În dosarul de condamnare al afaceristului George Copos este implicat și un clujean. Este vorba de Ioan Stelian Rațiu, un afacerist care deținea câteva benzinării din oraș. Acum Rațiu este asociat cu fostul șef al Miliției economice de pe vremea comuniștilor, Ștefan Les, care deține hotelul Topaz. În dosarul menționat anterior, Copos a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Loteria I”, în care a fost acuzat de o evaziune fiscală de peste un milion de euro, în legătură cu vânzarea unor spaţii comerciale ale firmei Ana Electronic către Loteria Română.
În ultimul timp judecătorii au început să emită condamnări în dosarele de mare corupție. este și cazul lui George Copos, afacerist român acuzat de corupție și condamnat definitiv la patru ani de închisoare. În dosarul de condamnare al lui Copos este implicat și un clujean, Stelian Rațiu, care acum face afaceri cu fostul șef al Miliției Economice de pe vremea comuniștilor, Ștefan Les.
Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (n.n. – peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată). Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv SC Romtur GM Impex SRL, Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa-zis „pachet” de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română, susţin anchetatorii. Acelaşi mecanism ar fi fost folosit, potrivit DNA, şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu.
Rațiu condamnat în Lotul Copos
Clujeanul a fost condamnat și el, alături de Copos, în dosarul respectiv. ”În temeiul art. 11 lit. b din Legea n. 87/1994 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp şi art. 13 Cp (in prezent art. 9 lit. a din Legea nr. 241/2005) condamnă pe inculpatul RATIU STELIAN IOAN la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. În temeiul art. 71 C.p., interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a, teza a II-a, b şi c C.p., pe durata executării pedepsei principale. În temeiul art. 64 alin. 1 lit. c C.p. şi art. 65 alin. 2 C.p. rap la art. 53 alin. 2 lit. a C.p. dispune faţă de inculpatul RATIU STELIAN IOAN pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii pe o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei principal”, arată soluția de condamnare privitoare la Rațiu.
Într-un interviu acordat în perioada în care dosarul a fost trimis în judecată, Rațiu susținea că tranzacția făcută era perfect legală. ”A fost o tranzacţie comercială simplă. N-am avut treabă cu Loteria. Am avut treabă cu o firmă de imobiliare, Euroest. Tranzacţia trebuia să se fi făcut cu Petrom. Din informaţiile lui Ciucă de la Cluj şi cu ajutorul lui, am reuşit ca s-o rezolv cu ei (Loteria – n. red.). Spaţiul nu trebuia dat la ăsta (directorul Loteriei, Nicolae Cristea – n. red.), pentru că la Petrom am vândut prima dată staţia de lângă şi spaţiul îi interesa pe ei. Eu am făcut oferta spre firma de imobiliare Euroest, prin agentul comercial Rogoveanu. Mai departe, m-a anunţat că s-a rezolvat problema. A durat. A reuşit să vândă spaţiul la Loterie. Eu am vrut să-l dea la Petrom. Nu e evaziune fiscală, e o tranzacţie comercială. Dacă în România nu mai poţi să faci tranzacţii comerciale, atunci ne luăm şi ne ducem în ţările africane”, declara Rațiu la data respectivă.
Afaceri cu fostul șef al Miliției Economice
În anii trecuți, Gazeta de Cluj a prezentat cum ”Ștefan Les, împreună cu fiica și ginerele său, au ajuns proprietarii unei case lăsate în urmă de o familie clujeană de evrei în perioada cea mai cruntă a dictaturii ceaușiste. Ștefan Les, fostul comandant al Miliției Economice, ajuns după Revoluție patron de hoteluri în Cluj a fost dat în judecată de familia Herskhovitsch, motivul fiind un imobil naționalizat. În urma procesului, Ștefan Les, fiica și ginerele său, deveniți printr-un act de vânzare-cumpărare ilegal proprietarii casei de pe strada Decebal nr. 48 au pierdut drepturile asupra imobilului respectiv. Însă, faptul că Les a mansardat casa reduce posibilitățile de retrocedare a imobilului in natură. Aceeași tactică a fost pusă în aplicare și în cazul imobilului care a devenit restaurantul Meteor de pe Bulevardul Eroilor. Conform surselor noastre, Les a cumpărat imobilul după ce s-a instalat, în acte, drept chiriaș. De asemenea, imobilul a fost revendicat de foștii proprietari, dar cazul este complicat întrucât Les a investit în renovare și modificare. „Afacerile” au fost inițiate în perioada în care Les era mai-marele Miliției Economice și au fost finalizate în anii tulburi ai tranziției”, arată una dintre anchetele publicate de Gazeta de Cluj despre afacerile lui Les.
Triada afacerist-milițian-politician
În primăvara acestui an Rațiu s-a asociat cu un personaj la fel de controversat din Cluj. Împreună cu Ștefan Les, fostul șef al Poliției economice clujene de pe vremea comuniștilor, Rațiu a deschis firma Transilvania Oil. În buna tradiție a afacerilor locale, în 2011, Primăria Cluj Napoca a concesionat pe 99 de ani peste trei hectare de teren firmei lui Rațiu și Leș.
Pentru ca tabloul să reliefeze complet societatea românească de (încă) tranziție, fiica lui Les s-a lansat în politică și în 2012 Gabriela Rădoiu Leș era candidatul Alianței România Dreaptă. conform CV-ului, ea este director al Hotelului Topaz, mediator autorizat, manager de proiect şi absolvent de cursuri de NLP (programare neurolingvistică).
Un cretinoid si Leș ăsta. Ar trebui ascuns 120 de ani. Nici cu Rațiu nu mi-e rușine!