Scandalurile se țin scai de Primăria comunei Cojocna, județul Cluj. Mika Trans, firma patronată de Mihai Sebastian Corovei, ginerele fostului secretar general al comunei – Liviu Marcu, a încheiat nenumărate contracte cu instituția publică în vederea realizării mai multor lucrări în perioada în care Marcu era în funcție. Controversa se adâncește pentru că soția lui Corovei este soră cu viceprimarul comunei, Anca Marcu, și colaborarea dintre primărie și societatea comercială este în floare. Locuitorii susțin că firma ar fi fost favorizată la licitații, însă Mihaela Marcu Corovei, fiica fostului secretar general, a afirmat că toate contractele au fost încheiate în acord cu prevederile legale.
Liviu Marcu a ocupat funcția de secretar general al Primăriei Cojocna timp de aproximativ 42 de ani, încă din vremea în care comunismul era în floare. Acesta este tatăl Ancăi Marcu, actualul viceprimar al localității, și al Mihaelei Marcu Corovei, soția patronului Mika Trans.
În urmă cu 5 ani Liviu Marcu s-a pensionat, însă modul în care firma condusă de ginerele acestuia, Mihai Sebastian Corovei, a obținut mai multe contracte cu Primăria ridică semne de întrebare.
În anul 2013, Mika Trans a câștigat licitația intitulată „Execuție lucrări pentru proiectul – Înființare centru de informare turistică în comuna Cojocna, județul Cluj”. Valoarea contractului a fost de 298.425 de lei și cu toate că în cadrul procedurii au participat 9 societăți, oferta depusă de firma controlată de ginerele secretarului a fost apreciată ca fiind cea mai avantajoasă. Au urmat alte contracte pentru pietruirea unor drumuri din localitate, însă colaborarea dintre Primăria Cojocna și Mika Trans s-a oprit odată cu pensionarea lui Liviu Marcu.
Mika Trans s-a reabonat la lucrările publice din Cojocna
La sfârșitul anului 2020, după ce Anca Marcu a fost aleasă în funcția de viceprimar al comunei, societatea Mika Trans a semnat un nou contract prin achiziție directă cu Primăria Cojocna în valoare de 54.600 de lei pentru pietruirea drumurilor comunale. Un an mai târziu Mika Trans a încheiat un nou contract cu administrația publică locală, cu o valoare de 61.320 de lei în vederea închirierii unor utilaje și echipamente de construcții pentru lucrări publice cu operator. Alte două contracte prin achiziție directă au fost semnate și anul acesta pentru refacerea acoperișului Fundației pentru inițiative comunitare Cojocna, în valoare de 48.412 de lei, și pentru refacerea acoperișului Căminului Cultural Boju, în valoare de 83.843 de lei.
Reporterii Gazeta de Cluj au luat legătura cu Mihaela Marcu Corovei pentru a-i cere un punct de vedere. Aceasta ne-a comunicat că este cea care se ocupă de partea administrativă a societății Mika Trans și a confirmat că societatea soțului său a încheiat mai multe contracte cu Primăria Cojocna în perioada în care tatăl acesteia, Liviu Marcu, ocupa funcția de secretar general al instituției. Mihaela Marcu Corovei ne-a transmis că din acest motiv mai multe persoane au depus plângeri împotriva societății Mika trans la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
„Suntem denigrați de ani de zile”
„Pot să vă dau orice informație doriți în legătură cu aceste contracte încheiate între Mika Trans și Primăria Cojocna. Am avut contracte, dar pot să vă spun că am fost și la DNA de mai multe ori și documentele noastre au fost mai mult decât verificate. De-a lungul timpului s-au făcut mai multe plângeri împotriva noastră pentru că au existat aceste contracte încheiate în acea perioadă (n.red. înainte de pensionarea lui Liviu Marcu). După 8 ani de la realizarea acelor lucrări, am fost chemată de mai multe ori la DNA și la Poliția economică pentru declarații, dar am avut documente doveditoare care atestă că nu am luat nici măcar un leu în plus față de ceea ce trebuia să luăm. Știu că asta se vehiculează, suntem denigrați de ani de zile. De fiecare dată când se schimbă conducerea la Primăria Cojocna revine același lucru pe tapet, dar noi putem să stăm cu fruntea sus, pentru că putem să demonstrăm că s-a plătit conform cu ceea ce s-a lucrat. În urmă cu aproximativ 10 ani chiar am avut foarte multe lucrări la Cojocna, dar în ultima perioadă am mai avut numai 2-3 lucrări care nu au fost dăruite, ci câștigate în mod just fără nicio intervenție a cuiva.”, a declarat Mihaela Marcu Corovei pentru Gazeta de Cluj.
