Afaceri de 60 de milioane in CJ Cluj

Consilierii judeteni Cluj au afaceri destul de diverse, unii cu statul, altii doar cu firme private, conform unei analize a Mediafax. Gazeta de Cluj a intregit lista si a pus sub lupa fiecare firma a consilierilor judeteni, totalizand afaceri de aproximativ 60 de milioane de lei. Mai precis, toti consilierii judeteni detin firme cu afaceri de 59.631.647 lei.

Afacerile consilierului judetean PDL Ramon Moldovenu sunt foarte prolifice. Dintre cele patru firme in care actionar, una este destinata afacerilor mari, iar celelalte micilor chilipiruri. Astfel, compania Arhinstal este detinuta de Ramon Moldoveanu, Mihai Ciprian Curta si Vasile Ciprian Popa. Obiectul de activitate este „Comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare.” Cifra de afaceri din 2010 a companiei a fost de 31.016.360, profitul companiei s-a ridicat la nivelul de  253.128, iar datoriile la  21.318.612 lei. Consilierul judetean mai detine si firma SC Arhinstal Technologies alaturi de Razvan Mircea Cojocariu, Mihai Ciprian Curta si Viorel Cristian Prodan. Firma are ca obiect de activitate “Activitati de intretinere peisagistica”, iar cifra de afaceri a fost de doar 3.164 lei din care profitul de 1.221 si datoriile de 653.616. Astfel, datoriile firmei sunt de 20 de ori mai mari decat cifra de afaceri si ne gandim cum ar putea fi acestea vreodata platite. O alta societate detinuta de democrat-liberal este SC Lir AG Grup SA, in a carui actionariat se afla alaturi de Simona Daniela Morar, Mircea Octavian Felecan, Adrian Coroian, Sorin Tiberiu Tichy, Egyed Tibor Zoltan, Maria Ruxandra Mercea, Daniel Adrian Pop,  Pedro Mateo Duran Vera si Ghita Adrian Birtar. Societatea are ca obiect de activitate “lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat.” Cifra de afaceri a societati a fost de 5.000 de lei,  profitul de 46.663, iar datoriile de 298 lei. Petroconstruct este o alta firma in care este asociat consilierul judetean, alaturi de Mihai Ciprian Curta, Daniel Vasile Catana si Vasile Ciprian Popa. Compania are ca obiect de activitate “comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare” si a avut o cifra de afaceri de 2.216.492, un profit de  363.122  si datorii de 792 149 lei. Ramon Moldoveanu a vrut sa sublinieze in declaratia sa de avere ca nu detine “niciun contract cu statul!!!!!”, iar in dreptul sotiei sale, Gabriela, a scris “idem. ”

Coronita se pregateste sa moara

Consilierul judetean Teofil Maier declara ca ar fi asociat unic la doua societati, SC Silvania Impex si SC Coronita, dar a tinut sa ne anunte ca nu are niciun fel de activitate. Silvana Import Export are ca domeniu de activitate “fabricarea ambalajelor din lemn“ si detine active proprii in valoare de 156.676 lei. Firma este activa conform Agentiei Nationale de Administratie Fiscala(ANAF) si nu are obligatii restante la buget din 30.06.2011. Societatea nu a realizat cifra de afaceri in anul precedent, insa a reusit sa obtina doar un profit negativ de 28 de lei. Firma Coronita Import Export are activitatea temporar suspendata si a acumulat cu capitaluri proprii in valoare de 91.381 de asemenea un profit negativ de -28 de lei.

Societatea Sc Alpin Industries Srlm este detinuta de consilierul judetean Petru Blaga alaturi de Stefan Martin Vasas, Mircea Morosan si Arpad Odon Buzas. Firma are ca obiect de activitate “productia de bauturi racoritoare nealcoolice; productia de ape minerale si alte ape imbuteliate.” Societatea a realizat o cifra de afaceri de 700.933 lei, un profit de 45.498 si a acumulat datorii de 391.704 lei.  
Robur Import Export este firma detinuta de consilierul judetean al PDL Radu Puscas. Societatea are ca obiect de activitate “baruri si alte activitati de servire a bauturilor” si a realizat o cifra de afaceri de 31.531, un profit de  -24.212 si 242.371 reprezentand datoriile.
Consilierul judetean PDL Viorica Toma detine Societatea Sens Vest, care are ca obiect de activitate “facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata.” Societatea, localizata in Turda, a realizat o cifra de afaceri de 389.492, un profit de 141.100 lei si 29.811 datorii.
Consilierul Turdean Ovidiu Laurean detine societatea Lex Audit, care are ca obiect de activitate “alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.c.a.” Firma, desi functionala, nu a declarat raporturile financiare pentru anul 2010. De asemenea, consilierul judetean Darius Pintilie, care este si consilier al premierului Emil Boc, apare ca detinator al unei firme de tip Persoana Fizica Autorizata (PFA), dar a precizat ca nu a avut niciun fel de beneficii in cursul anului trecut.

