Banca Internațională de Investiții
Până în anul 2019, reprezentantul României în cadrul Băncii Internaționale de Investiții a fost Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe al Vioricăi Dăncilă, recuperat de AUR pe post de analist energetic. Ulterior, Teodorovici a fost schimbat cu Attila Gyorgy, secretar de stat în ministerul Finanțelor.
nimic nou sub soare ,,..!!