„Singurul avantaj a fost că am ajuns mai ușor la Primărie”
Sora viceprimarului din Cojocna susține că tatăl acesteia, Liviu Marcu, nu a participat la nicio recepție a lucrărilor efectuate de Mika Trans și nu a favorizat firma în vreun fel. Mihaela Marcu Corovei a afirmat că singurul avantaj pe care l-a avut prin prisma faptului că este fiica fostului secretar general al Primăriei Cojocna fiind acela că i-a fost mai ușor să prezinte portofoliul de servicii și lucrări.
„Tatăl meu nu a participat la nicio recepție a lucrărilor noastre și nu și-a dat nicio semnătură în acest sens. Singurul avantaj, dacă pot să-i spun așa, a fost că am ajuns mai ușor la Primărie și ne-am prezentat portofoliul, am prezentat ce putem noi să realizăm, dar tatăl meu nu putea să influențeze calitatea lucrărilor.”, a transmis Mihaela Marcu Corovei.
Așa cum istoria și DNA-ul ne-au demonstrat de multe ori, aceste întâmplări ar putea să nu fie numai niște coincidențe răsuflate, ci chiar niște planuri bine puse la punct de funcționarii publici și firmele pe care le au la suflet.
Viceprimarul USR Anca Marcu face show pe TikTok, de la sediul Primăriei Cojocna
Anca Marcu, viceprimarul comunei Cojocna, este extrem de activă pe TikTok unde, sub numele de „Vicesa”, postează zeci de videoclipuri, unele dintre ele realizate tocmai la sediul primăriei.
„Vicesa” de pe TikTok lasă impresia că nu știe la ce s-a înhămat în anul 2020 când a ajuns în funcția de viceprimar. Aceasta s-a filmat în timp ce se descalță în incinta primăriei folosind un sunet celebru pe rețelele de socializare.
Anca Marcu își etalează și abilitățile de cântăreață pe TikTok. Aceasta a postat un videoclip de la volanul mașinii sale în timp ce face un cover după melodia „Ziua-n care tu m-ai sărutat”. Vicesa a adaptat melodia în acord cu situația și funcția în care se află, cântând următoarele: „Ziua-n care vice m-ai votat/Mi-ai dat toată viața peste cap”.
Anca Marcu – aka „Vicesa” a fost timp de cinci ani învățătoare pentru clasele I-IV, iar ultimii trei, consilier educativ. Până să ajungă în scaunul de viceprimar a fost directoarea Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic.
Potrivit declarației sale de avere completate în acest an, Anca Marcu deține două apartamente în municipiul Cluj-Napoca și un autoturism marca Opel Insignia, 850 de lei în conturi și datorii de 9821 de euro. Funcția de viceprimar îi aduce acesteia 51.108 de lei anual. În declarația de avere completată în anul 2020, când Anca Marcu și-a depus candidatura pentru Consiliul Local Cojocna, aceasta figura cu datorii în valoare de 20.000 de euro. Într-o perioadă de mai puțin doi ani aceasta a reușit într-un mod miraculos să-și achite mai bine de jumătate din datorii.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să ia legătura și cu primarul comunei Cojocna, Sorin Ranga, pentru a-i solicita un punct de vedere în legătură cu afacerile cu iz de conflict de interese din instituție, însă acesta ne-a comunicat că nu se află în țară.
De aceea în loc. iuriu de Câmpie locuitorii nu au apa trasa, canalizare, gaz iar curentul se ia la prima ploaie mai serioasă.poate verifica cineva ce avere are consilierul acestei localități în consiliul local al com COJOCNA..de ce nu se verifica declarațiile de avere?????a tuturor din acest CONSILIU plin de afaceriști dubioși.Cineva ne zice ca respectivul consilier de iuriu de Câmpie are bar restaurant și ATENTIE ..GRAJD DE VITE IN CENTRUL LOCALITATII. Unde este DSP,DSV ETC.?????
Acolo și mai peste tot unde s-au ocupat funcții decenii încă din vremea comunismului în floare, fructele s-au copt și tocmai sunt culese de pile cunoștințe relații, fețe umane ce s-au scăpat unii pe alții cocoțați în copacii nesmulși din rădăcini !
O mizerie de primarie!
Bataie de joc cu drumurile din Cara care sunt la nivel de evul mediu. Nu poti sa iesi din curte fara sa te afunzi in noroaie.
Aceasta este oglinda unor administratori de doi lei! Rusinos ca o comuna atat de aproape de orasul Cluj sa nu faca nimic pentru satele din jur. O rusine pentru clujeni pana la urma