Ioan Troia e un pensionar respectabil, în vârstă de 62 de ani, fost odinioară şofer la renumite firme clujene şi după revoluţie angajat la mai multe firme private. Omul povesteşte că deşi a avut drumuri prin întreaga ţară şi a trăit multe – n-a încasat vreodată o palmă măcar, însă sâmbăta trecută a ajuns să fie bătut şi umilit, în public, de un vecin mai tânăr! Totul s-a petrecut în faţa blocului, în faţa unor nuntaşi care veniseră să-l ducă la mireasă pe mire, vecin şi el, şi acesta îi servise pe toţi cei prezenţi cu nenumărate păhărele de pălincă. Ca urmare, vecinul lui Troia, înfierbântat de băutură, a considerat că e momentul să se răzbune pentru nişte mustrări pe care vârstnicul i le-a făcut nu demult!

 

Bărbatul, un ins cu aer bonom aşteaptă răbdător pe coridoarele I.M.L.Cluj. Îşi masează în permanenţă degetul inelar şi-şi trece apoi mâna prin păr, ca şi cum ar dori să elimine o durere persistentă de cap care-l chinuie… Mărturiseşte că sâmbătă, 8 septembrie, a fost victima unui incident despre care nu şi-ar fi imaginat că i se va întâmpla vreodată: a încasat o bătaie pe cinste de la un vecin mult mai tânăr decât el, pentru că-l rugase să ţină în ordine gazonul din faţa blocului şi să-l lase neatins după ce taie lemne pe suprafaţa acestuia! Arată bărbatul, trăgând aer în piept cu putere: “Acest individ, Nicu – care locuieşte pe aceeaşi scară cu mine, în Aghireş-Fabrici – tot făcea mizerie la bloc tăind lemnele pe un gazon şi lăsând aşchiile acolo. Noi nu avem centrală, avem în schimb depozite, la unele blocuri, pentru lemnele cu care facem foc în apartamentele noastre. El a distrus, efectiv, gazonul de la blocul nostru prin lipsa lui de grijă şi consideraţie pentru noi, ceilalţi vecini tăind lemene şi lăsând aşchii acolo şi alte mizerii.  Şi, se pare că momentul când a hotărât să se răzbune pe mine a sosit sâmbătă dimineaţă, când un vecin care se căsătorea ne-a oferit tuturor pahare de pălincă, în timp ce muzicanţii cântau şi întreg alaiul se pregătea să se îndrepte spre Cluj, ca să-i aducă mireasa în localitate. Ei bine, aceta, înfierbântat de băutură, mi-a tot spus, în public, să i-o s…g la care, tulburat de modul în care vorbeşte cu mine, om bătrân – cu copii şi nepoţi – i-am zis că ar fi mai bine să facă operaţiunea respectivă maică-sa, care-i alături de el. Acest “îndemn” l-a înnebunit, aşa că a sărit pemine cu pumnii şi picioarele, punându-mă imediat la pământ. Am scăpat numai după ce au intervenit vecinii şi l-au luat de pe mine. Însă am rămas cu numeroase julituri şi cu un deget care mi-e rupt, pentru care încă nu am reuşit să ajung deocamdată la Ortopedie, ca să fiu consultat”… În continuare, pensionarul mărturiseşte că a sunat la poliţie, însa a fost sfătuit ca imediat după  weekend să se prezinte la I.M.L.Cluj şi, pe baza certificatului medical ce-i va fi eliberat, să vină apoi la secţie pentru a întocmi plângere penală pe numele agresorului. Este invitat în cabinetul de consultaţii, unde legiştii i-au recomandat două zile de îngrijiri medicale, urmând ca omul să se întoarcă pentru prelungire, în eventualitatea în care la Clinica de Ortopedie i se va descoperi şi fractura… Îşi încheie pensionarul, tulburat, scurta confesiune: “Nu am avut treabă cu nimeni, niciodată – însă pentru că am o stare proastă, după confruntarea cu el o să-i fac plângere penală şi-l chem şi în instanţă! Nu pot accepta să fiu umilit în aşa hal tocmai la bătrâneţe, când eu o viaţă întreagă m-am purtat numai frumos cu oamenii pe care i-am întâlnit!”


Marţi, 11 septembrie la postul de poliţie din Aghireş-Fabrici a fost depusă o plângere penală, iar poliţiştii fac cercetări sub aspectul infracţiunii de loviri sau alte violenţe”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here