Racolta are doua proiecte pe fonduri europene

Consilierul judetean Steluta Racolta este asociat, dar si administrator al firmei SC RSC Consulting SRL alaturi de Emanuela Nicoleta Pers. Societatea deruleaza inca din anul 2010 doua proiecte pe fonduri europene nerambursabile finantate prin intermediul Ministerului Muncii. Proiecte sunt pe axa dezvoltarea resurselor umane, iar daca primul contract a inceput in septembrie 2010, valorand 3,2 milioane de lei, cel de-al doilea a venit nici mai devreme nici mai tarziu decat o luna mai tarziu. Al doilea contract are o valoare de 1,7 milioane de lei si au un termen pentru a fi implementate de doi ani. Societatea are ca obiect de activitate “alte forme de invatamant n.c.a.” si a realizat o cifra de afaceri in anul 2010 de 588.268, un profit de 20.596 si datorii de 1.171.423 lei.

Dintre cei cinci consilieri ai UDMR din Consiliul Judetean Cluj, doi sustin in declaratiile de interese ca au actiuni la diverse societati, dar unul dintre ei sustine ca firma unde apare ca asociat nu are activitate.

Firma SC Project Trans Development SRL este detinuta de consilierul judetean Sztranyiczki Szilard alaturi de Botond Csoma, consilier local al UDMR in cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca, Dorin Constantin Domuta si Radu Ioan Comsa. Societatea nu si-a depus bilantul pentru anul 2010, iar in anul 2009 a realizat o cifra de afaceri de 270.488 lei, un profit de  203 lei si datorii de 124.718 lei. Sztranyiczki Szilard mai este asociat si in cadrul societatii Manasteg Impex SRL, societate care are ca obiect de activitate “comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun.” Nici aceasta firma nu are depuse declaratiile fiscale, nici pentru anul 2010, dar nici pentru anii precedenti. In cadrul societatii, consilierul este asociat cu Egyedi Jozsef Attila, Nagy Jozsef si Ioan Lucian Marc.
In ceea ce priveste asocierea consilierului judetean cu “banul public” acesta a incsat bani de la Primaria Cojocna, condusa de un primar PDL, prin cabinetul sau de avocatura. Astfel, consilierul UDMR are in derulare sapte contracte de asistenta juridica incheiate cu Primaria Cojocna, in baza Legii nr. 51/1995 a profesiei de avocat, incepute in anul 2008. Acestea vor dura pana la finalizarea unor procese. Consilierul a fost remunerat in urma activitatilor depuse pana in prezent cu suma de 13.425 de lei.

Vakar Istvan, posibila incompatibilitate?

Probabil unul dintre consilierii judeteni cei mai pasibili de o posibila incompatibilitate este Vakar Istvan Valentin, a carei sotii a obtinut finantare pe un proiect european din cadrul agentiei unde sotul ei este director adjunct. Consilierul judetean din partea UDMR Vakar Istvan Valentin este actionar la societatea  SC Gradina de Vis SRL, despre care spune ca nu are activitate. El este asociat in cadrul societatii alaturi de sotia sa, Vakar Andreea Elisabeta si societatea a realizat un profit negativ in 2010 de 1.650 de lei si datorii de 8.045 lei. Firma are ca obiect de activitate “comert cu ridicata a florilor si a plantelor.” In schimb, sotia sa, Andrea Elisabeta, are un contract, obtinut prin licitatie de proiecte, pe masura 112 (instalarea tinerilor fermieri) incheiat in anul 2009 cu o valabilitate de trei ani, pe o suma de 25.000 de euro, cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), unde Vakar Istvan este director adjunct al oficiului din Cluj.

