Una dintre companiile aflate sub ”umbrela” omului de afaceri Simon Maurer a intrat în insolvență. Acest lucru s-a întâmplat în situația în care compania mamă a grupului, Maurer Imobiliare, a preluat o datorie pe care firma intrată în insolvență o avea către SC DAW BENŢA ROM NIA. Cei de la Maurer derulează un proiect imobiliar în Piața Abator început în 2019.

Până acum nu a fost finalizată fundația, însă reprezentanții companiei îi asigură pe clienți că până la sfârșitul anului viitor vor finaliza proiectul care are peste 20 de etaje. În afacere este băgat și unul dintre finanțatorii echipei de fotbal CFR Cluj. Anul trecut, împotriva celor de Maurer un producător de ciment a cerut insolvența firmei însă, până la urmă, cererea a fost retrasă oamenii de afaceri ajungând la o înțelegere.

La mijlocul acestei luni, Tribunalul Brașov a dispus intrarea în insolvență a firmei MAURER OVERLAND TRADING, parte a grupului Maurer, care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară și este controlat de omul de afaceri Simon Maurer. Firma MAURER OVERLAND TRADING avea o datorie către SC DAW BENŢA ROM NIA SRL, un un joint-venture între compania DAW din Germania şi omul de afaceri Remus Aurel Benţa din Mureş, unul dintre milionarii județului.

În paralel, datoria a fost preluată de principala a grupului de dezvoltare imobiliară, SC Maurer Imobiliare.

”Admite cererile de deschidere a procedurii insolvenţei, formulate de creditorii SC MAURER IMOBILIARE SA şi SC ECOFLAM SRL, ambele formulate în dosarul nr.1537/62/2020, precum şi cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, formulată de creditoarea cesionară SC MAURER IMOBILIARE SA, continuatoare în drepturi a creditoarei cedente SC DAW BENŢA ROM NIA SRL, în dosarul conexat nr.1747/62/2020, împotriva debitoarei SC MAURER OVERLAND TRADING SRL”, se arată în soluția pe scurt a instanței brașovene.

În același timp, tot la Tribunalul Brașov s-a judecat cererea de deschidere a procedurii de insolvență depusă de MAURER OVERLAND TRADING împotriva Maurer Imobiliare SA, însă judecătorii au respins-o.

”Admite contestaţia formulată de debitoarea SC MAURER IMOBILIARE SA, în contradictoriu cu creditoarea SC MAURER OVERLAND TRADING SRL, prin administrator statutar Pleşa Constantin Adrian. Respinge cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, formulată de creditoarea SC MAURER OVERLAND TRADING SRL, prin administrator statutar Pleşa Constantin Adrian, în contradictoriu cu debitoarea SC MAURER IMOBILIARE SA. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Braşov, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 11.12.2020”, arată soluția instanței.

Numitorul comun al celor două companii este Simon Maurer, care este acționar majoritar la ambele companii.

Grupul Maurer are în derulare proiecte imobiliare în mai multe orașe din România, însă cel mai îndrăzneț este cel din Cluj Napoca, intitulat Maurer Panoramic. Se edifică un ansamblu cu peste 20 etaje, un subsol cu 5 niveluri chiar pe malul Someșului, în Piața Abator.

Simon Maurer: ”O mână de ajutor acordată, cu drag și din inimă” !

Acționariatul MAURER OVERLAND TRADING SRL este format din Simon Maurer (40%), Dragoș Pozna (40%) și Adrian Preda, cel din urmă fiind unul dintre reprezentanții afacerii Maurer, iar administrator este Pleșa Constantin Adrian.

Preda este reprezentantul firmei imobiliare în cadrul clubului de fotbal AS „SR” Brașov, după ce acesta a fost cumpărat de Simon Maurer.

Numele lui Pozna apare ca fiind unul dintre martorii denunțători, alături de Feraru Mihai și Haragoja Vasile, din procesul de corupție al fostului primar al localității Bran, Gheorghe Hermeneanu, condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Fostul edil a fost prins în timp de lua mită 5.000 de lei. Potrivit procurorilor, el a fost prins în flagrant imediat după ce acesta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit de la reprezentantul legal al unei societăţi comerciale cu care primăria s-a aflat în relaţii contractuale, suma de 5.000 lei pretinsă anterior, suma reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea unui contract de prestări – servicii de amplasare a instalaţii, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Pe de altă parte, societatea Maurer Imobiliare SA îi aparține, în proporție de peste 60% lui Simon Maurer. Varianta lui despre această situație inedită în care o firmă subsidiară cere insolvența ”societății mamă” este că a încercat să își ajute un prieten, iar ajutorul dat s-a întors împotriva lui.

