România se confruntă de ani de zile cu o criză majoră de sânge, însă autoritățile nu iau nicio măsură concretă pentru a-i motiva pe români să doneze. În luna februarie, bonurile valorice pe care le primea orice persoană dispusă să doneze sânge au fost înlocuite cu carduri. Pentru donatori suma a rămas aceeași, 66,99 de lei, însă Sodexo, firma responsabilă de emiterea cardurilor, își umflă buzunarele. Mai mult, există situații în care cardurile nu mai ajung niciodată la donatori, pe motiv că Sodexo ar fi fost afectată de criza mondială de plastic şi cipuri.
Studiile recente au demonstrat că un singur donator de sânge poate salva trei vieți, însă persoanele care aleg să facă acest gest de solidaritate se confruntă cu un sistem bolnăvicios care nu pune accentul nici pe cei care au nevoie urgentă de sânge și nici pe cei care dăruiesc viață, ci aleg să-i umfle buzunarele firmei Sodexo, care încasează de două ori mai mulți bani, după ce bonurile valorice au fost înlocuite cu tichetele în format electronic. Principala problemă este că, după adoptarea OUG nr. 44/2022, care a stabilit că bonurile de masă tipărite vor fi înlocuite de carduri, centrele de transfuzii din țară nu au mai avut posibilitatea să le ofere donatorilor tichetele de masă cuvenite.
„Donatorii de sânge au dreptul să primească, la fiecare donare, o alocație de hrană sub forma tichetelor de masă, care au caracteristicile fizice și valorice conform prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în OUG nr. 44/2022.
Astfel s-a ajuns în situația în care numărul persoanelor dispuse să doneze sânge a scăzut considerabil. Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca a informat că la nivelul instituției există peste 1000 de carduri care nu au fost ridicate încă de donatori, din cauza faptului că la momentul în care s-au prezentat la centru nu erau puse la dispoziție de către firma emitentă.
Salvatorii de vieți, transformați în colecționari de plastic
Donatorii de sânge fac diferența dintre viață și moarte, cu toate acestea, gestul nobil este umbrit de mârșăviile care se petrec în spatele cortinei. Un alt aspect care ridică semne de întrebare este faptul că aceste carduri sunt de unică folosință, ceea ce duce la o cheltuială suplimentară. Centrele de transfuzii eliberează un nou card la fiecare donație, pe motiv că, potrivit legii, donarea de sânge este anonimă și baza de date nu poate fi dată nimănui.
Potrivit Legii nr. 282/2005, „I.N.T.S. şi centrele de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti iau toate măsurile necesare pentru a oferi potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, asigurarea confidenţialităţii faţă de orice informaţie furnizată personalului autorizat, referitoare la starea lor de sănătate, la rezultatele testării donării lor şi la orice viitoare identificare de către o terţă parte, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.”
Prin urmare, cei care donează sânge constant se vor trezi cu o colecție remarcabilă de carduri inutile. Falsa intenție de digitalizare îngroapă definitiv grija pentru mediu promovată agresiv, dar neimplementată de către decidenți. În contextul în care cardurile sunt confecționate din plastic, un material deloc sustenabil, autoritățile nici măcar nu au luat în calcul că ar putea să reducă numărul de carduri emise și să dea posibilitatea reîncărcării suportului electronic deja primit de donator. Motivul invocat de autorități îi vine mănușă firmei Sodexo care nu trebuie să-și bată capul cu o bază de date securizată, care i-ar putea răpi din profit, sau cu alte sisteme de securitate costisitore. Banii nu ar trebui să fie chiar o problemă, având în vedere că societatea comercială Sodexo a declarat pentru anul fiscal 2021 o cifră de afaceri de 121.353.113 de lei și un profit net baban în valoare de 57.400.394.
