Omul de afaceri bistriţean Pavel Sângeorzan încearcă să-şi spele păcatele în instanţele clujene. Asta, după ce societatea pe care o conduce – Sălăuţa SRL – a fost prinsă cu mâţa-n sac de către inspectorii fiscali care au descoperit că firma datorează statului milioane de lei în urma unor afaceri dubioase.
Societatea Sălăuţa SRL, unul dintre cei mai mari furnizori de materiale de construcţii din Bistriţa-Năsăud contestă două acte administrative fiscale emise de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bistriţa-Năsăud şi cere ajutor Curţii de Apel Cluj. Concret, societatea patronată de Pavel Sângeorzan a fost supusă unui control fiscal în urma căruia inspectorii au constatat că tranzacţiile efectuate de Sălăuţa cu anumite societăţi sunt fictive.
În perioada 01.01.2011 – 31.10.2016, AJFP Bistriţa-Năsăud a luat la puricat societatea Sălăuţa SRL. Ca urmare a inspecţiei fiscale, s-a constatat că firma „a desfăşurat operaţiuni comerciale cu Forest Elmar SRL, Carpat Explor SRL, Transport Rutier Kystar SRL, Transport Rutier Dandy, Biomasa Lur Cucusca, Cucusca Lur SRL, Defribrad Forest SRL, Cimpoiesu Lemn, Ylaicorp, Artigean Rus SRL, Vis Industrial Meli, MHC Kistar, Mica Silv Lemn SRL, sesizându-se că Sălăuţa SRL s-a înscris în lanţuri de tranzacţionare cu societăţi care au un comportament inadecvat din punct de vedere fiscal, unele fiind declarate inactive la data tranzacţiilor, nu declară sau declară parţial achiziţiile, nu au resurse pentru eventualele livrări, nu depun declaraţii fiscale.
Totodată, conform informaţiilor obţinute de la Inspectoratul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Oradea, Garda Forestieră Cluj, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) şi constatărilor din timpul desfăşurării inspecţiei fiscale în privinţa facturilor înregistrate în contabilitate şi care poartă antetul societăţilor enumerate mai sus, organul de inspecţie fiscală nu a putut stabili realitatea tranzacţiilor efectuate de Sălăuţa SRL cu societăţile enumerate, consemnate în facturile prezentate la control, considerându-se că acestea nu au avut loc în realitate”.
Faţă de cele constatate, organele de inspecţie fiscală au stabilit în sarcina societăţii impozit pe profit suplimentar de plată în sumă de 279.488 lei şi TVA suplimentar de plată în sumă de 2.151.045 lei.
Mai mult, organele de inspecţie fiscală din cadrul AJFP Bistriţa-Năsăud au întocmit şi transmis către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud o sesizare penală (16.01.2017) şi un proces verbal (21.12.2016) pentru a analiza dacă faptele consemnate ar putea întruni infracţiunea de evaziune fiscală.
Firmele lui Sângeorzan, percheziţionate de IPJ
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a făcut cercetări în ceea ce priveşte achiziţiile de material lemnos efectuat de SC Sălăuţa SRL şi SC Sălăuţa Petrol SRL în perioada 2011-2014. Aceste două societăţi au avut ca furnizori 13 firme. În urma cercetărilor, IPJ Bistriţa-Năsăud a constatat că aprovizionările efectuate de la acele societăţi au avut un caracter fictiv.
„În realitate materialul lemnos revândut la diverşi beneficiari de către Sălăuţa şi Sălăuţa Petrol a fost achiziţionat «la negru» de la diverşi agenţi economici sau persoane fizice neautorizate care prelucrează material lemnos de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.
În marea majoritate a cazurilor, pe avizele de însoţire pentru materiale lemnoase înregistrate de către cele două firme ca şi intrări de material lemnos, ca mijloace care au efectuat transportul sunt menţionate autoturisme cu numere înregistrate în Bistriţa-Năsăud (13 maşini). În celelalte cazuri sunt menţionate autoturism cu numere din alte judeţe respectiv Maramureş. Avizele au fost emise de Cimpoieşu Lemn, SC Artigean Rus SRL şi pe Carpat Explorer SRL”, arată IPJ Bistriţa-Năsăud.
Mai mult, în 2.10.2014 cu ocazia unor percheziţii domiciliare care au inclus şi sediul Sălăuţa şi Sălăuţa Petrol pe lângă arhivele cu documente contabile au fost ridicate şi diagramele GPS ale mijloacelor de transport aparţinând celor două firme. Analizând acele diagrame, IPJ Bistriţa-Năsăud a constatat că „la datele şi orele în care acestea figurau ca transportând material lemnos de la furnizorii din judeţul Maramureş către Sălăuţa SRL şi Sălăuţa Petrol SRL, mijloacele de transport efectuau alte curse în alte zone ale judeţului sau ale ţării sau erau în staţionare, fapt care ne conduce la concluzia că datele menţionate în aceste documente au fost fictive”, se mai arată în raportul Inspectoratului de Poliţie, pe semnat de chestorul de poliţie Linul Marius, la acea dată şeful IPJ BN.
Cazul a ajuns pe masa instanţelor clujene
În mai 2017, societatea Sălăuţa a dat în judecată Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bistriţa-Năsăud prin care a contestat decizia emisă de organul fiscal prin care s-au stabilit în sarcina societăţii obligaţii fiscale de 3.008.766 lei, reprezentând impozit pe profit de 279.488 lei şi 2.729.270 lei TVA.
Sălăuţa SA a formulat contestaţie împotriva acestei decizii, iar în 23.03.2017 Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor (DGSC) a decis suspendarea soluţionării formulate pentru suma de 2.431.045 (din totalul din cele 3 milioane) şi s-a respins ca nemotivată contestaţia pentru suma de 577.721 lei reprezentând TVA.
Procesul se judecă la Curtea de Apel Cluj, următorul termen fiind în 24 noiembrie 2017.
Afacerile bistriţeanului scârţâie
Compania Sălăuţa a avut în 2016 afaceri de 9 milioane lei şi de datorii de aproape 15 milioane lei, fiind primul an pe pierdere din istoria sa. Anul de glorie al afacerii Sălăuţa a fost 2007, când compania rula aproape 29 milioane lei şi avea profit de aproape 1 milion, cu 47 de angajaţi. Nici celelalte afaceri ale familiei Sângeorzan nu merg grozav, Sălăuţa Petrol SRL din Telciu intrând şi ea pe pierdere în 2016, cu aproape jumătate de milion de lei şi venituri de 6 milioane, în scădere faţă de anii precedenţi. De asemenea, datoriile la stat ale Sălăuţa Petrol se ridică la circa 1,2 milioane lei la finalul S1, conform ANAF. Firmele Valsecmar – cea care exploatează şi o carieră de piatră – şi Sălăuţa Construct, şi ele din portofoliul familiei Sângeorzan, sunt şi ele în scădere serioasă de formă dar încă sunt pe plus