În momentul în care decizi să îți reamenajezi locuința, selectarea unor noi corpuri de iluminat nu pare să fie deloc complicată. Cea mai simplă parte din întreg proiectul ar trebui să fie tocmai alegerea unor lustre potrivite pentru fiecare încăpere. 

Designerii de interior recomandă ca modelele alese să fie în ton cu paleta cromatică din camerele unde vor fi montate, dar și cu piesele de mobilier și cu dimensiunile spațiului de care dispui. Corpurile de iluminat au diverse forme și culori și sunt realizate din tot felul de materiale, motiv pentru care se află printre cele mai căutate decorațiuni. Dacă ții cont de câteva aspecte importante, ele îți vor transforma complet aspectul casei. 

Iată ce greșeli NU trebuie să faci când achiziționezi corpuri de iluminat!

  • Nu te gândești la stratificare

Este mult mai simplu să alegi o lustră la întâmplare. Cu toate acestea, mulți proprietari de locuințe uită de faptul ca aranjarea surselor de lumină în straturi poate oferi unei încăperi un plus de intimitate. 

Dacă și tu ești în căutarea unor corpuri de iluminat moderne, dând click aici, poți găsi modele noi, ce vor asigura o atmosferă relaxantă în camerele tale.

Nu uita să te gândești dinainte ce vei face în fiecare încăpere, în care dorești să schimbi sursele de iluminat. Vei fi gazda unor petreceri cu invitați numeroși? O lumină puternică în living îți va fi de folos, dar aplicele de perete și lămpile de masă îți vor oferi intimitate și confort, atunci când vei organiza o cină romantică. 

Pentru un plus de eleganță, ia în considerare și luminile ascunse în interiorul vitrinelor sau în nișele din perete.

  • Ignori accesoriile de reducere a intensității luminii

Dimmer-ul, aliatul tău, când vrei să creezi o atmosferă romantică, este ideal pentru living.

Cu ajutorul acestuia, vei putea să reduci sau să intensifici lumina în funcție de eveniment. 

Conform specialiștilor, astfel de accesorii pentru reducerea intensității luminii sunt un must have în orice casă. 

  • Uiți de modul în care cade umbra

Atunci când îți alegi corpul de iluminat pentru o cameră, este deosebit de important să ții cont de ceea ce vei face în respectiva încăpere.

Este recomandat ca, în baie, să optezi pentru leduri în jurul oglinzii, cu lumină superioară, pentru a te asigura că o vei putea folosi fără probleme. 

Aceleași recomandări sunt valabile și pentru bucătărie. Amplasarea unei singure lumini în această încăpere va umbri zona blatului de gătit, creând astfel disconfort. Sistemele de iluminat montate sub dulapurile suspendate vor remedia problema.

În cazul biroului, este de preferat să alegi o lampă de masă. Lumina medie îți va spori, cu siguranță, productivitatea. 

  • Alegi un corp de iluminat de dimensiuni nepotrivite

O greșeală comună în amenajarea livingului este alegerea unor lămpi de dimensiuni nepotrivite. 

Una prea mare sau prea mică va da senzația unei camere disproporționate. 

Încearcă următorul truc: adună înălțimea și lățimea camerei, în metri, iar rezultatul, în centimetri, va reprezenta diametrul aproximativ al lustrei potrivite. 

  • Nu iei în calcul cromatica încăperii

Niciodată să nu uiți de culoarea predominantă în cameră!

Dacă alegi o nuanță închisă, trebuie să te gândești că, oricât de multe surse de lumină vei alege, încăperea va fi în continuare întunecată. 

  • Nu poziționezi lămpile la înălțimea potrivită

Ține cont de următoarele detalii:

  • o lampă pendul așezată deasupra insulei din bucătărie trebuie să se oprească la 76 cm deasupra blatului
  • candelabrul din living trebuie să fie poziționat la minimum 167 cm deasupra podelei
  • lampa de masă trebuie să aibă marginea abajurului la nivelul umărului – în cazul în care acesta este poziționat mai sus, lumina becului te va orbi. 

Alegerea potrivită a corpurilor de iluminat schimbă total aspectul unei case moderne. Dacă și tu îți dorești să ai un cămin chic, care să fie o oază de relaxare, în care să te poți debarasa de stresul și de problemele zilnice, ține cont de recomandările de mai sus!

Sursa foto: Shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.