Germania îți trimite în fiecare an o hârtie prin care îți arată pe ce s-au cheltuit banii cu care ai contribuit la bugetul de stat. În România se trimit astfel de hârtii doar în campania electorală. Și cum 2015 nu este an electoral ne-am hotărât să vă arătăm noi pe ce s-au cheltuit banii Consiliului Județean (CJ) Cluj și ai Primăriei Cluj-Napoca în 2014.

 

Bugetul de 618 milioane al CJ Cluj nu a fost cheltuit total

Bugetul județului Cluj pe 2014 a fost de 681 de milioane de lei. Trei proiecte majore au fost licitate de oficialii administrației județene în valoare totală de 91,9 milioane de lei. Respectiv 13% din bugetul Consiliului Județean(CJ) Cluj a mers către noile investiții. Desigur, au mai fost vechile proiecte continuate cum ar fi reabilitarea drumurilor județene, continuarea lucrărilor la groapa de gunoi. Ca să nu punem la socoteala tradiționalele proceduri pentru lapte, cornuri și mere pentru elevi, care sunt proiecte derulate anual. Și astea toate în situația în care 40% din valoarea bugetului CJ Cluj merge către asistență socială.

Oficialii Consiliului Județean – CJ Cluj nu și-au cheltuit în 2014 toate sumele disponibile. Cu toate că au primit la sfârșitul anului 10 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor în urma unei rectificări pozitive, suma nu a fost cheltuită. În schimb, primăriile din județ au cheltuit aproape în integralitate cei 48 de milioane pe care i-au pus la bătaie oficialii județului Cluj. Cum s-au cheltuit banii din 2014, dar și cum se vor cheltui banii din acest an explică Ioan Oleleu, vicepreședintele CJ Cluj. Gazeta de Cluj continua campania ”AICI SUNT BANII DVS” prin prezentarea cum s-au cheltuit banii contribuabililor din județul Cluj. Oleleu promite un buget mai mare decât anul trecut, care a fost de 618 milioane de lei.

 

Oleleu explică absorbția

”Fondurile distribuite către primării au o absorbție de aproape 100%. Au fost disponibili 48 de milioane de lei. Ei și-au mai motivat în ultimele 2 luni obiectivele.

Zona medicala se duce către 85% absorbție. La spitale am avut o mica problema la licitația de la Spitalul din Borșa. Pe secțiunea de cultură, sport, tineret, socio-educațională avem o absorbție de 85% din fonduri. Electric Castle a avut o alocare, însă nu a cheltuit banii. Am întâmpinat probleme pe proiecte unde gradul de absorbție este mai redus. Două proiecte: deșeurile și drumul de la Ic-Ponor. Suntem în procedura de a se scoate la licitație restul de executat la drumul Răchițele Ic-Ponor pentru a nu pierde valoarea sumelor de la UE. Săptămâna următoare va fi pe SEAP. Pe deșeuri au fost unele componente care au mers la plată. De exemplu pubelele, recipienții, stațiile de transfer. Gradul de absorbție a fost foarte mare pe această porțiune a proiectului.

Așteptam pe luni-marți să vină poziția expertului(n.r. pentru refacerea proiectului pentru groapa de gunoi) având în vedere că am efectuat acea expertiză avem nevoie de expert extern. Avem nevoie și de poziția verificatorilor.

 

 

Mobilizarea maximă pe deșeuri

În funcție de poziția dânșilor, dacă lucrurile sunt în regula urcăm licitația pe SEAP. Noi vrem să o urcăm în luna ianuarie. Mobilizarea e maximă pe proiectul acesta. Există un proiect de finanțare europeană pentru devierea Someșului. De continuarea lucrărilor la pista Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj putem vorbi după o discuție cu toți factorii politici. Continuarea pistei este apanajul consiliului. La ministerul Transporturilor ne-am dus pentru continuarea TEN-T (n.r. rețeaua trans-europeană de transport). Dar nu m-am ocupat eu de asta, ci domnul Vakar Istvan.

Nu are cum bugetul pe 2015 să fie mai mic ca cel pe 2014. Având în vedere și ultimele rectificări pozitive din anul 2014 trendul este clar. Nu are cum să fie mai mic. Pentru că, doar pe drumurile județene am primit o sumă de 10 milioane de lei datorită rectificărilor pozitive care s-au făcut. Pe lângă ce am avut la începutul anului. Ambele parcuri Tetarom trebuie să fie finalizate în 2015 conform contractului. Ambele sunt finanțate european”, a declarat pentru gazetadecluj.ro Ioan Oleleu, vicele de la CJ Cluj.

