Când agricultura românescă se afundă, unii se salvează prin salarii nesimţite. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), filiala Cluj, îşi răsfaţă “copiii” cu venituri uriaşe. Criza din agricultură este resimţită doar în buzunarul ţăranului român, educat în spiritul moralei tradiţionale, cu sapa în mână pe post de sceptru. Şefia “modernistă” din cadrul APIA Cluj se adaptează rapid pe timp de criză unor salarii colosale şi unor conturi bancare de tip cernoziom.
 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în baza Legii 1/2004 cu modificările şi completările ulterioare. Instituţia are următoarea organizare: aparat central, 42 de centre judeţene şi 210 centre locale.
Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA).

Agricultura de subzistenţă naşte salarii gigante

Muncitori şi gospodari, directorii de la APIA CJ, sunt prevăzători cu viitorul incert. Fruntaşii clasamentului se întrec în hambare bine burduşite, magazii umplute până la refuz, desagi plini de galbeni, întocmai ca în basmele de altă dată. O mică diferenţă. Vremurile s-au schimbat, iar directorii de la APIA Cluj se laudă acum cu terenuri, vile, luciuri de apă, păduri, autoturisme, obiecte de artă, conturi şi depozite bancare. Şi cum peştele de la cap se împute, să începem cu însuşi directorul filialei de Cluj.

Şerban Gheorghe ocupă funcţia de director coordonator în cadrul APIA, Centrul Judeţean Cluj. Conform declaraţiei de avere, domnul şef deţine un teren intravilan din 2001, cu o valoare de impozitare de 1.800 lei, un teren extravilan în Jucu, impozitat cu 38.000 lei, o casă de 112 metrii pătraţi şi două apartamente în oraş. Spre surprinderea tuturor, bănuim că domul director se deplasează cu trolebuzele RATUC, din moment ce în declaraţia domniei sale nu figurează nici un bun imobil. În schimb avem “cinci roţi de căruţă”: cinci conturi, în lei şi în valută, la trei bănci. Păi aşa da, toate se explică şi au acoperire, din moment ce venitul anul pe 2009 a fost calculat la suma de 86.640 lei, şi asta doar din salariul de la APIA. O mână de ajutor primeşte şi din partea soţei, care contribuie la tezaurul familiei cu încă 21.217 lei.

Un alt caz interesant îl reprezintă doamna Ciucă Maria, şef serviciu MS-IT, în APIA Cluj, care impresioneză şi ea cu un salar anual de 83.221 de galbeni, la care se adaugă şi veniturile soţului de 45.352 lei. La aşa salarii e bine să ne respectăm şi cu un apartament impozitat la valoarea de 67.000 lei, cu o casă impozitată cu 340.618 lei, cu un cont la Banca Transilvania şi cu două autoturisme.
Bugetarul Arciudean Teodor, având funcţia de şef al Serviciului Regional de Administrare a Cotelor de Lapte, declară pe proprie răspundere că are un salar anual de 74.356 lei. Fără ferme, iazuri sau păduri, Nistor Niculina, şef de birou în Turda, a făcut avere frumoasă, având în ograda unui apartament de doar 47 metrii pătraţi, un autoturism Peugeot, cu anul de fabricaţie 2007, asta în situaţia în care salariul anual se ridică la suma de 70.485 lei.

Dorhoi Rodica, consilier superior la APIA Cluj, are o avere alcătuită din trei apartamente în Cluj şi o casă de vacanţă, primită drept moştenire de familie. La acestea se mai adaugă şi cele două autoturisme. Avuţia familiei este sporită şi de pensia militară de 20.400 lei trecută în declaraţia de avere, de contribuţia soţului de 31.000 lei şi din business-uri cu închirieri de locuinţe.

Domnul Lalut Virgil este şeful Biroului de Administrare. Conform declaraţiei acesta are datorii la Alpha Bank (7.534 euro), OPT Bank (254.988 CHF), BRD (12.141 euro), BT (18.065euro), BCR (13.622 euro, 30.414 lei) şi la Millenium (9.983 euro). Să îl compătimim? Înainte să aruncăm o privire şi asupra veniturilor. Lalut Virgil a încasat anul trecut un salar de 48.000 lei, are acţiuni la BVB şi RASDAQ, cu o valoare totală de 240.572 lei, un cont la Banca Transilvania, un teren agricol, o casă de locuit în Floreşti, două autoturisme, şi o nevastă angajată la Banca Transilvania, care valorează anual 84.500 lei.

Declaraţia doamnei Buduşan Livia este conformă cu fişa fiscală, în dreptul venitului anual fiind postată deja uzata trimitere “conform fişei fiscale”. Cu toate acestea câteva scurgeri de informaţii: şefa Serviciului Economic are în proprietate trei terenuri tip – luciu de apă, în Cluj şi în Sibiu, un apartament cu o valoare impozabilă de 60.000 euro, şi un autoturism Volkswagen. În declaraţia de avere figurează şi venitul din 2009 al soţului, evaluat la suma de 7.800 lei, în dreptul sursei fiind scris negru pe alb, pensie de boală.

Agricol, forestier, intravilan, extravilan sau luciu de apă

Nici în Apahida nu se trăieşte rău. Ne dă exemplu gospodarul aflat la şefia Serviciului de Controale pe Teren, Hîrbea Ioan. Domnul şef, ca un veritabil Robin Hood, a cutreierat şi controlat ţara în lung şi-n lat până a luat în subordine patru terenuri: două intravilan, unul agricol şi altul forestier. Toate sunt garnisite cu un apartament, o casă de locuit cu spaţii anexe, două autoturisme, un cont de 25.000 euro şi un salar anual de 60.000 lei, . Doamna Hîrbea Elena este angajat al primăriei Apahida, cu un venit anual de 15.000 lei.
Şefa Centrului Local Dej, Cîmpan Dorina, deţine bunuri mobile, cât şi imobile, la un venit declarat de 80.000 lei. APIA nici nu se compară cu SC. Someş, unde salariul anual al soţului nu depăşeşte 37.000 lei.

Treburile se rezolvă în familie

Salariaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj sunt în familie şi acasă şi la servici. Cu mic cu mare, toţi sunt salariaţi la APIA.
Familia Ungur face parte din marele neam APIA Cluj. El, consilier principal cu 37.333 lei anual, ea, consilier superior, cu 50.813 lei anual. Pentru o familie în care ambii soţi sunt bugetari, reducerile guvernului Boc, plonjează ca o catastrofă. Familia deţine un apartament, o casă şi un singur autoturism.
Cazul nu este singular. Şi alte familii au fost adoptate la sânul familiei europene APIA Cluj, precum: Felicia şi Nicolae Golban Sătmărean sau Gyorgy şi Susana Kallos.

Atribuţiile APIA:
•    asigură derularea operaţiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate;
•    asigură verificarea cererilor de plată primite de la beneficiari;
•    autorizează plata către beneficiari în urma verificării cererilor de plată sau îi înştiinţează pe aceştia cu privire la eventualele nereguli sesizate, în vederea soluţionării acestora;
•    pregăteşte şi implementează prevederile privind mecanismele comerciale;
•    administrează sistemul de certificate de export-import şi garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole
•    elaborează şi implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenţie pentru produsele agricole;
•    este autoritatea publică responsabilă cu implementarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control;

Sorana Ionăşanu

1 COMENTARIU

  1. poate ar fi interesant sa vedeti cat au cotizat fiecare de la APIA Cluj pentru postul lor ?
    Veti avea o mare … nedumerire, incepand cu directorul mare (cotizant din plin pentru miticii de la pdl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.