
În Florești se încearcă din nou vânzarea unei iluzii imobiliare ambalate în promisiuni pompoase un proiect imobiliar de mari dimensiuni, prezentat recent în ședința CTATU a județului Cluj de arhitectul Vlad Negru, încearcă să îmbrace în „inovație” : blocuri de până la 16 etaje, birouri, spații comerciale și… o pârtie de sanie de 1.700 de metri. Nu, nu e o glumă, e una dintre piesele de rezistență cu care investitorii au încercat să forțeze avizul de oportunitate. Proiect imobiliar de amploare propus de frații Victor și Anatolie Tighinean, originari din Soroca, Republica Moldova, prin intermediul companiei Transinvest SRL.
Totul e ambalat sub aparența unui concept „revoluționar” menit să transforme zona, dar realitatea este alta: nici măcar poziționarea blocurilor de 16 etaje nu este clară, iar investitorii se arată „flexibili” doar când vine vorba să-și retragă clădirile de pe traseul centurii sau metroului , dacă devine necesar. Pârtia de sanie, în lipsa unei infrastructuri reale, nu e decât un artificiu retoric menit să distragă atenția de la densitatea aberantă a proiectului. Așa cum „parcul” de pe acoperișul unei clădiri de birouri de pe strada Decebal nr. 7 s-a transformat într-un teren abandonat, acoperit cu buruieni, și „luminatorul spectaculos” într-un detaliu uitat, proiectul din Florești pare a repeta aceeași rețetă.
Frații Tighinean, prin intermediul companiei Transinvest SRL, au mai propus un proiect imobiliar pe strada Decebal din Cluj-Napoca, care include o clădire de birouri cu luminator și parc pe acoperiș. Deși proiectul a fost autorizat, lucrările nu au început, iar terenul momentan este acoperit doar de buruieni.

Analiza financiară a companiilor deținute de frații Tighinean ridică semne de întrebare. Holdingul TIGHOLDING SRL, care coordonează activitățile acestora, a înregistrat în ultimii ani cifre de afaceri modeste și profituri negative. Transinvest SRL, a fost propusă ca beneficiar în cazul proiectului din Florești. Ea face parte din TIGHOLDING SRL – un holding cu zero cifră de afaceri și pierderi constante. Majoritatea firmelor sunt inactive, pe minus sau au fost închise. Franciza Regus, operată prin OFFICE ONE RENTALS SRL, înregistrează pierderi de peste 260.000 de euro în 2024. Singurul profit notabil a fost pe Transinvest în 2020 și 2021 – 1,9 milioane și 1,2 milioane euro – dar în 2024 s-a ajuns la doar 3.200 euro profit. Firma SHOEXPERT SRL, cu un singur angajat și un profit anual modest, de circa 50.000 euro, din vânzarea de încălțăminte ECCO.
Iar când realitatea financiară nu convinge, se trece la imagine. Pe rețelele sociale, membrii familiei Tighinean se afișează constant în cercuri influente: la evenimente cu primarul Emil Boc, la film cu soția acestuia, Oana Boc, sau în poze alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Un amestec de opulență, marketing politic și PR agresiv.
Faptul că proiectul imobiliar de pe strada Decebal cu „parcul pe acoperiș și luminatorul” a fost autorizat de mai bine de un an și zace în paragină, este un semnal clar. Iar tentativa eșuată de a forța avizul pentru megaproiectul din Florești, în ședința CTATU din 29 mai 2025, arată că autoritățile nu mai înghit orice prezentare „creativă”.
„Trebuie să discutăm și noi cu primăria Florești să vedem ce părere au despre acest proiect. Nu o să propun un aviz favorabil sau nefavorabil pentru astăzi. Doar discutăm și vedem ce sugestii găsim. Birourile sunt o idee bună pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă să lucreze în Cluj-Napoca. Totodată, școala ar fi foarte importantă pentru a convinge profesorii să se mute aici și să nu mai facă naveta. În concluzie, cred că este un demers bun, care trebuie susținut. Pentru astăzi propun o amânare”, a afirmat Arhitectul Sef al Judetului Cluj Claudiu Salanță.





O să vă săturați de acest tip de investitori !!!