Iulian Dascălu, patronul Iulius Group, a tras lozul câștigător în afacerea Iulius Parc. „Regele mallurilor” scoate bani din „piatra seacă” pe care autoritățile publice nu au știut cum sau nu au vrut să o valorifice. Dascălu organizează săptămânal evenimente pe terenul cu o suprafață de un hectar primit în concesiune de la Consiliul Județean Cluj în anul 2013, care-i aduc un profit semnificativ.
În toamna anului 2013, Iulius Group a inaugurat un parc cu o suprafață de aproximativ un hectar în zona lacului din cartierul Gheorgheni. „Regele mallurilor” a promis că amenajează zona verde, după ce a primit în concesiune, pentru o perioadă de 49 de ani, un teren 1,4 hectare pe malul lacului de la Consiliul Județean Cluj, pe care plănuia să construiască două clădiri de birouri, de patru, respectiv zece etaje. La acea vreme, Iulian Dascălu afirma că investiția pentru realizarea Iulius Parc se ridică la suma de 2 milioane de euro, fiind catalogat drept cel mai scump parc din țară, cu un preț de 200 de euro pe metru pătrat.Dascălu declara la acea vreme că pe o suprafață de teren de aproximativ 30.000 de metri pătrați, au fost plantați peste 18.000 de arbuști și 400 de arbori maturi, având înălțimi cuprinse între 7 și 11 metri, din speciile stejar, cedru, carpen, tei, prun roșu, fag roșu și pin negru. De asemenea, „regele mallurilor” s-a lăudat că a adus tocmai din Austria 10.000 de metri pătrați de gazon și aproximativ 6.500 de metri cubi de sol special. Acesta spunea că folosește un sistem de irigare computerizat pentru a menține vegetația hidratată. Cu toate acestea, specialiștii au pus sub semnul întrebării suma declarată, susținând că valoarea este exagerată și că orașul a avut de pierdut în această „tranzacție”.
Boc lăuda parteneriatul care i-a adus un profit consistent lui Dascălu
Pierderea există cu siguranță, deoarece ceea ce părea a fi un parteneriat public-privat de excepție, așa cum susținea Emil Boc, s-a transformat într-o afacere extrem de profitabilă a cărui beneficiar este Iulian Dascălu, nu Primăria Cluj-Napoca sau locuitorii municipiului.
„Iulius Parc va fi unul de referinţă pentru Transilvania, fiind un model naţional de parteneriat public-privat şi de implicare în viaţa comunităţii locale”, declara Emil Boc, în anul 2013.
Iulius Group organizează săptămânal evenimente pe spațiul verde amenajat în urmă cu 10 ani. Fie că este vorba de festivaluri de street food, de muzică sau de sport, Iulius Parc este întotdeauna plin ochi, iar clujenii care și-ar dori să se bucure de priveliște sau să se plimbe în aer liber rămân pe dinafară. În timpul evenimentelor, sunt instalate mese, scaune bănci și gherete pe aleea pietonală și pe pontonul din jurul lacului, în așa fel încât oamenii beneficiază de un spațiu extrem de redus pentru plimbări sau alergare. În cazul festivalurilor de street food, gazonul de pe spațiul verde este distrus sub roțile dubițelor care se înghesuie pe terenul de un hectar. Când gazonul se distruge complet, este înlocuit. Însă, acest lucru este folosit de Iulius Group în campania de marketing pentru a le arăta clujenilor și autorităților locale că investesc în punctele de interes ale municipiului și respectă cu strictețe angajamentul asumat în momentul în care a primit terenul de la Consiliul Județean Cluj.
Clujenii, din ce în ce mai deranjați de evenimentele din Iulius Parc
Sesizările făcute de clujeni prin intermediul aplicației My Cluj dezvăluie o altă față a ceea ce ar fi trebuit să reprezinte o oază de liniște și relaxare pentru cetățeni. Redăm câteva reclamații făcute de clujeni:
„Muzică tare în Iulius Parc inclusiv după ora 23:00, deși orele de liniste încep la ora 22:00. Muzica răsună la blocurile din jur.”
„Pontonul de lemn din parcul Iulius Mall nu a fost complet refăcut. Au rămas porțiuni cu bucăți de lemn care nu au fost schimbate și care pot sa fie un real pericol pentru oamenii care se plimbă prin parc.”
„Gardurile s-au prăbușit peste calea pietonală.”
„Scânduri rupte, pot să cadă copiii în apă. Dacă nu dumneavoastră sunteți responsabili măcar forțați pe cei responsabili să repare. Pericol pentru copii mici!”
Iulian Dascălu plătește 10.000 de euro/lună către Consiliul Județean Cluj
Terenul pe care Iulian Dascălu a realizat Iulius Parc aparține, în proporție de 84%, hotelului Univers T, din subordinea Consiliului Județean Cluj, iar restul de 16% aparține Primăriei Cluj-Napoca și reprezintă o suprafață de aproximativ 1-2 metri din jurul lacului. „Regele mallurilor” a promis, în momentul în care a semnat contractul de concesiune, că va amenaja o parte din zona verde din jurul lacului, aflată în proximitatea Iulius Mall, iar cealaltă porțiune care nu prezenta interes pentru afacere a fost lăsată în grija Primăriei Cluj-Napoca. Dascălu nu a amenajat parcul de dragul cetățenilor, ci pentru că a trebuit să întoarcă, măcar de ochii lumii, serviciul făcut de Consiliul Județean Cluj care i-a concesionat un teren de 1,4 ha pentru construirea a două clădiri de birouri. În anul 2014, Iulius Group anunța că a dat folosinţă prima clădire de birouri din cartierul Gheorgheni, „United Business Center Tower”. Inițial, Dascălu a anunțat că vrea să ridice două clădiri de birouri dar s-a răzgândit, motivând că nu vrea să răpească frumusețea parcului cu o nouă construcție.
Clădirea de 10.000 de metri pătraţi funcţionali a fost închiriată în proporţie de 100% chiar înainte să fie finalizată. Specialiștii din imobiliare estimau în anul 2014 că Iulius Group încasează lunar chirii de circa 100.000 de euro, adică 1,2 milioane de euro pe an. În decursul celor 49 de ani pentru care terenul a fost concesionat de la Consiliul Județean, Iulian Dascălu va beneficia de venituri de aproximativ 58 de milioane de euro din chirii.
Potrivit contractului, Consiliul Județean Cluj ar trebui să primească 25% din profitul companiei care va administra clădirea de birouri, dar nu mai puţin de 10.894 de euro pe lună. Această sumă reprezintă 10% din încasările lunare ale companiei milionarului pentru clădirea de birouri „United Business Center Tower”.
Milionarul a aplicat aceeași strategie de asociere în participațiune cu Consiliul Județean Cluj și în anul 2006, când a încheiat un contract cu instituția publică pentru concesionarea unui teren de 6 hectare în cartierul Gheorgheni, teren pe care a fost ridicat Iulius Mall. Potrivit contractului din 2006, milionarul a primit aprobarea de a construi Iulius Mall Cluj și a fost obligat să plătească către CJ 25% din profit, dar nu mai puțin de 45.000 de euro lunar, adică 540.000 de euro anual.
mocanu din rachitele loveste din nou
Dacă rămâneau bălării era ok .pentru că primarii nu investesc decât în fleacuri și pomeni electorale!
Omul a investit,a creat plus valoare, acu ce vreți? Să-l fugarim și să dăm parcul spre exploatate unor vremelnici șpăgari de partid , care știm ce fac..distrug tot!
Dacă sunt nereguli, pot fi notificate și rezolvate..