Agentia de Cadastru in subordinea lui Ponta

Printre primele miscari ale noului prim-ministru, Victor Ponta, a fost numirea unei noi conduceri la Secretariatului General al Guvernului (SGG) si, mai important, trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara precum si a Inspectoratului de Stat in Constructii in subordinea Secretariatului General al Guvernului. Printre noii sefi ai SGG a fost numit un PSD-ist care face parte din aripa tanara a partidului, Andrei Rizoiu, si care a condus pana acum doua societati axate de dezvoltarea imobiliara. Rizoiu a mai lucrat la SGG ocupand functia de secretar de stat, dar venirea Guvernului Boc l-a facut sa demisioneze.      

Inca din prima sedinta a Guvernului Ponta, actualul prim ministru a facut o serie de schimbari strategice care il vor ajuta pe premierul PSD sa controleze direct marile afaceri imobiliare. conform noii grile impuse de guvern, Inspectoratul de Stat in Constructii si  Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara au trecut in directa subordine a Secretariatului General al Guvernului, astfel ca Ponta va putea schimba in mod direct directorii institutiilor subordonate. De asemenea, cei schimbati din functie nu vor putea contesta demiterile pentru ca noua conducere administrativa va permite ca schimbarile sa fie dictate direct de premier.
Pentru ca SGG-ul sa poata fi controlat cat mai usor, Ponta l-a numit pe Andrei Rizoiu in funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Rizoiu este un tanar social-democrat, de aproape 30 de ani, care este cunoscut in domeniul afacerilor imobiliare. el a ocupat functia de administrator  la doua societati pe actiuni, SC Delfincom si Perla Costinesti.
SC Delfincom este o firma care se ocupa cu dezvoltarea si promovarea imobiliara si care, anul trecut, a avut o cifra de afaceri de circa 1 milion de lei. Societatea este detinuta de Fondul Proprietatea si de SIF Muntenia, SIF al carui presedinte este George Marian Dinu, un personaj extrem de interesant. Pe de o parte, la inceputul anilor 90, el a fost consilier al Ambasadei Romaniei in SUA si consilier in cadrul Misiunii Permanente a Romaniei la ONU.
Pe de alta parte, pe vremea regimului comunist, istoricul locurilor de munca ale presedintelui SIF Muntenia poate arata ca lucrurile sunt complexe si au multe aspecte. Intre 86 si 87, Dinu a fost insarcinat cu afaceri al Romaniei la Mogadishu (Somalia), in 86 a fost Secretar I al Ministerului Afacerilor Externe, iar inainte de asta a fost prim-secretar al Ambasadei Romaniei in Rusia. Pe deasupra, el mai este si membru in Rotary Club.

Perlele ‘tunarilor’ din turism

Cea de-a doua societate administrata de proaspatul angajat al Secretariatului General al Guvernului este B.T.T.PERLA COSTINESTIULUI SA, o firma la care sunt asociati Dinu Gheorghe si SC BTT Bucuresti SA, un brand (Biroul de Turism pentru Tineret – BTT) care daca ar fi fost intretinut ar fi valorat mai mult decat ‘frunza’ inventata de Ministrul turismului. de-a lungul timpului, BTT si-a inchiriat si vandut activele, adica hotelurile si pensiunile pe care le avea in aproape fiecare statiune din Romania, iar printre beneficiarii s-au regasit pe Mohammad Murad, Dumitru Dragomir, Dinu Gheorghe sau Mircea Carciog, oameni de afaceri cunoscuti pentru tunurile date in turismul romanesc.
Alaturi de secretarul Rizoiu, printre administratorii Perla Costinesti se mai numara Petre Rainof, fost director (liberal) in cadrul SC Electrica si Gabriel Dumitrascu, fost director general al AVAS.

