Una dintre imprimeriile Clujului a intrat în insolvență, însă, înainte de a se deschide dosarul, marea parte a utilajelor și bunurilor companiei PRINTPLAZZA SRL au fost scoase pe șest din hale. În această firmă a fost implicat și afaceristul clujean Dorin Rotaru, patronul firmei Delroti Printing. Afacerile lui Rotaru au apărut de multe ori în presa locală pe motivul unor asocieri dubioase lăsate cu investigații derulate de procurori. În situația companiei Printplazza problema constă în faptul că cei peste 70 de angajați nu și-au mai luat salariile de câteva luni, iar înainte de închiderea firmei, unii dintre ei au fost dați afară pentru că nu au vrut să intre în concediu fără plată.

 

În cadrul firmei de tipografie Printplazza lucrau aproximativ 70 de clujeni, care nu și-au mai primit banii de salarii din decembrie anul trecut. Compania a intrat recent în insolvență, iar, conform unor informații, înainte de a intra în insolvență, patronii firmei au scos din halele de producție toate utilajele pentru a nu putea fi valorificate de lichidator.

Patronii acestei societăți sunt POPESCU MIRCEA, olandezul DHOEMAN FAROEK și GRUNZO ALBERT, cetățean român. Însă, în cadrul acestei companii s-a regăsit, până de curând, și clujean Dorin Ilie Rotaru, un afacerist clujean uns cu toate alifiile. Rotaru este patronul Delroti Printig, societate unde partener de business cu olandezul DHOEMAN FAROEK. Dosarul de insolvență al Printplazza a fost conexat cu judecarea cererii de insolvență deschisă de Agresione Grup, afacerea fraților Stef, Marius și Ioan, împotriva Printplazza.

Rotaru a fost implicat în afacerea Sterom Campina, unul dintre puținii producători naționali de utilaje petroliere care a fost preluat de firma americană Precision Castparts Corporation. Afacerea s-a derulat la începutul anilor 2000.  În 1999, cel mai important fabricant de utilaj petrolier a primit o ofertă de compensare de la SC Delprint Prodimpex SRL, prin Dorin Ilie Rotariu, administratorul și reprezentantul acestei societăți. Potrivit unei anchete apărute în jurnalul.ro,  Delprint deținea o creanță în valoare de 2,9 miliarde de lei asupra Credit Bank, iar Sterom avea datorii curente către această bancă, societatea prahoveană acceptă propunerea și semnează un contract de cesiune de creanțe. Însă, de fapt, societatea Delprint, practic, nu exista. Numărul de înregistrare la Registrul Comerțului, respectiv codul unic de identificare s-a dovedit că aparține unei alte firme, Metal Comercial SRL.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să îi contacteze pe reprezentanții companiilor Delroti, Print Plazza și HOLANDROM RICCOSRL, însă la toate apelurile telefonice nu a răspuns nimeni.

 

Mod de operare

De fapt, aceeași situație este și în cazul Delroti din Cluj Napoca. Aferent firmei Delroti Tipar&Finisare figurează codul unic de înregistrare 14657010. Iar acest cod de identificare este atribuit firmei HOLANDROM RICCO SRL, înființată în 2002 și cu sediul în București, însă cu un telefon fix care are prefixul județului Cluj. Cu toate acestea, pe site-ul Delroti, sediul companiei figurează în Cluj pe Str. Becaş, Nr. 20 – 22. Potrivit prezentării firmei Delroti, ”Logo 365 este brandul sub care tipografia PrintPlazza  vă oferă servicii complete de tipar: tipar offset, dar şi design, DTP, finisaje, ambalare şi chiar livrare”.

Revenind la afacerea de la începutul anilor 2000, în urma demersurilor din justiție, finalizate în 2003, împotriva Delprint/Metal Comercial și a administratorului Rotariu, toate firmele asociate cu numele lui Dorin Ilie Rotariu și implicate în afacerile cu Sterom au fost radiate ori au intrat în procedura de faliment.

În mai 1999, Sterom a făcut primul transfer de creanțe pe care le deținea asupra SNP Petrom, în contul Delprint, creanțe a căror valoare a fost de 1,973 miliarde de lei.

Surpriza a fost când, la scurt timp după această operațiune, societății Sterom i s-a adus la cunoștință de către BDO Conți Audit SA, lichidatorul Credit Bank, că valoarea creanței Delprint asupra băncii nu era decât de 1,162 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, Sterom plătise deja, în plus, 811 milioane de lei.

În a două jumătate a anului 1999, Delprint da în judecată Sterom, pentru recuperarea restului de 1,007 miliarde de lei. Printr-o sentință definitivă și irevocabilă, pronunțată la 15 decembrie 1999, Judecătoria Sectorului 2 respinge cererea Delprint de poprire a unor creanțe deținute de Sterom asupra Petrom. Aceeași sentință este confirmată atât de către Curtea de Apel București, cât și de cea din Ploiești. Când cazul părea să se fi încheiat, Delprint cesionează presupusa creanță asupra Sterom, către Delroti Security Printing SA, din Râmnicu Vâlcea. După o liniște de cinci ani de zile, în iunie 2004, această societate acționează în judecată Sterom la Tribunalul Vâlcea. De această dată, acțiunea inițiată de Delroti Security, a vizat achitarea întregii creanțe, adică sumă inițială de 2,98 miliarde de lei, care, actualizată ”cămătărește”, se ridica la peste 35 miliarde de lei. Surprinzător, instanță da câștig de cauză societății vâlcene, „scutind”, însă, Sterom de plată unei părți din actualizarea cu inflația, astfel încât Sterom n-ar mai trebui să plătească decât 23,6 miliarde de lei. Delroti Security Printing SA, din acționariatul căreia făceau parte  ROTARIU DORIN ILIE, ROTARIU VASILE, KAKUCS AKBERT, ROTARIU ELIADE IOAN, CISMASIU FLAVIU MARIN, MURA PETRU, CALUGAR VASILE(din Turda!), FARAGAU IOZSEF, VLASIU REMUS VALER  și societatea  DELROTI PRODUCTIE MANUFACTURIERA IMPORT EXPORT SRL, firmă deținută de GRIGORIEV SERGHEI  și VLAS SERGIU. Cei doi au un proces în care lichidatorii Băncii Internaționale a Religiilor, un alt mare ”tun” românesc, le cere returnarea unui credit în valoare de 511 466 588 de lei. Bineînțeles, și în acest dosar este implicată firma DELROTI SECURITY PRINTING SA CLUJ-NAPOCA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.