Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Cluj are un nou director. Conducerea institutiei i-a fost atribuita conservatorului Adrian Zaharia, prodecan la USAMV Cluj. Insa, in afara de schimbarea sefului de filiala judeteana, in interior APIA nu au fost angajati alti sefi, ci doar o serie de rocade intre cei bine “insurubati” in cadrul agentiei. Astfel, prin numirea lui Zaharia la conducerea acestei institutii se verifica inca o data faptul ca liderul PC Dan Voiculescu intentioneaza sa controleze cat mai multe parghii din domeniul agriculturii.
Dupa mai multe framantari care au avut loc in interiorul APIA Cluj, liderii politici clujeni au decis care sa fie noua organigrama din cadrul agentiei guvernamentale care face plati pentru agricultura din bani europeni.
Astfel, in locul lui Gheorghe Serban (PDL) a fost numit Zaharia Adrian (PC), prodecan al Facultatii de Horticultura, USAMV Cluj. Apoi, fostul director al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Cluj Ioan Merca (PNL) a fost numit director adjunct executiv al APIA Cluj. Pana acum acest post a fost ocupat de Maria Ciuca, care a fost mutata in functia sef serviciu Masuri de sprijin si IT. Fostul director al APIA Cluj, Gheorghe Serban a devenit sef serviciu Controale teren. Astfel, chiar daca actualii sefi ai APIA vor aparea cu discursuri de blamare a vechii conduceri pentru problemele existente, de fapt directorii si grupurile de interese sunt in mare aceleasi, schimbandu-se doar culoarea politica a directorului de institutie.
”Pe langa functiile pe care ocupa, Adrian Zaharia mai este si liderul Partidului Conservator, filiala clujeana, lider care a fost contestat de-a lungul timpului chiar de catre proprii colegi.
Este foarte dureros si inadmisibil, cand un presedinte ca cel al Partidului Conservator Cluj, Adrian Zaharia isi aroga un drept, pe care de fapt nu-l are, sa atace o Alianta "A.C.D" si un Partid mare cum este P.S.D privind realizarea unor deziderate politice, pe care, cu recunostinta trebuie sa intelegem ca P.C. Cluj, nu le are. Fata de declaratiile sale atat la lansarea unei candidaturi nestatutare la Campia Turzii, neavand girul sau aprobarea unui for superior, precum si atacuri cu privire la Partidele sus mentionate care au condus tara in anumite perioade foarte grele, constituite din personalitati importante, bine pregatite, care au facut ca Societatea noastra sa fie cunoscuta in Europa si in lume, persoana mea se delimiteaza si-si exprima regretul ca o asemenea persoana din P.C. in loc sa isi dezvolte Partidul, ataca vrand, nevrand sau in necunostinta de cauza de realizarile acestuia”, semneaza discursul elucubrant Viorel Timoce, fost lider al PC Cluj.
Oamenii lui Voiculescu
In momentul de fata, incepand de la conducerea Ministerului Agriculturi pana la centrele APIA se poate spune ca Dan Voiculescu controleaza aceste parghii. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este unul dintre apropiatii lui Dan Voiculescu. Pana sa fie ales in aceasta funcţie, Constantin nu s-a remarcat in viaţa politica. In 2011, la formarea Alianţei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC şi PNL, Constantin a devenit copreşedinte al acestei alianţe, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu şi, ulterior, a intrat in conducerea Uniunii Social-Liberale. Ascensiunea politica a lui Constantin este datorata sprijinului preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. De altfel, şi deciziile, mutarile şi negocierile politice ale PC sunt atribuite lui Voiculescu, Daniel Constantin fiind considerat mai mult un lider de faţada, dar cu potenţial politic, avand in vedere tinereţea sa. Relaţia dintre Constantin şi Voiculescu trece şi in plan financiar. Potrivit declaraţiei de avere a lui Voiculescu, acesta l-a imprumutat pe Constantin cu suma de 295.000 de euro. Anul acesta, Constantin a schimbat sefia APIA numindu-l in functie pe Gheorghe Benu. Noul director general al APIA, s-a nascut in 1957 si a absolvit Facultatea de Tehnologia Constructiilor de Masini din Bucuresti, iar din anul 2009 a fost director general adjunct la APIA.
