BELLA CONSULTING CONSTRUCTION SRL, o firmă patronată de Pop Dumitru, finul lui Vasile Blaga, a câştigat un proces de un milion de lei cu ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ „APELE ROMĂNE” ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ ŞOMES-TISA (ABAST). Omul de afaceri este legat de mai multe nume grele precum fostul şef al IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, şi el unul dintre ”locotenenţii” fostului Ministru de Interne, Vasile Blaga. În 2003, Dumitru Pop a făcut şi puţin arest fiind implicat într-un dosar de trafic de influenţă.

 

Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză firmei BELLA CONSULTING CONSTRUCTION SRL care a intentat un proces Administraţiei Naţionale Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa în valoare de peste un milion de lei.

”Admite cererea formulată de reclamanta SC BELLA CONSULTING CONSTRUCTION SRL reprezentată prin AMD Expert SRL, prin Marinescu Dumitru, în calitate de lichidator judiciar împotriva Adm. Bazinale de Apă Someş Tisa şi în consecinţă: Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei de 1.031.597,12 lei cu titlu de lucrări executate şi neachitate conform contractului de achiziţie pentru executare de lucrări nr. 459/2007. Obligă pârâta la plata de penalităţi de la momentul scadenţei obligaţiei de plată, 25.12.2012 şi până la plata efectivă a debitului restant. Obligă pârâta la 24.270 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei, reprezentând onorar avocat şi onorar expert. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, arată sentinţa de fond a Tribunalului Cluj.

La recurs, Curtea de Apel Cluj a respins ca fiind tardiv recursul făcut de ABAST împotriva acestei decizii.

Cu alte cuvinte, juriştii instituţiei au lăsat să treacă termenul legal pentru depunerea recursului, iar firma Bella Consulting a câştigat procesul.

 

Afaceri ca între rude

Potrivit senatorului Valer Marian, între Dumitru Pop, patronul firmei menţionate anterior, există o serie de legături cu chestorul Liviu Popa, fostul şef al IPJ Bihor, şi cu Vasile Blaga, fostul Ministru de Interne.

”Legătura dintre chestorul Liviu Popa şi afaceristul Dumitru Pop este senatorul Vasile Blaga, fost ministru de interne din partea PDL, actualmente copreşedinte al PNL, care este unchiul chestorului Popa şi naşul de botez al ultimului copil al afaceristului Pop. Am mai arătat, referitor la reputaţia afaceristului Dumitru Pop, că în anul 1989 a fost arestat şi trimis în judecată de Procuratura Judeţeană Satu Mare pentru complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei (de către zeci de cetăţeni români de naţionalitate germană din zona Banatului) şi că în 2003 a fost arestat şi trimis în judecată de către Parchetul Naţional Anticorupţie, Serviciul Teritorial Oradea, pentru trafic de influenţă, precum şi că a fost implicat în retrocedări frauduloase de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi în afaceri dubioase de zeci de milioane de euro cu societăţile naţionale Apele Române şi Electrica. Ulterior am aflat că afaceristul susmenţionat a fost implicat şi în afaceri dubioase de zeci de milioane de euro cu Primăria Generală a Capitalei, în perioada în care funcţia de primar general a fost deţinută de către Adrian Videanu, iar funcţia de viceprimar general de către Răzvan Murgeanu. Pentru aceste considerente, am solicitat domnului viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ţinând cont că centrele de reţinere şi arestare preventivă funcţionează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, să-mi comunice care a fost scopul vizitei efectuate inculpatului arestat Gheorghe Moiş de către chestorul Liviu Popa şi afaceristul Dumitru Pop în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, precum şi dacă au fost solicitate în prealabil aprobarea procurorului de caz şi consimţământul arestatului”, arată senatorul Valer Marian.

 

