Omul de afaceri din Timişoara Florin Măran, ”abonat” la banii publici, a fost reţinut la domiciliu de magistraţii Tribunalului Timiş. Acesta este legat de Andrei Cionca, proprietarul de la Casa de Insolvenţă Transilvania, de la care a primit ”contracte cu dedicaţie” pentru închirierea de utilaje în urma insolvenţei Romstrade. Florin Măran este cercetat de procurorii DNA pentru evaziune fiscal, iar culmea Cionca este cercetat de procurorii anticorupţie de la aceeaşi instituţie pentru insolvenţa Romstrade. Suntem curioşi dacă procurorii vor încerca să afle ce stă în spatele ”contractelor preferenţiale” date de Cionca lui Măran având în vedere că prin intermediul acestora s-a distrus societatea Romstrade, fiind căpuşată de societăţile timişoreanului şi nu numai.

 

Ce a decis instanţa de judecată

Să începem cu începutul. Florin Măran a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA fiind acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat. El este acuzat că ar fi făcut o serie de facturi false cu ţiganii din Strehaia. Cu toate acestea, magistraţii de la Tribunalul Timiş au decis judecarea lui în libertate. Procurorii DNA ar putea să îşi reamintească de dosarul de cercetare al lui Andrei Cionca, patronul de la Casa de Insolvenţă Transilvania, arădeanul cu profunde conexiuni în Cluj-Napoca. Dacă ar investiga relaţiile suspecte dintre Cionca şi Măran ar putea aduce noi dovezi privind fapte de corupţie în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara, care va judeca recursul.

“În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Ministerul Public Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie Bucureşti D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Timişoara, privind arestarea preventivă a inculpaţilor: Dănuţ Florin Măran, T. I. F., A. L., R. B. , B. D., S. C., S.F., M. I. G. ca neîntemeiată. În baza art. 227 alin 2 Cod procedură penală cu aplicarea art. 219 Cod procedură penală raportat la art. 218 Cod procedură penală, dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul Dănuţ Florin Măran pe o durată de 30 de zile începând cu data de 05.11.2014, până la data de 04.12.2014, inclusiv. În baza art. 221 alin. (1) Cod procedură penală impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura, adică Tribunalul Timiş”, se arată în decizia Tribunalului Timiş. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.

 

Faptele lui Florin Măran din prisma procurorilor DNA

” În perioada 2010-2012, inculpatul Dănuţ Florin Măran, în calitate de asociat şi administrator de fapt al SC Tehnocer SRL, a făcut demersuri în urma cărora a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi restul inculpaţilor, în calitate de administratori de drept sau de fapt ai unor societăţi comerciale, care au emis facturi fiscale fictive în favoarea SC Tehnocer SRL.
Astfel, inculpatul Radu Buştean, în calitate de administrator al SC Rabus Comrobus SRL a emis, în anul 2012, în favoarea SC Tehnocer SRL, facturi fictive în valoare de 5.932.220,30 lei, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă societăţi, prejudiciul cauzat în acest caz bugetului de stat fiind de 985.287,80 lei. Din suma de bani plătită de SC Tehnocer SRL, suma de 1.365.929 lei a fost ridicată în numerar de inculpatul Buştean Radu şi remisă lui Maran Florin Dănuţ (cu reţinerea unui comision). Inculpatul Adler Ladislau Marcel, în calitate de administrator al S.C. Dateco S.R.L., a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul Maran Florin Dănuţ (care, în realitate, era administratorul de drept şi al SC Dateco SRL) constând în emiterea de facturi fictive către SC Tehnocer SRL şi, pe de altă parte, în înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei şi a altor facturi fictive, emise de alte societăţi comerciale. În calitate de administrator al S.C. Stil Pipe Metal S.R.L., inculpatul Burgel Dragoş a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 471.200,00 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de Maran Florin Dănuţ cu suma de 91.200,00 lei reprezentând TVA”, arată procurorii DNA în comunicatul postat pe această temă.
Cionca deturnează insolvenţele către PSD

Gazeta de Cluj v-a relatat chiar în această toamnă fierbinte despre cum a păgubit Andrei Cionca şi a sa CITR societatea Romstrade în principal în detrimentul unor firme pesediste. Un lucru nemaiîntâlnit în vreo procedură de insolvenţă petrecut în cazul Romstrade este faptul că o parte din utilajele Romstrade au fost garate pe un spaţiu, societatea plătind taxă de garare, am scris anterior. Când de fapt, cu toţii ştim că pentru utilaje oricine plăteşte bani. Ce societate nu şi-ar dori să facă astfel de afaceri şi să primească şi bani şi utilaje? Acest lucru nu se putea face fără complicitatea lui Andrei Cionca şi a Casei de Insolvenţă Transilvania.

Una dintre societăţile cu care Romstrade a realizat contracte păguboase este Dateco, deţinută ”din umbră” de unul dintre greii asfaltului din Banat, Florin Măranu. El este un apropiat al PSD şi a avut doar de câştigat de la venirea unui social-democrat la şefia CJ Timiş. Acest lucru nu face decât să confirme faptul că Casa de Insolvenţă Transilvania a intrat pe pile pesediste în insolvenţa Romstrade. Pentru că banii au ajuns tot la firme pesediste.

 

Dateco, pesedistă cu acte în regulă

Venirea pesedistului Titu Bojin în fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş  a fost o adevărată binecuvântare pentru firmele apropiaţilor săi. Cel mai bine a simţit schimbarea puterii tatăl finului său, Florin Măran, se arăta într-un articol de anul trecut pe pressalert.ro. Acesta pe lângă Technocer, mai controlează şi o altă firmă cu care participă la licitaţii, Dateco SRL, cu care în aparenţă nu are nici o legătură – cel care este în acte proprietar este, însă, un angajat de-al său. Măran, după cum recunoaşte chiar el,  nu a dus-o rău nici pe vremea pedeliştilor, acesta având contracte atât în Timiş, cât şi în Arad şi Caraş Severin, în patria „Ayatolah”-ului Sorin Frunzăverde, judeţ unde mai toate lucrările i-au fost atribuite prin încredinţare directă, conform unui răspuns oficial al CJ Caraş Severin.

andrei cionca
andrei cionca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.