Afaceri cu sange in familia Geoana si patronul SMURD

 

Chiar dacă românii nu se înghesuie să-şi doneze sângele, o firmă clujeană a vândut cu peste un milion de euro cinci autospeciale pentru recoltarea de sânge către Ministerul Sănătăţii. Afacerea s-a făcut între prieteni. Dan Gorgan, patronul firmei SC Deltamed, este unul dintre apropiaţii subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, cel care a adus serviciile SMURD în România. Culmea face ca cele cinci autospeciale să fie administrate, cu acordul lui Arafat, de către o fundaţie patronată de Mihaela Geoană, soţia liderului PSD Mircea Geoană. În ultimii trei ani, firma lui Gorgan a câştigat de pe urma licitaţiilor organizate de diverse consilii judeţene peste un milion de euro pentru furnizarea unor servicii similare SMURD.

SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat în utimii doi ani peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. Ultima afacere de acest gen a fost în valoare de peste un milion de euro, licitaţia fiind organizată direct de Ministerul Sănătăţii, care a cumpărat de la Gorgan „centre mobile pentru recoltarea de sânge”. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Mai mult, autospecialele pentru recoltarea sângelui au ajuns în administrarea unei fundaţii conduse de Mihaela Geoană, soţia liderului PSD Mircea Geoană. Culmea faptului, conform unor liste a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, SC Deltamed este executată silit de această autoritate.
La sfârşitul anului trecut, SC Deltamed a câştigat o licitaţie pentru cumpărarea unor centre mobile pentru recoltarea de sânge (numărul contractului 704/C/15,12,2009) în valoare de 3.985.000 de lei. Culmea face că, deşi ministerul a plătit pentru aceste centre mobile, ele vor fi administrate de Fundaţia „Crucea roşie”, administrată de Mihaela Geoană. Un reprezentant al conducerii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, spune că banii au fost aruncaţi în vânt pentru că, oricum, românii nu sunt dornici să îşi „verse” sângele pentru semenii lor.
„Au cheltuit banii ăia, doar aşa, ca să ajungă undeva. Eu nu ştiam de licitaţia asta şi mi se pare ciudat ca centrele mobile de recoltare să ajungă la „Crucea roşie”. Să nu credeţi că aş contesta calitatea fundaţiei, dar ei nu au personal specializat pentru recoltarea de sânge. Plus că ştiu că un centru mobil poate recolta de la circa 1.000 de persoane/an, adică 5.000 de unităţi de la toate centrele. Ori, cantitatea asta se recoltează de obicei la centrele mai mici. Noi, doar într-o lună, am recoltat într-o campanie de sensibilizareaproape 800 de unităţi”, spune reprezentantul CRTS Cluj.

Contracte pe bandă rulantă

SC Deltamed a primit anul trecut 107.000 mii de lei de la Casa de Asigurări şi Sănătate Olt. În aceeaşi perioadă, firma lui Gorgan, a câştigat din diferitele contracte de furnizare, peste 65.000 de lei, majoritatea banilor fiind atribuiţi prin achiziţie directă.
În august 2008, CJ Hunedoara a cumpărat două ambulanţe pe care le-a dat spre administrare Asociaţiei Salvital Hunedoara.
„Achiziţionarea a 2 bucăţi ambulante tip "B" 4×4-unitate mobilă de urgenţă. Obiectul leasingului va fi asigurat CASCO de către finanţator, prin încheierea unei poliţe de asigurare cu o societate de asigurări agreată de către utilizator, respectiv Asociaţia Salvital Hunedoara. Valoarea totală finala a contractului sau a contractelor este de 228.316 de euro”, arată anunţul de atribuire care a fost publicat în august 2008. Firma câştigătoare a fost, bineânţeles SC Deltamed. Tot în urmă cu doi ani, SC Deltamed a vândut Consiliului Judeţean Braşov 10 ambulanţe cu peste 2,5 milioane de lei. „Caşcavalul” fiind prea mare, Gorgan a trebuit să facă oferta împreună cu o firmă locală, SC Tess, o societate care se ocupă de vânzarea autoturismelor. Cele două societăţi au prezentat la licitaţie o singură ofertă.
Consiliul Judeţean Arad, a organizat o licitaţie pentru a cumpăra trei autovehicule de tip ambulanţe pentru serviciul judeţean SMURD. Valoarea finală a contractului, de 1.038.201 de lei, fără TVA, a fost atribuită în toamna anului 2007 către SC Deltamed.
În ianuarie anul trecut, SC Deltamed a câştigat o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu. Administraţia judeţeană a dorit să achiziţioneze o „Autospecială pentru descarcerare, dotată cu echipament avansat, modern, destinat tuturor intervenţiilor care implică victime „încarcerate” în cadrul proiectului "Sistemul Managementului Urgentelor = Responsabilizarea Dotărilor (S.M.U.R.D.)”, arată textul anunţului. Câştigătorul licitaţiei a fost Gorgan prin intermediul firmei sale care astfel a mai primit circa 90.000 de euro.

Gorgan preferă afacerile cu statul

În aceste condiţii, se pare că cineva „sus-pus” veghează la afacerile lui Gorgan. La o privire sumară, printre sponsorii constanţi ai serviciului SMURD, asigurat de Raed Arafat se regăseşte firma SC Deltamed. Conform unor declaraţii făcute de Raed Arafat în presa centrală, faptul că amicul său Gorgan a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii nu s-ar datora legăturilor dintre cei doi, ci a preţul mic oferit de SC Deltamed. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că SC Deltamed este furnizorul „preferat” al serviciului SMURD.
În 2008, SC Deltamed a făcut afaceri cu statul în valuare de peste 11 milioane de euro, firma având doar 15 angajaţi. Conform bilanţurilor, cifra totală a afaceri a firmei lui Gorgan a fost de circa 20 de milioane de euro.
În acest context, SC Deltamed figurează pe o listă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu persoanele juridice care se află în procedura de executare silită. În cazul SC Deltamed, executarea a început pentru obligaţii restante la fondul naţional în valoare de peste 2,3 milioane de lei. Tot la nivelul anului fiscal 2008, SC Deltamed are datorii totale de 11.048.876 de lei.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here