O afacere de 3,2 milioane de euro

În cadrul unei interpelări formulate de senatorul Valer Marian către Ministerul de Interne, ”scopul vizitei efectuate inculpatului Gheorghe Moiş în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, planând suspiciuni că  adevăratul motiv al acestei vizite neautorizate şi nelegale ar fi fost influenţarea inculpatului susmenţionat să nu facă anchetatorilor vreo declaraţie cu privire la un credit în valoare de 3.200.000 euro, pe care firma afaceristului Pop Dumitru, SC Bella Consulting Construction SRL Satu Mare, l-a obţinut, cu sprijin politic, în condiţii mai mult decât discutabile, în baza contractului de credit încheiat cu CEC Bank sub nr. 2041.020202 din 29.08.2008, şi cu care a fost achiziţionat un hotel din Viena (Hotelul Reither din lanţul Best Western). În perioada respectivă, afaceristul Pop Dumitru s-a lăudat în medii bancare şi interlope din Satu Mare că ar fi cumpărat hotelul din Viena  împreună cu naşul Vasile Blaga. Ulterior, hotelul a fost vândut cu încălcarea clauzelor contractuale, fără înştiinţarea şi solicitarea acordului CEC Bank, iar suma obţinută nu a fost încasată în contul restanţelor la credit, fiind deturnată în alte scopuri, cu concursul unor persoane cu funcţii de conducere în CEC Bank . Astfel că s-a ajuns la executarea garanţiilor oferite la acest credit, dintre care cea mai importanta a fost o ipotecă imobiliară oferită de numitul Gheorghe Moiş, în valoare de 912.000 euro. Foarte posibil că, din această cauză, afaceristul Pop Dumitru şi protectorii săi nu doreau ca inculpatul Gheorghe Moiş să facă declaraţii procurorilor de la DNA cu privire la modul fraudulos de obţinere şi de utilizare a creditului nereturnat, în contextul în care se declanşaseră scandaluri publice referitoare la credite similare contractate de fiica fostului preşedinte al României, Ioana Băsescu, şi de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea”.


Puţin arest

Omul de afaceri  Dumitru Pop, patron al mai multor firme de construcţii, comerţ şi abatoare din Satu Mare, a fost arestat de către procurorii PNA Oradea, sub acuzaţia de trafic de influenţa. Mandatul de arestare provizorie a fost confirmat de Tribunalul Bihor, instanţă ce a dispus arestarea pentru alte 29 de zile. Afaceristul a „căzut” într-un dosar penal în care este implicat şi ex-primarul de Satu Mare Horea Anderco. Dumitru Pop a fost ridicat luni de la sediul firmei sale Cabrio SRL de un echipaj de poliţie şi a fost condus la sediul DNA Oradea, anchetatorii descoperind implicarea acestuia în afacere după ce îi prinseseră în flagrant delict pe Vasile Tătar şi pe denunţătorul Alexandru Iouras, directorul de producţie şi, respectiv, directorul general al firmei de salubrizare Florisal Satu Mare. Cei doi au fost prinşi, la 10 septembrie, în momentul în care semnau contractul de vânzare a acţiunilor societăţii, la un preţ subevaluat. Potrivit unor surse judiciare, Dumitru Pop şi Vasile Tătar i-ar fi promis lui Alexandru Iouras că vor interveni pe lângă un judecător şi un procuror din Oradea pentru a-l ajută să scape de răspunderea penală în dosarul de corupţie în care este judecat împreună cu fostul primar al municipiului Horea Anderco. În schimbul acestei intervenţii, cei doi i-ar fi cerut lui Iouras să le vândă acţiuni ale firmei cu doar 4.000 lei bucată, în timp ce valoarea reală a unei acţiuni este de 50.000 de lei. Arestat în aceeaşi zi pentru trafic de influenţa, Vasile Tătar a fost prezentat instanţei, care a confirmat arestarea până la data de 8 octombrie, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DNA, Gabriela Neagu. În cursul anchetei, Tătar a declarat autorităţilor că omul de afaceri Dumitru Pop ar fi capul tuturor răutăţilor şi că de fapt acesta l-ar fi convins să încheie contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor în nume personal, punându-i la dispoziţie şi banii pentru plată contractului. Reamintim că Alexandru Iouras a fost arestat preventiv de procurorii DNA încă din 13 mai 2003, sub acuzaţia că acesta l-ar fi mituit pe Horea Anderco cu 975 de milioane de lei, pentru că primarul să aprobe tarifele de salubrizare fără să le mai supună aprobării Consiliului Local. El a stat în arestul preventiv doar 60 de zile, după care a fost eliberat, cu interdicţia de a părăsi localitatea. Acesta s-a lăsat convins de cuplul Tătar-Pop că o intervenţie „unde trebuie” l-ar salvă de cercetarea judecătorească. Anchetatorii au stabilit însă că cei doi acuzaţi de trafic de influenţa nu au contactat vreun procuror ori judecător pentru a se ţine de promisiunea pe bază căreia au obţinut un folos material injust de aproximativ 2 miliarde de lei, potrivit comunicatului DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.