Canta, sef la firmele PSD

Mai mult decat jumatate dintre consilierii judeteni ai PSD detin firme, mai precis cinci din sapte. Dan Canta detine cele mai multe dintre ele, patru la numar. Dintre acestea, doar o firma s-ar putea spune ca functioneaza in realul sens al cuvantului.

“Insolventatorul”

Una dintre firmele consilierului judetean Dan Canta este sub incidenta procedurii de insolventa, mai precis Sc Consizo Srl. Asociatul social-democratului in aceasta firma este Alexa Toma Heman. Societatea a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 671.722, un profit negativ de -2.333.422 si datorii de 18.675.155 lei. Datoriile cu care baga Canta firma in insolventa sunt de 31 de ori mai mari decat cifra de afacei realizata in ultimul an. Pe acelasi sistem, o alta firma de-a lui Canta este sub incidenta Legii nr. 85/2006, mai precis SC Protectim Com, unde consilierul este asociat de asemenea cu Alexa Toma Heman. Desi in anul 2009 Canta a avut o cifra de afaceri mai mare decat datoriile, acesta si-a dat seama ca nu are rost sa isi plateasca datoriile asa ca a facut in asa fel incat societatea sa aiba datorii mai mari  decat incasarile. Astfel, daca in 2009 avea o cifra de afaceri de 11 milioane si datorii de 9,9, in 2010 a realizat o cifra de afaceri de 3.903.561, un profit de  416.943 si a acumulat datorii de 5.058.285 lei. Nici cea de-a treia firma a lui Canta nu are o situatie tocmai roz. Mai precis, societate Depotech, unde Alexandru Sebastian Canta este asociat cu Razvan Canta, care nu si-a depus bilantul fiscal pe 2010, iar in 2009 a realizat un profit negativ de -2.650 si acumuland datorii de 247.085. Societatea are ca obiect de activitate “comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare.“ Societatea DSR Consulting este singura pe care Dan Canta a vrut sa o tina cat de cat “in viata”, realizand in anul trecut o cifra de afaceri de 216.636, un profit de 44.087 si datorii de  92.109 lei.
Societatea SC Protectim a derulat in anul 2010 un contract cu Primaria Gherla, condusa de un primar PDL, obtinut prin licitatie, de executare a unor lucrari la acoperis, in valoare de 72.812 lei.

Un alt consilier social-democrat, Traian Cuc, apare ca asociat la doua firme, din care una, Gentilia Construct, in cadrul careia activeaza si sotia sa, Daniela, a obtinut in aprilie 2011, prin cerere de oferta, un contract de lucrari cu Primaria comunei Ciurila, care are primar PDL, in valoare de 50.000 de lei. De asemenea, Cuc este director general la un SRL din Campia Turzii, SC Dynamic Logistic. Gentilia Construct a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 1.849.306, un profit de 43.708 si datorii de 563.915 lei. Dynamic Logistic a realizat o cifra de afaceri de 127.310 lei, profit de 3.809 si datorii de 472.499. Astfel, datoriile societatii sunt de aproape patru ori mai mare decat cifra de afaceri.

Datornicul

Firmele consilierului judetean Teodor Pop Puscas au terminat toate anul 2010 cu datorii, mai precis de aproximativ 10 milioane de lei. El este asociat la trei firme, SC Pactcons, SC PP Protect si SC Alass Group. Firma SC Pactcons este detinuta de Teodor Pop Puscas alaturi de sotia sa, Puscas Aurica si a realizat o cifra de afaceri de 96.000 de lei,  profit de 39.117 si datorii de 11.397. SC Alass Group este detinuta de consilierul judetean in asociere cu Vasile Salanta si Adrian Viorel Apostoaie. Societatea are ca obiect de activitate “cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.” Firma a realizat o cifra de afaceri de 962.391, un profit negativ de -2.206.883 si datorii de 8.527.496. Astfel, datoriile sunt aproximativ de noua ori mai mare decat cifra de afaceri. Cea din urma, dar probabil si una dintre cele mai cunoscute si influente dintre toate este SC P P Protect. Societatea are ca obiect de activitate “activitati de protectie si garda”, iar in anul 2010 a realizat cifra de afaceri de 6.765.286, un profit de 1.110.164 si datorii de 1.081.250 lei.

