La a patra cerere de insolventa, magistratii Tribunalului Comercial Cluj au aprobat cererea combinatului Somes Dej de initiere a procedurii. Asta s-a intamplat dupa ce combinatul s-a indatorat cu 1,4 milioane de lei fata de o serie de societati comerciale controlate de Stefan Vuza prin intermediul Serviciilor Comerciale Romane. Insolventa combinatului de celuloza si hartie a fost atribuit casei de insolventa Solvendi, controlata de specialistul in insolventa Marius Grecu. Gazeta de Cluj a prezentat in numerele anterioare modul in care afaceristul Vuza “opereaza” cu beneficiile aduse de insolventa.

Abia la patra incercare magistratii clujeni au admis cererea de insolventa a combinatului dejean Somes, fostul fabricant nr 1 de hartie in judetul Cluj. Judecatorii au fost convinsi sa accepte aceasta procedura abia dupa ce consiliul director al societatii a facut o cerere speciala in acest sens. “Admite cererea formulata de debitoarea SC S. SA pentru deschiderea procedurii insolvenţei. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei impotriva debitoarei SC S. SA. Numeşte administrator judiciar pe SOLVENDI SRL care va indeplini atribuţiile prevazute de art. 20 din Legea nr. 85/2006. Stabileşte in sarcina administratorului judiciar obligaţia de a depune la dosar un raport asupra cauzelor şi imprejurarilor ce au dus la apariţia starii de insolvenţa a debitoarei, cu menţionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila conform prev. art.59 din Legea nr.85/2006.Dispune comunicarea prezentei instanţelor judecatoreşti in a caror jurisdicţie se afla sediul debitoarei, tuturor bancilor unde debitoarea are deschise conturi, aceasta din urma obligaţie fiind in sarcina administratorului judiciar. Stabileşte in sarcina debitoarei obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului judiciar toate informaţiile cerute cu privire la activitatea debitoarei, precum şi lista cuprinzand plaţile şi transferurile patrimoniale efectuate in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii. Dispune desemnarea administratorului special. Dispune in sarcina administratorului judiciar obligaţia de a efectua notificarile prev. de art. 61 din Legea nr. 85/2006. Stabileşte termenul limita pentru formularea opoziţiilor impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolvenţei pentru data de 26.02.2013. Fixeaza termenul limita pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor la data de 15.03.2013, termenul limita pentru verificarea creanţelor, intocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor la data de 2.04.2012, termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii care se vor formula in termenul stabilit de art. 73 al 2 din Legea 85/2006 şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la 16.04.2013.Dispune in sarcina administratorului judiciar obligaţia de a depune rapoarte privind modul de indeplinire a atribuţiilor sale, cu justificarea cheltuielilor, la fiecare termen de continuare a procedurii, potrivit art.21 alin.1 din Legea nr.85/2006.Dispune in sarcina administratorului judiciar obligaţia de a depune raportul prevazut de art. 54 din Legea nr. 85/2006 in termen de maxim 20 de zile de la data desemnarii sale cu obligaţia de a notifica debitoarea in cazul formularii unei cereri de intrare in faliment in procedura simplificata şi fixeaza termen pentru dezbaterea acestui raport, precum şi pentru soluţionarea eventualelor opoziţii pentru data de 12.03.2013, sala 249, ora 8,00.Definitiva şi executorie. Cu drept de recurs in termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţata in şedinţa publica din 29.01.2013”, arata sentinta instantei.

Insolventa cu premeditare

Vuza a mai fost prins in off-side de SIF Oltenia, care contesta in instanţa o serie de decizii luate in cadrul SC Sinterom, societate clujeana unde Ştefan Vuza este acţionar majoritar. Dinel Staicu, seful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza ca „plimba” banii pentru a-i pastra in propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuza ca Ştefan Vuza, care a cumparat prin privatizare cele doua mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzau), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveica” sa ruleze fondurile acestor doua combinate pentru ca, in final, acestea sa ajunga in capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Romane (SCR). In mai 2006, SIF Oltenia a dat in judecata Sinterom pentru a anula o hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firma deţinuta de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecatorii clujeni au dat caştig de cauza SIF-ului şi au obligat sa se anuleze hotararea. In decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces impotriva Sinterom pentru a anula o alta hotarare prin care se mai incerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate catre societaţi controlate de Ştefan Vuza”, se arata in plangerea SIF Oltenia. Şi aceasta hotarare este anulata de instanţa clujeana.
De asemenea, la Cluj, Vuza a mai avut o serie de procese cu un alt co-acţionar minoritar de la producatorul de hartie SC Someş Dej, respectiv un fond de investiţii cipriot, Broadhurst Investment. Reprezentanţii fondului au contestat ca, in cadrul Adunarii Generale a Acţionarilor (AGA) din interiorul fabricii dejene, s-a aprobat efectuarea mai multor tranzacţii financiare fara ca Broadhurst Investment sa fie consultat. De asemenea, reprezentanţii fondului cipriot cred ca administratorii Someş Dej ar intenţiona falimentarea combinatului de celuloza şi hartie.

Ultima tranzactie: 1 actiune pentru 1 ban
Intrarea in insolvenţa a fost anunţata la sfarsitul saptamanii trecute printr-un comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit celor mai recente raportari, cifra de afaceri a Somes Dej a scazut de la 6 milioane lei la 2,1 milioane lei in primul semestru al anului trecut, iar pierderile au avansat de la 2,6 milioane lei la 6,3 milioane lei, anunţa Mediafax. Acţiunile Someş Dej sunt tranzacţionate la Categoria Nelistate a Bursei de Valori Bucureşti. Cel mai recent transfer a avut loc miercuri, cand a fost transferata o acţiune, pentru un ban. Preţul este de şase ori sub cotaţia anterioara inregistrata pe 3 ianuarie, de 6 bani/titlu. Raportat la cel mai recent preţ de la Bursa, Someş Dej are o capitalizare de doar 126.000 de lei. Acţiunile firmei vor fi oprite de la tranzacţionare pana la aprobarea planului de reorganizare. Interesant este ca anul trecut, Vuza intentiona sa devina patronul combinatului Oltchim, el participand la licitatia “iepureasca” organizata de stat. Chiar daca nu a castigat licitatia, Vuza a ramas sa negocieze cu Electrica pentru creantele Oltchim.

“Puii” lui Vuza
Omul de afaceri clujean, cu o avere estimata de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controleaza direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Romana de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Romane.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.