Sacrificiul de partid

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a fost deschisa, initial, ca fiind o agentie subordonata Ministerului Administratiei si Internelor, dar anul trecut, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a cerut ca agentia de Cadastru sa fie trecuta in subordinea ministerului pe care il conducea, iar dorinta i s-a indeplinit. Mutarea Agenţiei de Cadastru s-a facut in baza urmatoarelor “rezonuri”. In atribuţiile statului intra finalizarea cadastrului general al Romaniei, adica evidenţierea tuturor terenurilor din ţara, agricole, intra şi extravilane intr-o baza de date unica. aceasta operaţiune, pe langa faptul ca cere foarte mult timp şi o desfaşurare de “forţe” pe masura, costa destul de mult. Aici intra in ecuaţie Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului care este considerat care fiind principalul mecanism de atragere a fondurilor europene; ideea de baza a acestei ordonanţe fiind atragerea de fonduri europene pentru realizarea cadastrului general. In scurt timp se va organiza licitatia pentru alegerea unei societati sau a unui grup de firme care sa realizeze acest proiect.
In momentul mutarii Agentiei de Cadastru de la MAI la Ministerul Turismului, PSD-istii s-au aratat extrem de nemultumiti.
Buzoianul Marian Ghivenciu, un membrul PSD din Comisia de Agricultura a Camerei Deputaţilor, a contestat trecerea Agenţiei la MDRT.
“In mod normal, cadastrul ar trebui sa fie la Ministerul Agriculturii, pentru ca, istoric, aşa a fost. Din cele aproximativ 13 mili­oane de hectare, 9 ţin de acest minister. Ministerul ar trebui sa faca demersuri la Uniunea Europeana sa facem cadastru la terenuri, pentru ca degeaba ne chinuim cu legea aia a co­masarii, atat timp cat nu avem cadastru. Uneori cadastrul cos­ta de 2-3 ori preţul terenului. Sunt localitaţi, sunt judeţe intregi care nu au cadastru. Oamenii au fost puşi in pose­sie şi emise titluri, dar pe tarlale nu s-a facut cadastru. Nici Dumnezeu nu ştie daca mai incap toţi proprietarii in tarlalele respective. Nu ştiu daca doamna Udrea se poate ocupa şi de frunza şi de hoteluri şi de piscine şi de telegondole. Lo­cul Agenţiei de Cadastru este la Ministerul Agriculturii. Ce legatura poate sa aiba Ministerul Dez­voltarii cu cadastrul? Masura ar face de petrecanie te­re­nurilor care mai sunt inca la stat. Vor spune ca sunt de interes naţional, pentru in­fra­structura, şi vor face tot felul de matrapazlacuri, ca inca mai sunt terenuri valoroase in ţara asta… Chiar este aberant!”, a afirmat deputatul Ghiveciu, care a şi facut, in acest sens, o interpelare in camera deputaţilor. In mod bizar, deputatul care a contestat aceasta decizie a primit un raspuns destul de repede. Dupa circa 3 luni de la aceste declaraţii, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti au dispus trimiterea in judecata a deputatului Marian Ghiveciu, alaturi de fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara Buzau, Nicolae Costache, membru in Comisia Judeţeana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

Precedent la Registrul Comerţului
Aceasta nu este prima lege prin care se jongleaza cu instituţiile de stat fara o justificare concreta. Tot anul trecut a fost promulgata noua lege a camerelor de comerţ care priveşte şi activitatea Oficiului Naţional de Registru al Comerţului (ONRC). Prin legea respectiva, Oficiile judeţene de registru al comerţului, care erau sub jurisdicţia Ministerului Justiţiei, odata cu apariţia Legii 39/2011, au trecut in subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei, adica un ONG. Pentru ca legea sa fie adoptata, deputaţi PSD Ciuca Liviu-Bogdan, Popa Daniela şi senatorii PNL David Cristian, Voiculescu Dan, iniţiatorii ei, au recurs  la urmatorul tertip. In legea de infiinţare a camerelor de comerţ au introdus sintagma “de utilitate publica” şi pentru a masca aceasta trecere, au facut referiri la activitaţile registrului comerţului.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.