Omul de afaceri Ioan Tecar, patronul afacerii Samus Tec din Dej, a mai câștigat două licitații de infrastructură.
Primăria Bobâlna, condusă de PSD-istul Augustin Mureșan, a atribuit licitația ”Servicii de proiectare (Proiect tehnic, Detalii de executie, documentatii necesare pentru obtinerea acordurilor, avizelor si autorizatiilor aferente obiectivului de investitii si Asistenta tehnica din partea proiectantului pe durata executiei lucrarilor) si executie lucrari pentru proiectul : “ MODERNIZARE DRUM COMUNAL DC 164 BOBILNA – PRUNI IN COMUNA BOBILNA, JUDETUL CLUJ” firmei Samus Tec, condusă de Ioan Tecar.
Valoarea acestui contract a fost de 1.509.243,06 lei, fără TVA.
Cel de-al doilea contract a fost atribuit de Primăria Gherla, condusă de PSD-istul Ioan Neselean. Este vorba de licitația ”Modernizare străzi lotul 6, grupa 3 din municipiul Gherla, județul Cluj, Lotul 2 — 8 străzi”, care a fost atribuită firmei lui Tecar pentru suma de 3.660.316,91 de lei, fără TVA, în situația în care oficialii administrației locale estimaseră o valoarecontractuală dublă.
De asemenea, în cursul acestui an, firma Samus Tec din Dej, patronată de omul de afaceri Ioan Tecar, a câștigat contractul „MODERNIZARE DRUMURI SI INFIINTARE POD PESTE RAUL SOMES IN COMUNA VAD, JUDETUL CLUJ” în valoare de 4.344.579 de lei, fără TVA.
Ioan Tecar controlează firma Samus Constructii SA şi Metalic Plas Impex. El mai detine şi Termotec, specializată în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii dar şi Refrabaz, companie care fabrica produse refractare, tot din Dej.
Ioan Tecar este un antreprenor român care conduce un business de 125 de milioane de euro cu 1.300 de angajaţi şi care locuieşte în Dej. Tecar şi-a clădit grupul de 13 firme cu activităţi de producţie prin achiziţii succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment. Cea mai importantă preluare a fost fabrica de hârtie Pehart Tec din Petreşti, tranzacţie finalizată în 2005. Omul de afaceri din Dej a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să vină cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hârtie tissue (serveţele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) şi care rulează anual peste 20 de milioane de euro. Proiectul demarat în mai 2009 reprezintă prima implicare a băncii într-o afacere privată românească nebancară.
De ani buni, în municipiul Dej finanţatorii PSD-ului au exclusivitate pe afacerile de orice fel. Conform unor informaţii, majoritatea business-urilor sunt împărţite între grupurile conduse de Ioan Tecar şi fraţii Itu. Între aceştia gravitează oamenii de afaceri Mihai Petric, Traian Marius Hossu, Emil Săvan, precum şi politicieni cum sunt primarul oraşului, Morar Costan.