Insa, asupra legaturii dintre Daniel Constantin şi Dan Voiculescu planeaza o suspiciune, intemeiata, conform careia ministerul va fi condus, din umbra, de “patronul Antenelor”. In momentul de faţa, prima dintre mizele “Motanului Felix” o reprezinta un proces in care Ministerul Agriculturii ii cere lui Voiculescu 60 de milioane de euro pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Iniţial, dosarul privind privatizarea frauduloasa a ICA a fost inchis, in 2005, cand Parchetul General şi Directia de Investigare a Fraudelor s-au vazut puse in imposibilitatea de a declanşa urmarirea penala din cauza ca Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a refuzat sa se constituie parte civila, considerand ca nu a fost prejudiciata in niciun fel de pe urma privatizarii. Director juridic al ADS era Jean-Catalin Sandu, membru al PUR (astazi PC) şi administratorul altei firme controlate de Voiculescu. Ulterior, in octombrie 2008, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila cu suma de 60,58 milioane de euro intr-un proces in care Voiculescu este acuzat de “folosirea de catre o persoana care indeplineşte o funcţie de conducere intr-un partid, a influenţei şi autoritaţii date de aceasta calitate in scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv spalare de bani". In acest caz, 3,6 hectare de teren aflate pe malul Lacului Baneasa, au intrat in proprietatea Grivco la un preţ de 75 de ori mai mic decat cel real. Raportul de expertiza din dosarul DNA a stabilit ca valoarea reala a pachetului de acţiuni al institutului era, de fapt, de 292,6 miliarde de lei, de 75 ori mai mare decat preţul de pornire al licitaţiei. Procurorii spun ca Grivco nu avea dreptul sa se inscrie la licitaţie deoarece avea, la 15 august 2003, 5 miliarde de lei vechi datorii restante la bugetul statului, mai mari decat preţul platit pe acţiuni.
Studentii l-au contestat pe seful APIA Cluj
Noul sef al APIA a fost tinta unor acuzatii venite din partea unei organizatii studentesti.
”Prodecanul Facultaţii de Horticultura, Şef.lucr.dr. Adrian ZAHARIA in calitate de preşedinte al comisiei de distribuire a locurilor in taberele studenţeşti 2012 pentru studenţii facultaţii de Horticultura, a aprobat ilegal locuri in taberele studenţeşti 2012, pentru 7 studenţi din facultatea de Horticultura care nu şi-au depus cerere conform Art.13 din ”Secţiunea I – Norme privind repartizarea locurilor in taberele studenţeşti pe perioada vacanţei de vara 2012, pentru studenţii inscrişi la cursurile de zi in instituţiile de invaţamant superior de stat” şi care nici nu se aflau pe lista intitulata ”Lista nominala cuprinzand studenţii admişi pentru obţinerea unui loc in programul ”TABERE STUDENŢEŞTI 2012” – Facultatea de Horticultura”, lista postata pe site-ul universitaţii (www.usamvcluj.ro) la secţiunea Studenţi / Tabere. O parte dintre studenţii care şi-au confirmat locul intr-o serie anume şi au semnat borderoul seriei respective, dupa ce au fost contactaţi telefonic de catre prodecanul facultaţii de Horticultura pentru a-i anunţa ca nu mai pot merge in tabara, in perioada aleasa de ei, ulterior aceşti studenţi s-au regasit pe alt borderou, in alta serie cu o semnatura pe care nu şi-o asuma. Lipsa semnaturii studenţilor de pe borderourile pentru MUNTE, conform Art. 27 din ”Secţiunea I – Norme privind repartizarea locurilor in taberele studenţeşţi pe perioada vacanţei de vara 2012, pentru studenţii inscrişi la cursurile de zi in instituţiile de invaţamant superior de stat Studenţii care apar pe borderourile de distribuire a locurilor in taberele studenţeşti sunt urmatorii: HITTER TIMEA – Horticultura II, BALABUC IOANA – Horticultura II, POP MADALINA ANDREEA – Horticultura II, PRELUCAN LARISA – Horticultura II, SARB PETRU – Horticultura II, LEŞ MADALINA – Horticultura IV şi MICLAUŞ ANDREEA CASANDRA – Horticultura IV. Cei 7 studenţi (6 fete + 1 baiat) au beneficiat de cate un loc la munte in seria I (16.07 – 21.07.2012) respectiv seria VI (15.08 – 20.08.2012) in staţiunea PREDEAL (PARAUL RECE ) – Hotel Bucegi”, a precizat intr-un comunicat Bogdan Moldovan, presedintele FAS-USAMV Cluj-Napoca.
Razvan Robu