”Începând cu luna ianuarie 2018 societatea Maurer Imobiliare SA a dezvoltat o relație comercială cu societatea MAURER OVERLAND TRADING S.R.L. Acest contract presupunea ca această societate, nou înființată și fără credibilitate comercială pe piața de profil, să se constituie într-un agent al subscrisei pe piața furnizorilor de materiale de construcții, astfel încât să negocieze în numele subscrisei și să obțină cele mai bune prețuri de aprovizionare.

Pe atunci, am considerat această asociere ca fiind, privind-o  dincolo de latura profesională, o mână de ajutor acordată, cu drag și din inimă, unui prieten care tocmai încheiase parteneriatul cu o altă societate. Azi sunt nevoit să o includ în categoria parteneriatelor total neinspirate și nefericite”, explică omul de afaceri.

El mai spune că Societatea Maurer Imobiliare SA a achiziționat și achitat societății afiliate (SC Maurer Overland Tranding SRL) diverse mărfuri necesare activității curente fără să înregistreze restanțe. Cu toate acestea, în data de 27.04.2020, SC Maurer Imobiliare SA a fost pusă în întârziere, fiind informată de către SC Maurer Overland Tranding SRL că nu poate continua onorarea comenzilor sub pretextul unei datorii totale de 1.600.000 lei pe care Maurer Imobiliare SA ar fi datorat-o.

”Pornind de la aceste demersuri este evident faptul ca SC Maurer Imobiliare SA nu se află în conflict cu SC DAW Benta SRL. Din contra, suntem de aceeași parte a baricadei aflându-ne  în poziția de creditori și având înaintate cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva firmei afiliate SC Maurer Overland Trading SRL”, mai explică Simon Maurer.

Imobiliare de la Paszkany la Nelu Varga

Inițial, proiectul imobiliar din Piața Abator a fost demarat de Arpad Paszkany, care a comandat un studiu de trafic pentru zona respectivă. Ulterior, proiectul a fost cumpărat de milionarul clujean Stefan Gadola, unul dintre acționarii Energobit, și acum a ajuns să fie dezvoltat de Simon Maurer, prin intermediul firmei Maurer Imobiliare. În această afacere, alături de Maurer figurează și Marian Băgăcean, proxy-ul lui Nelu Varga, finanțatorul din umbră al echipei de fotbal CFR Cluj.

Clujeanul Nelu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, și a fost achitat de acuzații în dosarul în care Hrebenciuc a fost condamnat.

Împreună cu omul de afaceri turdean, Costel Călugăr, ar fi cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorul Vlad Sturdza. În 2006, Elie Vlad Sturdza, un strănepot al lui Dimitrie Ghica, a cerut în instanță retrocedarea a mai multe mii de hectare pe motivul că terenurile ar fi fost luate abuziv de Statul Român în perioada comunistă. Instanțele din Bacău i-au respins cererea pe motiv că Sturdza nu ar avea calitatea de moștenitor. Însă, procesul a fost strămutat. La Tribunalul Covasna, unde statul a pierdut procesul, Direcția Silvică Bacău a fost reprezentată de casa de avocatură „Stoica și Asociații”, după ce, în primele trei instanțe, statul a fost reprezentat de proprii juriști. Cealaltă parte a fost reprezentată în instanță de deputatul PSD de Brașov, Ioan Adam.

Oficialii Maurer spun că vor construi peste 20 de etaje într-un an!

Pe contul de Facebook al Maurer Panoramic, oamenii întreabă când se va termina proiectul sau, măcar, când construcția va ajunge la cota 0. Cei de la Maurer au răspuns că în cursul lunii trecute ajung la cota 0. Acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit ultimelor informații ale companiei, ”în luna noiembrie, pe șantierul Maurer Panoramic, au continuat lucrările pentru structură: s-au turnat diafragme, s-a executat cofrarea, s-a realizat armarea, s-a turnat beton și s-au executat lucrări de instalații”. Deci, la cota 0 încă nu s-a ajuns!

Iar finalizarea proiectului a fost estimată la sfârșitul anului viitor. Cu alte cuvinte, dacă până acum nu a reușit finalizarea fundației, într-un an de zile compania condusă de Simon Maurer se angajează că va construi un proiect complex cu o înălțime de 21 de etaje!

De asemenea, mai trebuie menționat că firma MAURER IMOBILIARE CLUJ SRL, deținută de Simon Maurer și Marian Băgăcean, are o situație financiară problematică: în 2018 nu a avut nicio cifră de afaceri, iar anul trecut a declarat 8.512 lei ! De trei ani merge în pierdere (-1,1 milioane lei pe anul trecut), iar datoriile sunt consistente: în 2018 a declarat 35 de milioane, iar anul trecut datoriile declarate la finanțe au fost de aproape 60 de milioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.