În Cluj există 136 de firme care au acționari din Austria, persoane fizice sau juridice. Dintre acestea, 40 de societăți comerciale au cifre de afaceri de peste un milion de lei. Însă, 10 dintre aceste societăți, pe care vi le prezenta în cadrul acestui articol, învârt afaceri de milioane, dar declară profituri extrem de mici sau chiar pierderi dezastruoase. Acest gen de afaceri ar trebui să fie verificate de inspectorii financiari, de polițiștii judiciari, de procurori, chiar și de cei de la DNA, pentru că sumele puse în discuție ar putea fi de competența lor. Nu de alta, dar afaceri de acest gen, care întâmpină probleme de o asemenea natură, ar merita puțin ajutor din partea statului român.

SIGRON COM SRL îi are ca acționari pe compania austriacă SIGRON HANDELS UND SCHULUNGS GMBH și doi cetățeni români: Karpat Zsolt și Iszlay Albert. Obiectul de activitate al firmei, care are sediul la adresa Str. Ariesului 13 din Cluj Napoca, este ”comert cu ridicata al altor masini si echipamente”.

Este o firmă veche, înființată în 1997 care în ultimii ani nu a avut cifre de afaceri mai mici de un milion de lei. Cu toate acestea, profitul anual declarat nu a trecut de câteva zeci de mii, uneori mergând pe pierderi. În mod bizar, firma la care sunt angajate patru persoane continuă să fie profitabilă, altfel austriecii, logic, ar fi închis-o!  Spre exemplu, în anul 2021 compania a declarat o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane lei și o pierdere de -4.200 lei.

În Gilău, pe strada Balastierei 1S are sediul firma austriacă ENGLMAYER ROMANIA SRL. Este deținută de compania austriacă G. ENGLMAYER SPEDITION GMBH, iar beneficiarii acestui business clujean sunt cetățenii austrieci Gernot Fellner, Kfm. Heinz Wiesinger,  Klaus Koglberger,  Zechmeister Claus Siegried. Firma , care se ocupă de depozitare și transport – adică o afacere serioasă, care implică camioane și spații de depozitare a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de peste 91 de milioane de lei, iar pierderea a fost 11,5 milioane lei. Păi cum pot fi plătiți cei peste 100 de angajați ai firmei? Greu! Ce câștigă, de fapt, austrieci? Asta ar trebui să afle cei de la finanțe și după aceea informația ar trebui să meargă spre ”organele abilitate”. La această societate, din 2011 cifra de afaceri a explodat fiind anual de ordinul zecilor de milioane, iar profitul a fost în jur de un milion, dar și mai mic sau pe pierderi de zeci de mii de lei.

ALPHAMETALS SRL este o afacere austriacă cu sediul pe Bulevardul Muncii la nr 18. Acționarii firmei sunt doi austrieci,  Erwin Burgstaller și  Werner Enzenhofer care sunt și beneficiari. În ultimii ani firma a declara un singur angajat, cifrele de afaceri au gravitat în jurul cifrei de un milion de lei, dar profitul a fost de câteva zeci de mii de lei, în mulți mergând pe pierdere. Anul trecut, la o cifră de afaceri de peste 800.000 lei, profitul a fost de 20.000 lei. O asemenea firmă, cu cifre de afaceri mari și profituri mici, cu un singur angajat în ultimii trei ani se ocupă cu… ”fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice”.

Săracii austrieci bogați

O altă companie clujeană, dar conectată bine la Austria, este Leier Rom SRL. Firma a declarat pe anul trecut 65 de angajați și se ocupă de fabricarea structurilor din beton pentru construcții. Pe anul trecut a declarat o cifră de afaceri de peste 26,5 milioane de lei, iar pierderea a fost de peste -8 milioane de lei. În 2020, cifra de afaceri a fost de peste 17,8 milioane lei, pierderea de -7 milioane lei, iar în urmă cu trei ani situația financiară a fost similară. În anii în care nu sunt declarate pierderi, la cifrele de afaceri de zeci de milioane, profiturile sunt de câteva sute de mii de lei, extrem de palide pentru patronatul austriac. Firma clujeană cu sediul pe str Cibinului nr 14 din Cluj Napoca este deținută de două companii austriece:  LEIER HOLDING GMBH și BAUSTOFF INTERHANDEL GEDELLSCHAFT MBH, iar beneficiari sunt soții Leier Erna și Leier Michael. Este vorba despre un grup fondat în 1965. În România grupul Leier ar mai multe fabrici de ciment, tocmai bune pentru plămânii românilor. De multe ori, în jurul afacerii au gravitat câteva scandaluri despre modul în care sunt gestionate afacerile din România, dar niciodată până acum procurorii nu s-au arătat interesați de ele.

