Firma MBS Group din Turda a semnat în urmă cu doi ani contractul pentru realizarea lucrărilor la un bazin de înot în municipiul Turda. Printre acționarii firmei se numără și Gabriel Silagyi, care este și administrator, om de afaceri turdean conectat politic. El a fost implicat în dosarul de corupție al fostului șef CJ Cluj, Horia Uioreanu. Bazinul trebuia finalizat în ianuarie, dar pentru că acest lucru este imposibil a fost prelungit termenul de predare al lucrării. Pe lângă acest lucru, firma a primit o majorarea a prețului contractului de peste 800.000 lei, fără TVA.

La jumătatea acestei luni, Compania Națională de Investiții a majorat cu 832.892 lei, fără TVA, prețul contractului încheiat între Compania Națională de Investiții și firma MBS Group pentru realizarea unui bazin de înot în zona Trei Lacuri din municipiul Turda. Inițial, prețul contractului în decembrie 2020 era de 8.478.600 lei, fără TVA. Motivul pentru care s-a cerut și aprobat această majorare de preț care este de aproximativ 10% din valoarea contractului, ar fi ”achiziționarea de la contractantul inițial a unor produse servicii sau lucrări suplimentare”.  Reprezentanții Firmei nu au transmis până la închiderea ediției motivele concrete pentru care au mai cerut bani. Mai mult, în imediata apropiere, firma derulează lucrări de amploare pentru amenajarea zonei Trei Lacuri din Turda, un proiect de 6 milioane de euro, cu finanțare europeană.

Societatea MBS este controlată de Ioan Anca (88%), ceilalți asociați fiind Gabriel Silagyi, care este și administrator, Gheorghe Baciu și Septimiu Medrea. MBS a înregistrat, în 2021, afaceri de 53 de milioane lei și un profit net de 4,7 milioane, cu 87 de angajați.

Compania turdeană are un mare succes la proiectele Companiei Naționale de Investiții. Spre exemplu, CNI a acordat acestei firme contractul ”Servicii de proiectare și lucrări suplimentare – Complex sportiv de natație – oraș Otopeni, județul Ilfov” cu un preț de 8.374.105 RON. Tipul procedurii de atribuire a fost de negociere fără anunț de participare, iar justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare a fost ”situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”. Negocierea s-a purtat cu o singură firmă, MBS Grup.

SILAGYI este fost consilier PDL turdean, iar soția lui Nataliei Valeria, a lucrat ca expert la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării.

El a câştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.

Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai câştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.

Turdeanul care a bătătorit ”drumul lui Boc”

În data 27.02.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare și NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta și a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor» (ce include și drumul județean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchițele), în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuție UE: 43.058.138,74 lei, reprezentând 86,50%), de la bugetul de stat (5.724.492,44 lei, reprezentând 11,50%) și de la bugetul local (995.463,90 lei, reprezentând 2%), referitor la care a fost sesizat și Departamentul de Luptă Antifradudă (DLAF). În cauză a fost efectuată o expertiză tehnică judiciară care a stabilit un prejudiciu de 7.000.000 lei, dar nu se cunoaște dacă au fost efectuate și alte acte de urmărire penală. Patronul SC MBS GROUP SRL Turda (liderul asocierii care a contractat executarea proiectului «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor»), Szilagyi Gabriel, fost consilier local al PDL la Turda, este cunoscut drept un apropiat al fostului primar al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, al fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, și al fostului prim-ministru Emil Boc.

Tunurile nu sunt deranjate de insolvență

Mai interesant este faptul că firma MBS Grup a câștigat contracte publice în situația în care peste 100 de societăți comerciale cereau insolvența companiei. Procesul a început în decembrie 2013,  administrator judiciar este Phoenix Omega din Cluj-Napoca, iar administrator special este, în continuare, Gabriel Silagyi. Întrucât instanță de judecată nu a dispus ridicarea dreptului de administrare, compania își continuă activitatea sub supravegherea administratorului judiciar. La începutul anului 2021 firma a ieșit din procedura de insolvență.

În cadrul procedurii, după ce a fost afișat un tabel preliminar al creanțelor, au apărut extrem de multe contestații la respectivele datorii neplătite de compania din Cluj. În cadrul procesului au existat creditori care au acuzat firma de construcții a lui Silagyi că și-ar fi cerut insolvență “cu rea-credința, cu scopul de a evită măsurile de executare silita”. Asta cu atât mai mult cu cât în primăvară anului 2013, când creditorul Ponotour a cerut insolvență companiei, tocmai MBS Group aducea documente justificative care să dovedească solvabilitatea companiei și că avea în patrimoniu bunuri și disponibil bancar de peste 58 de milioane de lei. Ponotour susține că este “evidenta intenția debitoarei de a fraudă creditorii, prin această cerere de deschidere a procedurii insolvenței se încearcă evitarea răspunderii civile și sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor asumate față de partenerii contractuali”. Aceeași creditoare susține că MBS Group și-a “golit conturile sale și a înstrăinat patrimoniul în ziua în care instanța a dispus la cererea oponentei (Ponotour-n.red.) înființarea popririi asiguratorii asupra conturilor sale”.

Milioane de Revelion

Cu două zile înainte de Revelionul de anul trecut, Primăria Câmpia Turzii a semnat contractul ”Servicii de proiectare, asistență tehnică, verificare tehnică, execuție lucrări și dotări pentru obiectivul de investiții Amenajare zonă cultural recreativă ”Trei Lacuri” din Municipiul Câmpia Turzii” cu firmele MBS GROUP, SPORT PLAY SYSTEMS, ELECTRA INSTAL și Lappset Group. Valoarea lucrărilor este de 25.248.781 lei, fără TVA.

CJ Cluj a depus plângere penală împotriva MBS group

În data 27.02.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare și NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta și a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor» (ce include și drumul județean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchițele), în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Însă, procurorii nu au trimis în judecată pe niciun reprezentant al firmei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here