La începutul lunii mai se va decide dacă una dintre cele mai mari societăţi din Dej, Alpa SA, va intra sau nu în insolvenţă din cauza unui proces de retrocedare. Firma, condusă de afaceriştii dejeni Mihai Petric, Traian Marius Hossu şi Emil Săvan a pierdut o serie de procese de retrocedare pentru una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din centrul municipiului Dej şi nu a plătit proprietarilor de drept sumele de bani care li se cuveneau. Afaceriştii din cadrul Alpa controlează şi business-ul Sompan, fiind afiliaţi partidului social-democrat din Dej.
Patru dejeni care au câştigat, după ani de procese, drepturile de proprietate asupra unei clădiri istorice din kilometrul 0 al Dejului cer insolvenţa unei societăţi care s-a folosit de-a lungul timpului de acest imobil fără să aibă acest drept.
Soţii Adina şi Adrian Răduţ, Stana Sevianu şi Dorin Pop au înaintat o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă pentru societatea Alpa SA, condusă de Mihai Petric, Traian Marius Hossu şi Emil Săvan.
“Prin sentinţa civilă nr.181/2013, a Judecătoriei Dej, debitoarea SC. ALPA S.A a fost obligată la plata sumei de 71.342 lei, reprezentând echivalentul lipsei de folosinţă pentru cota de 6/24 parte din imobilele situate în Dej, P-ţa Bobâlna, nr.17(18), şi str. 1 Mai, nr.1, apartament nr.9 si nr.10, şi – în continuare – obligarea pârâtei la plata contravalorii lipsei de folosinţă lunare în cuantum de 250 EURO (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii) pentru ap.9, şi în cuantum de 267 EURO (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii) pentru ap.10 până la predarea efectivă a posesiei imobilului atribuit subsemnaţilor în folosinţă exclusivă. De asemenea, a obligat pârâta debitoare şi la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 10.314 lei. Contravaloarea lipsei de folosinţă lunară este de 27297 RON (de la 01.09.2012 până la 01.09.2013, 250 EURO plus 267 euro ori 4,4(cursul mediu). Suma totală datorată: 108.953RON. Subsemnaţii reclamanţi Sevianu Stana Lucia Elena şi Pop Dorin Mihail deţinem titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 1852/03.12.2012 pronunţată de Judecătoria Dej, în dos.nr.2708/219/2008 prin care pârâta debitoare a fost obligată la plata pentru fiecare dintre cei doi reclamanţi a sumei de 197.530 lei plus dobânda legală de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la achitarea integrală a sumei. Prin această hotărâre, debitoarea a fost obligată la plata totală a sumei de 395060 lei. La data de 04.06.2013, Tribunalul Cluj, Secţia Civilă a respins ca nefondate apelurile formulate împotriva sentinţei sus menţionate, menţinând-o cu totul. În acest sens s-a pronunţat decizia civilă nr. 286/A/2013, definitivă şi executorie. Pe cale de consecinţă, titlurile executorii deţinute de către subsemnaţii împotriva debitoarei totalizează obligaţia de plată a sumei de 504.013 Ron plus dobânzi legale, creanţă care are caracter cert, lichid şi exigibil”, arată cererea de insolvenţă înaintată împotriva firmei Alpa.
Datorii în suveică
Mai mult, cei care solicită insolvenţa Alpa spun că suspectează că persoanele care controlează societatea încearcă să încheie o serie de acte frauduloase pentru a scăpa de plata acestor datorii. “Debitoarea noastră se află într-o vădită stare de insolvenţă, insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile fiind dovedită pe deplin prin demersurile de executare silită prezentate mai sus şi care s-au soldat cu un eşec total. Subsemnaţii creditori suntem îndreptăţiţi să solicităm deschiderea procedurii insolvenţei, întrucât creanţa noastră însumează de peste 10 ori valoarea pragului prevăzută de lege, ea având totodată un caracter cert, lichid şi exigibil de mai mult de 90 de zile. Considerăm că se impune deschiderea de îndată a procedurii insolvenţei, întrucât lipsa totală a disponibilităţilor băneşti din conturi, datoriile înregistrate faţă de AFP Cluj, Municipiul Dej, mai mulţi creditori privaţi precum şi grevarea tuturor bunurilor imobile deţinute în proprietate cu garanţii în favoarea unor societăţi din grup, constituie indicii temeinice privind încercarea de prejudiciere a intereselor creditorilor, prin încheierea de acte frauduloase, menite să devalizeze societatea”, mai arată dejenii.
Conform documentelor depuse la dosar, “contractul de ipotecă autentificat sub nr. 1359 din data de 22.05.2013 de către BNP Asociaţi Petrean încheiat între SC SOMPAN S.A şi SC ALPA S.A, pentru garantarea imobiliara a unei pretinse creanţe de 950.000 lei, este unul simulat, făcut în frauda creditorilor, încheiat în perioada de demarare a procedurilor silite imobiliare şi în condiţiile în care S.C. SOMPAN S.A este acţionar majoritar al S.C.ALPA.S.A., aspect ce rezultă din certificatele constatatoare ale celor două societăţi eliberate de ORC Cluj”.
Fieful PSD-iştilor dejeni
Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Emil Săvan s-a infiltrat într-o serie de afaceri care i-au pus pe tavă mai multe imobile din centrul Dejului. Prin intermediul a două societăţi foste comuniste, SC Metex SA şi SC Alpa SA, Săvan a reuşit să pună mâna pe două imobile extrem de valoroase din centrul municipiului Dej. Pentru o perioadă, director la SC Metex a fost Corina Boca, cumnata fostului ministru de interne Ioan Rus. La SC Alpa, SA acţionar majoritar (peste 95% din pachetul de acţiuni) este SC Sompan SA, firmă condusă de pesedistul Emil Săvan, unul dintre principalii finanţatori de campanie al primarului municipiului Dej, Morar Costan, membru PSD. Influenţa de care se bucură Săvan este alimentată şi de relaţia de prietenie pe care o are cu fraţii Itu din Dej. Dacă unul este deputat, ceilalţi doi fraţi au preferat să se axeze pe afaceri.
Jonglerii cu clădiri
“Am câştigat toate procesele cu care ne-au hărţuit din 1997 până în decembrie 2013. În 2006 am deschis acţiune recuperare a prejudiciului, adică contravaloarea chiriilor neîncasate. Au folosit toate tertipurile posibile pentru tergiversare. În iunie 2013 am câştigat definitiv şi am demarat punerea în executare a sentinţei. Nu mai aveau decât jumătatea cealaltă din imobil, pe care au ipotecat-o pentru nişte datorii fictive faţa de Sompan şi reale faţă de primărie. Toate celelalte clădiri şi terenuri au fost trecute prin divizare pe alte două societăţi cu acţionar unic, Săvan Emil”, explică Stana Sevianu, una dintre persoanele implicate în procesele de retrocedare.
Unde o sa-si tina psd-isti sedintele, ca s-a dus sediul.