Medrea si statul

Desi nu apare ca ar avea nicio firma, acest lucru nu il opreste pe consilierul judetean social-democrat Liviu Medrea sa fie abonat la banul public. El a realizat dirigentie de santier pentru Primaria comunei Mintiu Gherlii, condusa de un primar PSD, in urma a doua contracte obtinute prin selectie de oferte la sfarsitul anului 2010, cu o valoare de aproape 12.000 de lei.

Ultimul consilier judetean PSD care este asociat la o firma este Mihaela Rozor, la SC Autosincron Broker de Asigurari SRL. Firma este detinuta de cunoscutul ministru de Interne, Ioan Rus, dar si de Virgil Neagos, Ioana Puscas, Ioan Bogdan Ionut, Viorica Hentz, dar si de catre societatea Autosincron. Societatea nu si-a depus bilantul privind cifra de afaceri pe 2010, iar datoriile societatii s-au ridicat la nivelul sumei de 370.000 de lei.

Afacerile liberale

La PNL situatia este una similara in ceea ce priveste numarul de consilieri care detin firme, insa procentul este unul mult mai mare, sase din cei sapte consilieri judeteni aparand in declaratiile de interese cu firme sau cu bani incasati de la autoritatile locale.
Preferatul banului public

Primul exemplu este consilierul Eugen Cecan, care a fost abonat de-a dreptul la banul public. De-a lungul anului 2010, opt contracte cu sase primarii din judet a primit Cecan pentru executia unor lucrari de constructii prin firma K&P Construct, unde era asociat cu 90 la suta. Valoarea totala a acestor contracte obtinute prin achizitii directe sau licitatie depaseste suma de 513.000 de lei. Prin K&P Construct s-au realizat lucrari de pasarele, poduri, podete, instalatii electrice la diverse investitii ale primariilor Belis, Capusu Mare, Vad, Frata, Garbau sau Vultureni, toate conduse de primari liberali. Societatea K&P Construct a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 1.173.023, un profit negativ de 166.137 si datorii de 703.656 lei. Putem intelege ca desi a avut contracte pe banda rulanta cu banul public, plata furnizorilor nu a fost o prioritate pentru Cecan.  Eugen Cecan a precizat in declaratia de interese ca, incepand din 22 septembrie 2010, nu mai detine nicio actiune la firma K&P Construct.

Un alt consilier liberal care incaseaza sume de la autoritatile judetene este Mihai Szeplekan, care este platit, lunar, de primariile comunelor Taga, Sanmartin si Sanpaul, conduse de primari PNL, cu sume cuprinse intre 450 (de la doua primarii) si 1.100 de lei (de la o primarie). Szeplekan ofera acestor primarii asistenta juridica pe durata nedeterminata, in baza unor dispozitii ale primarilor. Consilierul PNL a avut un contract similar si cu comuna Belis, in valoare de 1.000 de lei, intre 1 februarie 2009 si 31 mai 2010.

Restul firmelor

Firmele sunt favorite consilierilor judeteni ai PNL, de aceea ei sunt principalii “latifundiari” ai consiliului. Dintre liberalii cu firme ii amintim pe Marius Balaj la SC Prodmaris, Gheorghe Iancu la SC Raginoasa, Marius Manzat la SC Palace Impex si Paliman Prodexim si Liviu Miclaus, la SC L&L Consulting, SC Dorliv si SC Sweet Mall Cafe. Sotia lui Liviu Miclaus, Loredana, figureaza ca avand un contract civil de prestari servicii pentru AJOFM Cluj incheiat in martie 2011, pentru care este remunerata cu 200 de lei pe ora. Prodmaris are datorii de 7.776 in 2010. Raginoasa Impex are o cifra de afaceri de 6.196.753, profit de -119.258 si datorii de 1.491.787. SC Dorliv a realizat o cifra de afaceri de 451.560, un profit de -90.135 si datorii de 273.984. Sc L&L Consulting a realizat o cifra de afaceri de 16.600, un profit de -21.127 si datorii de 51.423, iar Sweet Mall Cafe a avut o cifra de afaceri de 218.061, un profit de -130.721 si datorii de 1.400.870 lei.

PRM n-are aproape nimic

Dintre cei doi consilieri PRM, unul singur, Petru Gus, a incasat, din anul 2005 pana in 2010, o suma totala de 4.300 de lei de la Primariile Sandulesti si Ciurila, pentru care a executat evaluari de terenuri. Contractele au fost obtinute in urma prezentarii unei oferte de pret.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.