La Tribunalul Comercial Cluj lui Costică Pocol, afaceristul construcțiilor fără autorizație din Cluj-Napoca, i se cere răspunderea patrimonială pentru falimentarea companiei Tarreto Company. Dacă va fi găsit vinovat, Pocol ar putea fi pus să plătească pentru prejudiciile aduse companiei. Această firmă a efectuat lucrări de construcție, fără să aibă vreo autorizație, drept pentru care reprezentanții primăriei clujene i-au făcut lui Pocol plângeri penale. Acest om de afaceri este cunoscut pentru implicarea lui în afacerea Pieței Mihai Viteazu și a Pieței Mărăști, unde a deținut clădiri construite fără acte în regulă.

 

În cazul firmei Tarreto Company, patronată de Costică Pocol, lucrările de construcție făcute prin intermediul acestei companii au terasat o parte din versantul Cetățuii, fără nici o autorizație de construcție. După ce municipalitatea clujeană a făcut plângeri penale pentru aceste lucrări neautorizate, Pocol a băgat firma în insolvență. Procesul a început în anul 2011, iar anul trecut, din acest dosar a fost disjuns un altul în care i se cere răspunderea patrimonială lui Costică Pocol, patronul și administratorul firmei Tarreto Company.

Împotriva lucrărilor derulate de Pocol prin intermediul firmei Tarreto Company, municipalitatea clujeană a luat următoarele măsuri: ” -acțiune la Judecătoria Cluj dosar nr. 17651/211/2011 având că obiect desființarea lucrărilor de construcții executate fără autorizație de construire, respectiv gheretă din tâmplărie PVC și geam termopan în stația Piață Mărăști, acțiune câștigată la fond;

-acțiune  la Judecătoria Cluj dosar nr. 29601/211/2011 având că obiect desființare copertină din stâlpi metalici peste terasă de la nivelul I a imobilului- acțiune câștigată la fond;  -plângere penală în anul 2008 la Parchetul de pe lângă Judecătoria  Cluj pentru executarea lucrărilor de construcții necuprinse în autorizația de construire nr. 737/25.05.2007;   -plângere penală în anul 2010 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj pentru nerespectarea autorizației de construire și a proiectului tehnic vizat spre neschimbare; -plângere penală în anul 2010 pentru SC Tarreto Company  pentru efectuarea lucrărilor de construcții peste terasă de la nivelul etajului I, fără a deține autorizație de construire –  în curs de soluționare la Parchetul de pe lângă Judecătoria  Cluj”, arată reprezentanții municipalității clujeni.

Din nefericire, până acum, procurorii clujeni nu au fost în stare să finalizeze anchetele penale și să îl trimită pe Pocol în judecată. Pe rolul instanțelor clujene nu este înregistrat vreun dosar penal în care Pocol să fie trimis în judecată de procurorii clujeni pentru construcțiile fără autorizație.

În momentul de față, lichidatorul judiciar a cerut Tribunalului Comercial un termen pentru a avea timp să calculeze prejudiciul produc de Costică Pocol. ”Încuviinţează cererea formulată de lichidatorul judiciar privind acordând un termen de judecată în vederea precizării cuantumului pasivului rămas neacoperit”, arată soluția pe scurt a instanței.

 

Problema cu milionarul

O altă problemă a lui Costică Pocol este un milionar român care l-a dat în judecată. În 2008, administratorii SC Alimentara SA au deschis un proces de evacuare împotriva SC Eunicia Rotiserie, una dintre firmele afaceristului clujean Costică Pocol. Firma SC Alimentara SA este administrată de Aurel Muntean, cel mai bogat sibian în TOP Forbes 500 Miliardari, împreună cu oamenii de afaceri Luca Bogdan Avram și Lucian Ion Mitariu. Sibianul Aurel Muntean are o avere de circa  200 de milioane de euro conform topului Forbes și este, indirect, proprietarul Magazinului Victoria din Bucureşti sau al Hotelului Împăratul Romanilor din Sibiu. Însă, pentru că justiția clujeană încă funcționează pe sistemul PCR (pile-cunoștințe-relații), procesul de evacuare a devenit extrem de anevoios, mai ales și pentru că Pocol, fostul consilier ministerial al lui Tăriceanu, a cerut ca firma Eunicia să intre în insolvență, iar administratorul judiciar a inițiat procedura de faliment. Însă, cel mai grav este faptul că hotelul Cristian, clădirea administrată de SC Eunicia Rotiserie este un imobil construit fără fundație. Conform unui arhitect clujean, clădirea s-ar putea dărâma oricând. “Cel puțin trei clădiri ale lui Pocol sunt construite nelegal și asta o știe oricine. Hotel Eunicia, clădirea din Piața Mihai Viteazu și Mărăști sunt clădiri fără fundație. Ele sunt lipite pe alte clădiri preexistente și care din cauza greutății construcțiilor alipite pot să fie atrase în colaps. Clădirea Eunicia a fost construită pe o bucată de clădire formată din două camere aparținând unui bar din acea vreme, materialele de construcții folosite nu sunt cele prevăzute în documentație”, spune un arhitect clujean.

În privința lui Costică Pocol, realitatea contrazice toate deciziile luate în favoarea lui Pocol. Construcţia din Piaţa Mărăşti a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti îi permite lui Pocol să construiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă e că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să construiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca.

 

Las-o, că merge și așa! 

Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie dubioasă marca Pocol. Acesta a mai reuşit să ridice şi alte construcţii ilegale, fără a fi sancţionat de către autorităţi. Tot în anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local  Cluj-Napoca pentru că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, făcând referire la un alt imobil „celebru” realizat de Pocol, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. La vremea respectivă, Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia cu pricina încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi, în consecinţă, a fost nevoit să lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principală pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, în perioada respectivă, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.

 

Licitații pentru  afacerile lui Costică Pocol

În cazul firmei lui Pocol, lichidatorul judiciar a făcut câteva licitații pentru a vinde bunurile companiei Tarreto Company. ”Bunurile debitoarei constau în: a. „teren liber” în suprafață de 2.120 mp, situat din punct de vedere administrativ în Cluj-Napoca, str. Vântului, f.n., județ Cluj. Proprietatea este grevată de ipoteca înscrisă în favoarea BC CARPATICA SA sucursala Cluj-Napoca, AFP Cluj-Napoca și Municipiul Cluj-Napoca și a fost evaluată la suma de 273.000 lei. Valoarea de evaluare nu include TVA; b. „spațiu comercial nr. 19 cu suprafața utilă de 16,4 mp, situat în Cluj-Napoca, P-ța. Mărăști, B-dul. 21 Decembrie 1989, nr. 131-135, et. 2, ap. 19, județ Cluj, compus dintr-o boxă. Proprietatea este grevată de ipoteca înscrisă în favoarea BC Carpatica SA și Municipiul Cluj-Napoca și a fost evaluată la suma de 101.000 lei. Vânzarea se va efectua prin licitație publică cu strigare, pornind de la prețul de 382.000 lei pentru terenul în suprafață de 2.120 mp și 101.000 lei pentru spațiul comercial nr. 19”.

1 COMENTARIU

  1. se impune respectarea legii si de catre cei din topul forbes500–se pune problema celor angajati de patroni sa obtina autorizari–secretari, contabili, casieri alt gen de personal–inclin sa cred ca plata sanctiunilor si includerea in peisaj a constructiilor este de dorit decat un scandal totul facut de arhitecti si constructori cu respectarea normelor legale in constructii–neglijenta in serviciu–magist.jud. ciurea david bals-olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.