Robert Grigorescu, fostul consilier personal al primarului bucureştean de sector, Andrei Chiliman, şi-a băgat tatăl în vârstă de peste 70 de ani să fie investitorul de faţadă în afacerea edificării ansamblurilor imobiliare Park Residence din apropierea lacurilor din Gheorgheni. În zona unde se ridică blocuri, Emil Boc promisese că administraţia locală va investi în construcţia unor parcuri. În urmă cu 10 ani, pe terenul unde se ridică blocurile creşteau boi şi vaci, iar primarul Boc ridica din umeri în faţa clujenilor nemulţumiţi de balegile de pe trotuar. Însă edilul a rezolvat situaţia: a autorizat construirea de blocuri!

 

În urmă cu aproximativ 10 ani, familia Moszny şi avocatul Doina Gâlcescu au primit o parte din strada Dunării în baza unor cereri de retrocedare. Comuniştii luaseră tot pământul familiei Moszny, iar Iosif Moszny nu a vrut să fie despăgubit cu un apartament şi a preferat să trăiască într-o cocioabă construită în zona respectivă.

După ce au primit terenul înapoi, au vândut o parte din teren familiei Grigorescu. Practic, terenul a fost cumpărat de Robert Grigorescu, consilier personal al primarului Sectorului 1 din Bucureşti, Andrei Chiliman, ambii fiind vizaţi în diferite anchete penale.

Grigorescu a cumpărat de la Cecilia Moszny, o nepoată de-a lui Iosif Moszny, care s-a stabilit de ani buni în Anglia, şi de la avocata Doina Gâlcescu din cadrul baroului clujean.

Pentru a nu atrage atenţia asupra afacerii, l-a folosit ca investitor de faţadă pe tatăl lui, GRIGORESCU ANDREI-AUREL-VALENTIN, în vârstă de 72 de ani, care este unul dintre acţionarii firmei Amistar Euroconsult, constructorul ansamblului Lake Park II din apropierea lacurilor din Gheorgheni.

Celălalt acţionar al firmei a fost, până de curând, Zaharia Claudiu care a cesionat părţile lui din firmă vâlceanului CUMPĂNĂŞOIU CONSTANTIN-CATALIN.

O parte din ansamblul Lake Park I a fost construit, potrivit autorizaţiei de construcţie, de firma City Group Zalău. Această companie este acum deţinută de Corina Cojan, însă firma a aparţinut lui Ioniţă Cojan, soţul Corinei, care a fost judecat pentru o evaziune fiscală de 1,1 milioane de lei. Însă omul de afaceri a fost condamnat cu suspendare, după ce a semnat un acord de recunoaştere cu procurorii.

”În dosarul nr. 181/P/2013, în data de 16.08.2016 a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Cojan Ioniţă Marian, stabilindu-se o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prev. şi ped. de art. 9 alin 1 lit. c) şi alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin 1 Cod penal şi art. 5 alin 1 Cod penal, cu suspendarea executării pedepsei.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul Cojan Ioniţă Marian, în calitate de asociat la SC CITY GROUP SRL Zalău, a dispus înregistrarea unor cheltuieli fictive în contabilitatea societăţii în scopul sustragerii de la plata TVA şi a impozitului pe profit.

Astfel, în perioada 2010 – 2012, în evidenţa contabilă a SC City Group SRL Zalău au fost înregistrate un număr de 63 facturi fiscale fictive”, arată procurorii.

 

Salvele lui Chezan

Revenind la afacerile ansamblului imobiliar de lângă lacurile din Gheorgheni, cel puţin istoria fiscală ar trebui să ridice câteva întrebări cel puţin inspectorilor fiscali. Din 2011, de la înfiinţarea firmei, până anul trecut, compania a declarat o cifră de afaceri zero şi nici un angajat, exceptând anul 2016, când figurează un singur angajat. La capitolul profit, firma a mers, ba pe zero, ba pe un minus de câţiva zeci de lei, exceptând anul 2016 când a declarat o pierdere de 100.000 de lei.

Un alt aspect de menţionat vizavi de această afacere este implicare ”tunarului” imobiliar Mihai Chezan, blindat pe linie politică de axa Buda – Boc, care în urmă cu mai mulţi ani a apărut în Cluj Napoca drept un afacerist venit din Chicago şi dispus să investească bani în imobiliare.

Potrivit declaraţiilor apărute în presă, Chezan îi acuză pe investitorii imobiliari şi pe proprietarii terenului că l-au exclus din business, motiv pentru care a deschis un proces la Tribunalul Comercial Cluj cu obiectul de ”acţiune în constatare”.

Practic, potrivit lui Mihai Chezan, el ar fi fost artizanul din spatele ansamblurilor imobiliare Lake Residence I şi II. Acesta ar fi putut fi şi motivul pentru care administraţia Boc s-a executat fără nici o problemă în eliberarea avizelor necesare edificării acestui proiect imobiliar.

Mihai Chezan a fost condamnat în SUA iar în Cluj este judecat pentru mai multe acuzaţii penale care gravitează în jurul afacerii Tower despre care s-a scris în presa locală.