KLAUSENBURGER KERAMIKMANUFAKTUR SRL din Câmpia Turzii se ocupă de fabricarea produselor din minerale nemetalice și afacerea aparține companiei austriece SUPERFIRE PRODUKTIOS UND VERTRIEBSGESELLSCHAFT MBH. În ultimii 10 ani cifra de afaceri nu a coborât niciodată sub un milion de lei, dar profitul este inexistent, compania clujeană mergând pe pierderi constante de zeci de mii de lei. Anul trecut, la cifra de afaceri de 1,3 milioane lei s-a declarat o pierdere de -68 165 lei, în companie fiind angajate 11 persoane.

GLOBAL ENERGY PRODUCTS SRL, cu sediul pe Bulevardul Muncii nr 18 Cluj Napoca, se ocupă de mecanică generală, adică activează în domeniul producției industriale. Compania îi aparține lui Enzenhofer Werner. Anul trecut, compania a declarat o cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei a declarat o pierdere de -1,1 milioane lei, în companie fiind angajați peste 60 de persoane. De-a lungul anilor, cifrele de afaceri au sărit, lejer, peste 10 milioane de lei, însă compania a declarat constant pierderi și cifre de afaceri mici raportate la rulajul companiei.

Firma BOLK TRANSPORT SRL din Luna de sus se ocupă de transportul rutier de mărfuri. La cifre de afaceri cuprinse între 1 și 8 milioane lei, compania declară profituri de câteva sute de mii lei, în unii ani declarând pierderi. Este afacerea companiei austriece BOWA GMBH.

 MACO AFTER SALES SRL este o afacere austriacă cu sediul pe Str. Ploiesti 17-19A din Cluj Napoca. Este deținută de compania austriacă  MAYER & CO BESCHLAGE GMBH. Firma se ocupă de activități de consultanță și, la o cifră de afaceri de peste un milion de lei a declarat un profit de 45.000 lei.

O afacere suspectă conectată la politicienii locali

ECS RETAIL PARK SRL, cu sediul social pe Calea Motilor 71-73 Ap. 33 Cluj Napoca, se ocupă de afaceri imobiliare. Anul trecut compania a declarat o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei și o pierdere de… 2,7 milioane lei. De altfel, pierderea exercițiului financiar este o constantă pentru această societate. În fiecare an afacerea a declarat pierderi cuprinse între 600.000 lei și peste 4 milioane lei.

În ultimii 10 ani compania nu a avut niciun angajat!

Această afacere aparține companiei austriece VENTA BETEILIGUNGS GMBH, iar beneficiarul pierderilor este Schutzenhofer Siegbert Josef. Acest om de afaceri este în legături cu fostul Prefect al Clujului Gheorghe Vușcan și cu membrii familiei Pop care sunt conectați la butoanele din justiția clujeană.

În urmă cu câțiva ani, Gazeta de Cluj a publicat un material în care se dezvăluiau afacerile fostului prefect clujean. El a construit un imobil pe strada Saturn nr 7. Unii dintre clienţii lui Vușcana au fost marele maestru Liviu Pop, fostul decan de la drept la UBB, Ramona Camelia Pop, nepoata acesteia, şi casa lor de avocatură. Pe aceeaşi adresă, respectiv Saturn nr. 7, apt. 5 apărea şi sediul societăţi austriece ECS Retail Park.

Schutzenhofer mai controlează și afacerea VENTA BUSINESS CONSULTING SRL care a declarat anual cifre de afaceri de peste jumătate de milion de lei și profituri de câteva zeci de mii de lei sau pierderi. Compania cu doi angajați are sediul social la adresa Str. Motilor 71-73 Ap. 33 din Cluj Napoca.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here