 

Ultima licitație lansată de CJ Cluj anul trecut este cea intitulată ”Echipamente pentru colectarea deșeurilor în cadrul proiectului <Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Cluj>”. Procedura a fost adjudecată de două societăți comerciale: Europlast România(un lot de 4,6 milioane) și Grădinaru Import Export(8,9 milioane de lei).

 

AICI SUNT BANII DVS: Parcurile industriale ale județului

Tetarom are trei parcuri industriale, dintre care doua in Cluj-Napoca: unul pe Tăietura Turcului, unul pe Bulevardul Muncii (Emerson), dar si unul in comuna Jucu, unde sunt companiile DeLonghi si Bosch. Parcul industrial Tetarom I cu o suprafață de 320.000 de metri pătrați se va extinde in cursul acestui an.

O altă procedura licitată de CJ Cluj a fost pentru construcția Parcului Industrial Tetarom IV- din comuna Felacu. Construcția va costa bugetul județului nu mai puțin de 36,3 milioane de lei. Constructorul este format de asocierea dintre ACI CLUJ S.A. , S.C ELECTROMONTAJ SA, S.C. NORD si CONFOREST SA, SC ERBI PRODCOM SRL.

Extinderea parcului industrial Tetarom I, de pe Tăietura Turcului din Cluj-Napoca, va costa 42,1 milioane de lei și va fi derulată din fonduri europene. Constructorii sunt tot cei de la ACI Cluj, de data asta asociați doar cu NORDCONFOREST S.A. si  S.C.ELECTROMONTAJ.Județul Cluj dorește să investească cea mai mare parte a bugetului din acest an în reabilitarea drumurilor județene. De asemenea, groapa ecologică de gunoi trebuie finalizată în acest an. În caz contrar, România va intra în infringement. Pista pentru Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj este o altă investiție posibilă în decursul acestui an, însă autoritățile județene speră să poată accesa fonduri europene cu ajutorul Ministerului Transportului, condus de clujeanul Ioan Rus.

 

Pe ce s-au dus banii Primăriei Cluj-Napoca

Oficialii de la Primăria Cluj-Napoca au avut un buget de 1,1 miliarde de lei pentru anul trecut. Majoritatea banilor pe licitații s-au dus pentru modernizarea tramei stradale. Proiectul s-a împărțit în două loturi: unul de 6,2 milioane de lei și unul de 53 de milioane de lei. Pe a doua poziție a fost achiziția de 40 de autobuze în valoare de 49 de milioane de lei. Al treilea proiect ca valoare este construcția centrului TEAM- Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microintrepindere în valoare de 27,9 milioane de lei. Operarea și întreținerea sistemului de bike-sharing a costat 7,2 milioane de lei, iar refacerea infrastructurii orașului comoară 1,6 milioane de lei.

 

Topul licitațiilor din municipiul Cluj-Napoca în 2014

  1. Modernizarea tramei stradale de acces la zona industriala in municipiul Cluj-Napoca

Lot 1: Diferit – 53.092.092 lei

Lot 2: ANTREPRIZA DE REPARATII SI LUCRARI A R L CLUJ – 6.270.613 lei

  1. Furnizare autobuze articulate noi pentru transportul in comun in zona metropolitana Cluj-Napoca

Câștigător: Solaris Bus & Coach – Polonia -49.626.600 lei

  1. LUCRARI DE EXECUTIE PENTRU PROIECTUL CENTRUL T.E.A.M.(TEHNOLOGIE, EVOLUTIE, ANTREPRENORIAT, MICROINTREPRINDERE)-ZONA METROPOLITANA CLUJ- DE SPRIJINIRE A AFACERILOR

Câștigător: TCI CONTRACTOR GENERAL S.A- 27.990.550 lei

  1. Operare si intretinere sistem de bike sharing- Cluj bike

Câștigător: WIND TECHNOLOGIES – 7.205.647

  1. Refacerea infrastructurii Orasului Comoara, modernizare cai de acces spre centrul istoric

Câștigător: Viarom Construct -1.695.310 lei

primaria-cluj-napoca-cladirea-str-motilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.