Afaceristul clujean Stefan Vuza, proprietarul Serviciilor Comerciale Române (SCR), o ”suveică” în care sunt înglobate mai multe businessuri, este conectat la afacerile din Rusia. Printre ele pot fi amintite fabrica Sinterom din Cluj Napoca sau Someș SA din Dej. Prin intermediul unei societăți din cadrul SCR, omul de afaceri a cumpărat combinatul chimic Oltchim, iar o parte consistentă din bani au fost împrumutați de la VTB Bank, cea mai mare bancă din Rusia. Unul dintre oamenii de legătură ai lui Vuza cu mediul de afaceri din Rusia este Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova.

În anul 2018, Stefan Vuza cumpăra combinatul chimic Oltchim și, pentru că nu avea toți banii, magnatul s-a împrumutat de la VTB Bank, cea mai mare bancă din Rusia. Pentru Vuza a fost o afacere extrem de bună: firma Chimcomplex, parte a SCR, a cumpărat activele combinatului, iar statul român a rămas cu datoriile care, anterior, fuseseră pe o altă firmă desprinsă din Oltchim.

Însă, la momentul respectiv, reprezentanții statului român ar fi trebuit să refuze tranzacția deoarece o parte din banii folosiți proveneau de la o bancă care se afla sub sancțiunile Uniunii Europene. Împrumutul luat de Vuza a fost contractat de la VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt (Germania). Banca – mamă a VTB Europe este o instituție rusească de credit.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Anul trecut, Chimcomplex SA Borzești a încheiat contracte totale de finanțare de 56,7 milioane de euro (26,7 milioane de euro de la CEC Bank și 30 de milioane de euro de la Alpha Bank) pentru refinanțarea integrală a creditelor existente de la VTB și Credit Suisse/Argentum Netherlands BV.

„Finalizarea refinanțării este un pas semnificativ pentru Chimcomplex și marchează o nouă eră pentru companie. Este punctul culminant al unor eforturi meticuloase și concentrate din ultimii doi ani jumătate pentru a remodela compania. Le mulțumesc partenerilor Credit Suisse Zurich şi VTB Frankfurt pentru că au fost alături de noi în 2018, într-o tranzacție specială de obținere a creditului de 164 de milioane de euro, pentru achiziția Oltchim.

Mulțumesc reprezentanților CEC Bank și Alpha Bank pentru profesionalism și diponibilitatea de a sprijini o companie antreprenorială românească. Mulțumesc Deloitte, Reff și Asociații și Lazarovici și Asociații pentru că au fost din nou alături de noi”, declara Ștefan Vuza în cadrul unei publicații cu profil economic.

Brigada din conducerea Oltchim

Persoana de legătură dintre Stefan Vuza și banca rușilor a fost  Sturza Ion, fost prim ministru al Republicii Moldova. De altfel, după preluarea Oltchim, Sturza a fost numit în cadrul Consiliului de Administrație al Oltchim.

Tivadar Bela Runtag, cetățean maghiar şi fost director al OMV, este un alt membru din conducerea Oltchim. Și numirea lui a fost făcută prin intermediul aceleiași filiere.

Unul dintre profesorii Facultății de Chimie din Cluj Napoca a explicat că o resursă importantă a combinatului Oltchim este reprezentată de brevetelor de invenție a poliolilor speciali: ”O parte dintre ei sunt folosiți la obținerea spumelor poliuretanice rigide, alții au diferite roluri importante în industria petrochimică. Cercetătorii chimiști din România au investit multe resurse, iar statul mulți bani pentru obținerea brevetelor de invenție a poliolilor speciali de la Râmnicu Vâlcea. Nimeni nu ține cont că și statul maghiar construiește un combinat chimic similar cu cel de la Oltchim, iar brevetele respective ar fi bine să rămână în țară!”.

În cursul acestei luni, Tivadar Runtag și-a încetat mandatul de director general al Chimcomplex și a preluat o altă funcție de conducere în cadrul Oltchim.

Un alt membru din conducerea Chimcomplex este Petru Ion Văduva, fost membru în conducerea UralSib o bancă din Rusia. De asemenea, Văduva a mai ocupat funcții de conducere în cadrul Transgaz și Țiriac Holding.

Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, este apropiat de un alt om de afaceri român care a fost finanțat de băncile rusești.

Este vorba despre Iulian Dascălu, patronul lanțului de mall-uri cunoscute sub denumirea de Iulius Mall. despre afacerile lui Dascălu cu banca Rusiei, Gazeta de Cluj a publicat un articol într-o ediție anterioară.

Fostul premier Ion Sturza deţine fondul de investiţii Fribourg East Investments, care a preluat recent 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, ce deţine o fabrică de exploatare minieră din Baia Mare, România.

El a mai intermediat vânzarea grupului Rompetrol către firma KazMunaiGaz din Kazahstan.

Fostul premier al Republicii Moldova a lucrat ca referent în cadrul Asociaţiei de Prietenie cu Ţările Străine şi ca vice-director general al Asociaţiei de Comerţ Exterior „Moldex“, de pe lângă Guvernul RSS Moldoveneşti, ambele controlate de KBG. De altfel, nici nu a ascuns faptul că nu este străin de activitatea serviciilor speciale sovietice, o elipsă strategică prin care vrea să ne arate de ce din KGB nu se poate ieşi decât cu picioarele înainte.

Printre relațiile lui Sturza se numără Dumitru Diacov ori Petru Lucinschi, deconspirați ca fiind agenți KGB, sau finul său Vladimir Filat, care a făcut armata la KGB.

VTB Bank eliminată din sistemul SWIFT

La începutul acestei luni, în contextul invaziei rusești în Ucraina, VTP Bank a fost printre primele bănci de la Moscova care au suportat consecințe. Banca a fost eliminată din sistemul SWIFT, alături de alte 7 entități financiare similare.

VTB Bank a fost eliminată pe 12 martie din platforma interbancară SWIFT, principalul sistem global de mesagerie electronică securizată care permite plăți interbancare între instituții din întreaga lume, ca urmare a sancțiunilor impuse de UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Excluderea din SWIFT, considerată o opțiune „nucleară”, face extrem de dificile, dacă nu imposibile, plățile dinspre și înspre VTB Bank. Potrivit Financial Times, din cauza sancțiunilor, VTB Bank se pregătește să-și întrerupă operațiunile din Europa. De asemenea, Reuters și Bloomberg au scris că Autoritatea germană de Supraveghere a Industriei Financiare, BaFin, se pregătește pentru eventualitatea închiderii VTB Bank (Europe) SE.

Însă, sancțiunea nu este chiar atât de drastică pe cât ar vrea oficialii europeni să transmită.

„Desigur că vom supravieţui, cu siguranţă, dar nu cred că se va ajunge la asta. Ar fi o măsură foarte serioasă, neprietenoasă şi nedreaptă”, a declarat Andrei Kostin, directorul general al VTB, la postul de televiziune de stat Rossiya 1. Rusia şi-a înfiinţat propriul sistem de schimburi bancare, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT, într-o mişcare conform care, potrivit oficialilor, ar trebui să atenueze parţial lovitura în cazul în care Rusia ar fi deconectată de la SWIFT.

Vuza nu prelua Oltchim fără banii rușilor

Potrivit unor declarații făcute de Ion Sturza, compania Chimcomplex nu ar fi reușit să preia combinatul Chimcomplex fără banii împrumutați de la VTB Bank.

“Cu o săptămână înainte de a prelua propriu-zis și de a finanța preluarea activelor Oltchim, eu am aflat întâmplător că, atât Chimcomplex, cât și Oltchim, nu aveau nici un fel de asigurare. (…) Asta înseamnă că deal-ul nu mai era valabil, pentru că nimeni nu finanțează preluări de active care nu sunt asigurate. Și nu vorbim doar de asigurări de proprietate, ci și tehnologice, de catastrofe, etc. Într-o săptămână am reușit să organizez asigurarea internațională, expertizele tehnice, să avem asigurări satisfăcătoare pentru finanțatori și deal-ul să aibă loc. Ce ar fi însemnat să nu aibă loc deal-ul? Că Ștefan Vuza ar fi pierdut absolut tot și ar fi rămas dator cu zeci de milioane împrumutate. Chimcomplex urma să intre în faliment și astăzi nici gardul nu cred că îl găseam acolo”, a declarat Ion Sturza, în exclusivitate pentru Forbes România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.