Donatorii se trezesc cu mai puțini bani pe card
Mai multe persoane care au donat sânge se plâng că ar fi primit mai puțini bani decât este prevăzut. Un clujean care ne-a solicitat să-i păstrăm anonimatul ne-a relatat că s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca pentru a dona sânge, a primit cardul, însă când a încercat să-l folosească la magazin pentru a-și achita cumpărăturile, a constatat că cei 66,99 de lei pe care trebuia să-i primească se transformaseră de fapt în 60 de lei. Donatorii se plâng, de asemenea, că le este extrem de dificil să vadă câți bani au cheltuit și de cele mai multe ori nu ajung să cheltuiască niciodată suma primită. Nu se știe ce se întâmplă cu acei bani care rămân neutilizați pe cardurile emise de Sodexo, însă măsura nu face altceva decât să îi revolte pe salvatorii de vieți și să îi determine să nu mai treacă pragul centrelor de transfuzii. Chiar dacă pentru unii cei 66,99 de lei reprezintă o sumă nesemnificativă, pentru cei mai mulți acești bani sunt un real ajutor, având în vedere că inflația a crescut considerabil și alimentele s-au scumpit speculativ. Există persoane care donează regulat tocmai pentru că primesc o sumă de bani și nu este nimic rău în asta, acest drept este asigurat de lege, iar sângele donat poate salva trei vieți.
Dincolo de afacerile din spatele unui gest de solidaritate, lipsa donatorilor de sânge se traduce în mii de operații amânate, afecțiuni care se agravează, vieți pierdute și suferință.
Pentru că nimeni nu știe cum să-i motiveze pe donatori, criza de sânge este din ce în ce mai apăsătoare. Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca face apel constant la bunătatea donatorilor, în încercarea de a mai acoperi cererea. În alte orașe din țară situația este mult mai gravă de atât.
Reprezentanţii centrului de transfuzii din Vâlcea informau, în urmă cu câteva luni, că numărul persoanelor care se prezintă voluntar pentru a dona sânge este foarte mic, motiv pentru care au intrat în imposibilitatea de a onora în timp util cantitatea de sânge solicitată de spitale.
„Primim solicitări din partea spitalelor pentru sânge cu grupele A II negativ, B III negativ şi AB IV negativ, pe care nu le putem onora la timp şi în cantitatea solicitată din cauza lipsei donatorilor. Un număr foarte mic de persoane se prezintă în această perioadă pentru a dona voluntar sânge. De aceea transmitem acest apel de a dona sânge şi a salva vieţi”, au transmis în această vară reprezentanţii centrului de transfuzii din Vâlcea.
Drepturile donatorului
- eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguina, Rh, hemoleucograma, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice)
- eliberarea a 7 bonuri valorice pe un suport electronic în valoare de 66,99 de lei
- eliberarea unei adeverințe pentru o zi liberă de la locul de muncă
- eliberarea unei adeverințe pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun
Ca donator des (4-5 ori pe an), am fost dezamăgit de carduri, dar le-am folosit. Prima dată când au apărut nu am primit, dar l-am primit următoarea dată, adică am plecat cu două bucăți de plastic (în plicuri, că risipim și multă hârtie).
Este destul de enervantă utilizarea, iar cardurile vin cu instrucțiuni pentru conturi pe Sodexo și alte chestii care nu sunt relevante pentru că este card anonim și nu se poate conecta la cont, nu poți să faci cont la Sodexo și să vezi ce bani sunt pe card.
Aceste carduri sunt practic la nivel de „card cadou”, adică trebuie consumate dintr-o bucată și, cu siguranță, rămâne ceva pe ele dacă nu. La casele de marcat se poate plăti cu acest card și restul de bani cu alt card sau cash, nu este necesar să cumperi ceva de suma aceea ridicolă (de ce nu pot să o rotunjească măcar?).
Eu doar am scris pe card cu un marker permanent subțire plățile și PIN-ul, că e ușor să uiți PIN-ul. După fiecare plată scriam diferența rămasă. Am reușit să golesc un card rămas cu 1,5 lei pentru câteva cutii de chibrituri, mai mult ca provocare.
Cred că este destul de enervant acest sistem.
Treaba cu anonimatul este ciudată, nu știam de ea.
Cecurile de hârtie din trecut, cupoane sau cum le zice, nu erau anonime. Tehnic vorbind, trebuie completate cu un numele și cu CNP-ul, iar pe ele scria că sunt de la centrul de transfuzie sânge. Sigur, poate că nu toată lumea le completa, dar existau acele câmpuri de completat și erau obligatorii. Și nici nu le dădeam la magazin cu un formular GDPR atașat…
Nu știu care ar fi soluția, dar la nivel de programare/soft se pot face conturi unice și simultan anonime, unde utilizatorul și parola nu sunt identificatoare pentru persoană. Deși cred că e o problemă pentru cei care nu au experiență în „calculatoare”.
Ca motivație, am observat că multă lume donează luni și vineri, cel mai probabil pentru adeverința de zi liberă (weekend lung). Pare o motivație bună.