Trebuie amintit faptul că pentru investitorii mai modeşti, cum ar fi omul de afaceri Zsolt Fodor, fostul viceprimar al municipiului Cluj Napoca, Anna Horvath, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru s-a interesat prin primărie de mersul autorizaţiilor de construcţie solicitate de omul de afaceri maghiar.

park lake

Pauză de publicitate într-un film cu tunuri imobiliar

Mihai Chezan a declarat în presa locală că ”Având în vedere potenţialul zonei, am început efectuarea unor demersuri în vederea  realizării efective a urbanizării terenului şi autorizării lucrărilor de construcţie a proiectului imobiliar. Am adus o echipă de specialişti din Statele Unite şi am găsit metode de viabilizare a terenului şi maximizare a valorii dezvoltării imobiliare. Am cheltuit resurse financiare importante pentru acest proiect (Park Lake, n.red.). Am plătit bani mulţi pentru solutia de viabilizare a proiectului, studiul geotehnic, pentru studiul de arhitectură şi urbanism necesar întocmirii documentaţiei în vederea depunerii spre aprobare a planurilor urbanistice zonal şi de detaliu, respectiv pentru realizarea proiectului. Pentru că eu aveam domiciliul în Statele Unite, în 2013 i-am adus în proiect pe cei doi (Robert Grigorescu şi Ion Claudiu Zaharia, cei doi acţionari ai societăţii Amistar Euroconsult SRL, n.red.), care începuseră deja să construiască Park Lake 1. Am stabilit ca ei să continue demersurile începute de mine pentru noul proiect, care a primit numele Park Lake 2. Convenţia a fost ca fiecare dintre cei implicaţi, eu, de o parte, Amistar, de cealaltă, să primească 50% din proiect. Grigorescu şi Zaharia s-au refugiat la Cluj de la Bucureşti, unde au avut probleme cu legea. Aici au pozat în „dezvoltatori imobiliari responsabili”. Nu le poţi scoate însă păcăleala în sânge. Au avut parte şi de protecţie din partea unor persoane implicate adânc în zona imobiliară. Mă refer aici la arhitecţi şi avocaţi celebri ai Clujului, despre care voi vorbi la momentul potrivit. Un rol important în această înşelăciune îl are şi Mircea Crişan, reprezentantul doamnelor, un condamnat penal. Din păcate, nu am avut suficiente informaţii despre oamenii aceştia în momentul când am devenit parteneri şi acum trebuie să îmi caut dreptatea în instanţă; am de recuperat câteva milioane bune de euro.  Din câte aud, cumpărătorii din Park Lake Cluj 2 nu au fost informaţi că există un litigiu pe rol şi că sunt şanse ca blocul să nu fie terminat!”.


Procurorii au pus ochii pe un Grigorescu

În urmă cu un an, procurorii DNA Ploieşti au decis să-l plaseze sub control judiciar pe cauţiune pe Robert Grigorescu, consilierul fostului primar al Sectorului 1 din Capitală. Valoarea cauţiunii a fost stabilită la suma de 200.000 de lei, bani pe care Grigorescu i-a plătit.

Conform unui comunicat DNA, „GRIGORESCU ROBERT, la data faptelor consilier personal al primarului Sectorului 1 Bucureşti, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei de Investiţii, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită. Inculpatul Grigorescu Robert va depune o cauţiune în valoare de 200.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiaşi unităţi de Parchet. Cauţiunea se va depune până la data de 10 mai 2017”. În ordonanţa procurorilor se arată că există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt. ”În perioada februarie 2009 – decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert, consilier personal al primarului Sectorului nr. 1 Bucureşti, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei de Investiţii, a pretins procentaje între 10-15% din valoarea unor contracte de lucrări şi a primit în numerar, direct sau prin intermediari, suma totală de 1.397.497 lei, în schimbul atribuirii şi a derulării în bune condiţii a unor contracte de lucrări atribuite de Primăria Sectorului 1 Bucureşti. În perioada februarie-aprilie 2009, inculpatul Grigorescu Robert a pretins de la reprezentantul unei societăţii comerciale, un procentaj de 10% din valoarea unor contracte de lucrări de reabilitare termică, şi a primit ulterior, în perioada iulie 2009-decembrie 2011, în numerar, fie în mod direct fie prin intermediar, suma totală de 819.915 lei. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca Primăria Sectorului 1 să îi atribuie societăţii comerciale respective contracte de lucrări.

În cursul anului 2010, inculpatul Grigorescu Robert, în vederea încheierii şi derulării în bune condiţii a unor contracte de lucrări cu Primăria Sectorului nr. 1 Bucureşti, a pretins de la reprezentantul aceleiaşi firme de construcţii, prin intermediar, un procentaj de 15% din valoarea contractelor de subantrepriză încheiate de firma respectivă cu o altă societate comercială care obţinuse un contract de lucrări. În perioada septembrie 2010-decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert a primit în numerar, fie în mod direct, fie prin intermediari, suma totală de 577.582 lei”, se arată în comunicatul DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.