Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au decis definitiv că societatea de transport Tours Claus, deținută de afaceristul clujean Liviu Jișa, trebuie să plătească statului suma de 2.958.179 lei, stabilită de inspectorii fiscali printr-o decizie de impunere în anul 2015. Firma a dat în judecată Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj și Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj-Napoca cerând instanței să anuleze documentul prin care inspectorii fiscali au constatat că ar fi derulat tranzacții fictive cu diverși furnizori, având ca scop să diminueze profitul impozabil, impozitul pe profit și taxa pe valoare adăugată datorată bugetului de stat. Jișa a obținut o „amânare” de aproape 3 ani, cât timp a durat procesul, însă încercarea sa de a se sustrage de la plata sumei datorate a dat greș.
Curtea de Apel Cluj a emis o hotărâre definitivă prin care respinge recusul declarat de firma Tours Claus (deținătoarea brandului Alis) împotriva sentinței pronunțate de instanța de fond prin care s-a stabilit că decizia de impunere este legală.
„Respinge recursul declarat de Tours Claus SRL împotriva sentinţei civile nr. 768 din 28 martie 2022 pronunţată în dosarul nr. 4967/117/2020 al Tribunalului Cluj pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă. Pronunţată în data de 08 iunie 2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei.”, arată soluția pe scurt.
Firma lui Jișa a efectuat tranzacții comerciale fictive cu diverși furnizori
În perioada 07.11.2014 – 11.12.2015, societatea Tours Claus a fost supusă unei inspecţii fiscale, pentru verificarea taxei pe valoare adăugată şi a impozitului pe profit, perioadele verificate fiind 01.01.2009 – 30.09.2014 în materia TVA, respectiv 01.01.2009 – 31.12.2013 pentru impozitul pe profit. Inspectorii fiscali au constatat, în urma acțiunii de control, că firma de transport a efectuat tranzacții comerciale fictive cu diverși furnizori. În acest context, a fost emisă Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală pentru persoane juridice din data de 21.12.2015 prin care s-au stabilit în sarcina Tours Claus obligaţii fiscale în sumă totală de 2.958.179 lei reprezentând: 446.239 lei cu titlu de impozit pe profit, 323.149 lei dobânzi/majorări de întârziere, 66.936 de lei penalităţi de întârziere, 1.257.770 de lei TVA, 682.374 de lei dobânzi/majorări de întârziere, 181.711 de lei penalităţi de întârziere.
Inspectorii fiscali au constatat că Tours Claus a achiziționat piese de schimb și anvelope pentru mijloacele de transport de la diferite companii, care fie erau înregistrate ca radiate, fie nu funcționau la adresa socială declarată. În plus, s-au desfășurat verificări la societățile furnizoare pentru a verifica originea bunurilor furnizate. În urma acestor verificări, inspectorii fiscali au constatat că furnizorii nu au putut justifica proveniența bunurilor pe care le-au vândut către Tours Claus. Drept urmare, echipa de control a ajuns la concluzia că tranzacțiile sunt fictive și nu au un caracter real, chiar dacă există facturi care să ateste încheierea acestor operațiuni. Documentele din dosarul cauzei arată că fiecare furnizor, la rândul său, a declarat și înregistrat achiziții de la alți furnizori, care nu au putut la rândul lor dovedi existența efectivă a tranzacțiilor economice sau proveniența bunurilor achiziționate de la aceștia. Mai mult, autoritățile fiscale au descoperit un mecanism tranzacțional în cerc, în care clienții furnizorului Tours Claus deveneau furnizori ai furnizorilor săi.
Tours Claus spune că nu era treaba ei să știe cu cine încheie contracte
Reprezentanții societății Tours Claus au afirmat în fața instanței că inspecția fiscală nu a examinat toate documentele furnizate și, în ciuda constatărilor inspectorilor fiscali cu privire la existența unor tranzacții economice fictive cu furnizori care nu mai sunt activi sau care nu își desfășoară activitatea la sediul declarat, aceștia nu au avut cunoștință și nici nu ar fi trebuit să fie la curent cu situația economică a firmelor implicate.
Cu toate că i s-a solicitat să pună la dispoziția magistraților documentele justificative pentru înregistrarea în contabilitate a bunurilor achiziționate în baza facturilor emise de cele 12 societăți comerciale furnizoare, societatea Tours Claus nu a furnizat niciun înscris în acest sens.
Din raportul de expertiză fiscală rezultă că, deşi la dosarul cauzei există bonuri de consum, acestea nu îşi au sensul, cât timp nu sunt precedate de nişte note de recepţie. Expertul a concluzionat că pentru o parte din achiziţiile la care se face referire în raportul de inspecţie fiscală există facturi, neexistând alte documente contabile care să facă dovada intrării acelor achiziţii în patrimoniul societăţii recurente şi nici note contabile care să reflecte asupra presupusei operaţiuni.
Magistrații au stabilit că nu a fost dovedită realitatea operaţiunilor economice
Magistrații clujeni au reținut că niciuna dintre facturile depuse la dosarul cauzei „nu a fost emisă în baza unui contract încheiat în formă scrisă, nu au fost încheiate procese verbale de recepție sau note contabile, în cuprinsul facturilor fiind indicate bunurile cu denumire generică, în pofida faptului că fiecare dintre produsele livrate trebuia descris corespunzător prin indicarea denumirii comerciale a bunului, a tipului şi/sau producătorului produsului, cât timp între părţi nu a fost încheiat un contract în care să fie indicate detaliile acestor mărfuri. În lipsa oricăror date de identificare privind bunurile din cuprinsul facturilor şi ca urmare a neîntocmirii altor documente de intrare în gestiune, a reţinut prima instanţă că nu a fost posibilă identificarea produselor cumpărate în patrimoniul recurentei şi nici urmărirea acestora pe circuitul intern, pentru a se putea concluziona că au fost folosite de către recurentă în scopul desfăşurării activităţii sale economice”.
În ceea ce privește caracterul fictiv a tranzacţiilor, magistrații au arătat că bunurile achiziţionate de la cele 12 societăţi comerciale nu au fost identificate în contabilitatea şi patrimoniul societăţii Tours Claus şi nici nu s-a dovedit de către aceasta folosirea lor în scopul operaţiunilor sale taxabile.
Instanța a concluzionat că tranzacțiile efectuate între Tours Claus și societățile comerciale furnizoare nu pot fi considerate ca fiind operațiuni economice autentice.
„Nefiind dovedită realitatea operaţiunilor economice, este evident că recurenta nu poate beneficia de dreptul de deducere al TVA aferent acestor facturi, din această perspectivă actele administrativ-fiscale fiind legale şi temeinice. Pentru toate considerentele expuse anterior, Curtea constată că recursul formulat este neîntemeiat, sentinţa recurată fiind legală şi temeinică, motiv pentru care, în temeiul dispoziţiilor art. 496 Cod procedură civilă, îl va respinge.”, au stabilit magistrații de la Curtea de Apel Cluj.