mască sanitară

Articol preluat integral din Mediafax. Vezi originalul AICI

Compania Națională Unifarm SA, societate cu capital deținut integral de statul român și aflată sub autoritatea Ministerului Sănătății, a vândut instituțiilor și autorităților statului român produse și echipamente de protecție necesare luptei cu pandemia COVID-19 pe care le achiziționase de pe piață, în valoarea de 8.054.737 de euro, prin contracte făcute doar prin achiziții directe.

De la jumătatea lunii martie 2020, din momentul intrării României în starea de urgență, și până la 23 iunie 2020, ziua inculpării de către DNA a fostului director general al Unifarm, Adrian Ionel, în 3 luni, societatea condusă de acesta a făcut 588 de contracte doar cu instituțiile de stat și numai prin vânzare directă, în valoare totală de 7,6 milioane de euro.

Inculparea lui Adrian Ionel a redus semnificativ contractele directe încheiate de Unifarm SA, astfel că în ultima lună numărul acestora a fost doar de 55, în valoare totală de 428.000 de euro.

Curtea de Conturi cumpără mănuși de aproape 4000 de euro de la Unifarm apoi constată că unifarm a vândut materialele statului cu adaos de 70%.

Surprinzător este că înaintea controlului făcut de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătății care devoala problemele inclusiv la Unifarm, și Curtea de Conturi a cumpărat mănuși de protecție de la Unifarm.

Pe 21 mai 2020, Curtea de Conturi a condamnat și a achiziționat prin cumpărare directă de la Unifarm mănuși în valoare totală de 3775 euro. Totalitatea auditorilor, funcționarilor și personalului contractual al Curții de Conturi este de 1684 de persoane, potrivit raportului Curții din 2019.

Materialele de protecție, uneori neconforme, luate fără aviz, apoi vândute la alte prețuri direct către sute de instituții.

Datele vânzătorilor CN Unifarm SA, extrase din sistemul electronic de achiziții publice arată că pe perioada stării de urgență și după aceea, sociatatea a vândut materiale de protecție și produse pentru combaterea COVID-19 către sute de spitale județene, municipale, orășenești din România, către spitale militate, institute de specialitate, institute regionale, centre medicale servicii de ambulanță din mai multe județe, prin achiziții directe.

Cumărăturile pe bani publici de la Unifarm diferă. Dacă, de exemplu UM 02489 Galați, Spitalul Militar de Urgență Dr.Aristide Serfioti, a luat de la Unifarm măști chirurgicale, viziere premium, combinezoane de protecție biologică în aprilie 2020 de 43.157 de euro, Spitalul Militar de Urgență Regina Maria a cumpărat teste imunocromatografice pentru diagnosticul rapid serologic Covid-19 în mai 2020 de doar 2000 de euro.

Unele materiale de protecție împotriva COVID-19 erau la rândul lor obținute de Unifarm prin contracte negociate și atribuite de la firme private și intermediari „practic fără nicio procedura”, iar un lot de un milion de măști, din cele 3 milioane din Turcia, erau neconforme cu cele care constituiau obiectul contractului, potrivit DNA.

Unifarm SA a vândut apoi materiale de protecție împotriva COVID-19 și către Direcții Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, către mai multe inspectorate județene de poliție, către inspectoratul general pentru imigrări și cel pentru jandarmi dar și către structuri de forță sau alte instituții publice în România. Pentru lista completă vezi AICI .

La 23 iunie 2020, DNA l-a inculpat și pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pe fostul director general al Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel. Acesta este acuzat de procurori de mai multe fapte de corupție și de faptul că a pretins de la un intermediar suma de 760.000 de euro pentru un singur contract de achiziție, atribuit fără nicio procedură, pentru echipamente de protecție pe perioada pandemiei COVID-19.

Din cele 3 milioane de măști chirurgicale și 250.000 de combinezoane, procurorii susțin că în România au ajuns un milion de măști care nu corespundeau specificațiilor tehnice și 26.000 de combinezoane, estimând că prejudiciul din patrimoniul CN Unifarm SA se ridică la 2,38 milioane de lei. Mai mult, DNA îl acuză pe Adrian Ionel că a ajuns în 2016 șef al Unifarm cu încălcarea legii. Adrian Eugen Ionel a respins acuzațiile pe care i le aduc procurorii și susține că este nevinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.