Un nou virus se răspândește periculos la nivel european! Infortmații despre variola maimuței au fost transmise de Ministerul Sănătăţii, conform recomandărilor experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

14 ţări au confirmat până ieri cazuri de variola maimuţei, ultimele fiind Israel şi Elveţia. Ambele au precizat că au identificat câte o persoană infectată, însă Israel a menţionat că investighează şi alte cazuri suspecte.

Peste 100 de cazuri deja confirmate

Israelianul infectat, un bărbat de 30 de ani, a revenit recent în Israel din vestul Europei cu simptomele infecţiei. Elveţia a confirmat infectată o persoană din cantonul Berna, care a contractat virusul prin contact apropiat în străinătate. Până acum, peste 100 de cazuri au fost confirmate și în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Grecia, SUA, Canada şi Australia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a reunit într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar care a izbucnit în Europa. La scurt timp după şedinţă, Ministerul Sănătăţii român a transmis informaţii despre variola maimuţei, după recomandările OMS. Instituţia a alcătuit o listă de întrebări şi răspunsuri pentru a oferi cât mai multe detalii despre această boală, cum se răspândeşte, care sunt simptomele şi care este conduita de urmat.

„Mai multe ţări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuţei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obişnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobişnuit şi de aceea sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară”, a transmis Ministerul Sănătăţii.  

Ministerul Sănătății preia recomandările OMS şi precizează că „oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimutei se poate infecta”. 

„Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi al ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Instituţia precizează că orice persoană care prezintă o erupţie cutanată neobişnuită ar trebui să consulte medicul. 

Variola maimuţei este o infecţie virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părţile împădurite din Africa Centrală şi de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimuţei, care aparţine familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus al variolei maimuţei, cel din Africa de Vest şi cel din bazinul Congo (Africa Centrală).

Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare. Cazurile sporadice de variola maimuţei în ţările europene în rândul călătorilor care se întorc din ţările în care boala este endemică sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, multe dintre cazurile depistate în prezent în întreaga Europă nu au călătorit într-o zonă endemică. Cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală. Acest lucru este neobişnuit şi sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecţie, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii şi cum să se limiteze răspândirea ulterioară. 

Simptomele sunt adesea uşoare, deşi leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale şi anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi al ochilor.

Citeste mai mult: adev.ro/rcb9or

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.