Mare afluență de martori la ultima ședință de judecată a procesului comisarului Mureșan Alexandru, fostul adjunct al Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Cluj. Au compărut în fața judecătorului, Monica Șortan, toți martorii care până acum, din diferite motive, nu au onorat citațiile transmise de instanță. Cortegiul martorilor prin fața instanței a lăsat impresia unei regii cât se poate de proaste, martorii au dat declarații contradictorii sau au făcut afirmații greu de crezut.
Așa cum am arătat în articolele anterioare, apărarea încercă să demonstreze nevinovăția comisarului prin faptul că e nu ar fi știut amănunte despre afacerile imobiliare ale soției și despre împrumuturile angajate de aceasta de la o sumedenie de persoane mai mult sau mai puțin apropiate.
Primul dintre martori, Iuliu Sânmăreanu, s-a încurcat atât de rău în declarații încât a cerut să fie audiat din nou pentru a avea timp să își amintească amănuntele din declarația dată în fața procurorilor. El a fost audiat în virtutea faptului că a împrumutat familiei Mureșan o sumă importantă de bani – 50.000 de euro. În afara sumei și a faptului că a semnat, în fața notarului, contractul nu cu familia Mureșan, ci cu familia Prodan, parteneri de afaceri ai Melindei Mureșan, soția comisarului, martorul nu își mai amintește nici măcar dacă îl cunoștea personal pe comisar la momentul împrumutului, darmite dacă acesta știa sau nu despre împrumut.
Alt martor audiat la ultima ședință de judecată este fostul proprietar al terenului de pe strada Gral. Eremia Grigorescu nr. 122. El a relatat despre condițiile de încheiere a contractului de vânzare. Partener pe acest contact a fost omul de afaceri Ciupe Liviu, cota sa de participare fiind de 700.000 de mii de euro din valoarea totală de un milion.
Cel mai generos dintre parteneri: 170.000 de euro pe apa sâmbetei
Din declarația următorului martor a rezultat că Melinda Mureșan a împrumutat o parte din bani pentru a-și achita cota de la Elekes Levente. Acesta i-ar fi dat 170.000 de euro, fără să știe nimic din amănuntele afacerii, doar pentru că știa că Melinda Mureșan se mai ocupă și de alte afaceri imobiliare. Imobilul de pe Eremia Grigorescu nu a fost edificat din cauza unor impedimente birocratice. Uimitor de generos, Elekes Levente spune că nu și-a recuperat banii și nici nu a făcut vreun demers pentru acesta, deși a aflat că Melinda Mureșan a vândut terenul altcuiva.
Un alt cunoscut implicat în afacerea terenului de pe Eremia Grigorescu este Florian Daniel, cel căruia, Melinda Mureșan i-a cesionat părţile sociale deţinute la grupul de case de schimb valutar Macrogroup. Florian Daniel a arătat că a ajutat-o pe soția comisarului cu diferite sume bani, în mai multe rânduri, bani care uneori i-au fost restituiți, alteori nu. De asemenea, el a cumpărat partea Melindei Mureșan din terenul de pe Eremia Grigorescu, mai exact cota de 2000.000 de euro. Din această sumă, practic i-a dat doar o parte, diferența fiind reprezentată de împrumuturi nerestituite. El spune că, cu prilejul încheierii contractului la notar, Melinda Mureșan a semnat în calitate de mandatar al comisarului Mureșan.
Au mai fost audiați încă doi martori care au împrumutat bani familiei Mureșan, amândoi arătând că au dat banii direct Melindei Mureșan. De asemenea, un specialist din cadrul serviciului de Resurse Umane al IPJ Cluj, care se ocupă de preluarea declarațiilor de avere din instituție, a arătat că doar ANI analizează conținutul declarațiilor de avere, niciun angajat al IPJ Cluj neavând această atribuție.
Referitor la probatoriul care a fost cerut de către reprezentantul comisarului, instanța a respins cererea de expertiză grafologică și audierea expertului, arătând că apărarea nu contestă metoda și rezultatul expertizei, ci i se impută faptul că nu a fost identificată persoana care a modificat adeverințele de venit ale comisarului în baza cărora BRD i-a acordat cele două credite.
De asemenea a respins audierea, în calitate de martori a unor angajați ai BRD, printre care Mihai Teodorescu, fostul șef al BRD Cluj, arătând că au fost audiați un număr mare de angajați ai BRD care au lămurit toate aspecte referitoare de modul de acordare a creditelor.
În schimb, instanța a accepta audierea a încă trei martori, persoane care au împrumutat diferite sume de bani Melindei Mureșan, dar despre care apărarea a arătat că nu au fost audiate în faza de urmărire penală.
Fondul anchetei
Relativ la dosarul fostului comisar Mureșan, ceea ce a atras atenția procurorilor a fost faptul că rata lunară pentru creditul contractat de 200.000 de euro era de 9.000 de lei, în timp ce venitul familiei se ridica la doar 8.600 de lei. În aceeași perioadă de timp, când pe hârtie părea a fi împovărat de datorii, Mureșan a reușit să finalizeze o vilă într-o zonă rezidenţială a Clujului. Pe lângă toate acestea, în urma percheziției efectuate de procurori la domiciliul familiei Mureșan, din agenda cu cheltuielile lunare curente ale familiei reieșea că aceasta avea nevoie de peste 6.000 de lei pe lună .
”Pentru creditul de 200.000 de euro, Mureşan avea o rată lunară de 1.414 euro. În momentul contractării creditului de 200.000 de euro, M. A. putea justifica venituri totale de 8.795 lunar, în timp ce trebuia să plătească rate şi alte angajamente la BRD şi la alte bănci de aproximativ 10.730 de lei, aceasta fără a mai lua în calcul cheltuielile minime de subzistenţă”, se precizează în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au trimis în judecată pe Mureșan sub acuzațiile de înșelăciune și fals în completarea declaraţiei de avere. Acuzația de fals se referă la falsificarea adeverinţei de salariu pentru a putea lua de la BRD două credite în valoare de 245.000 de euro. Comisarul șef a scris că are un venit de 8.875 de lei, când în realitate câștiga numai 4.875 de lei. În acest fel, Alexandru Mureşan a primit un credit de 200.000 de euro de la BRD, bani cu care a cumpărat un teren în Cluj-Napoca pe care mai apoi a construit o casă.
Mureșan nu a trecut în declaraţia de avere nici tranzacţiile imobiliare realizate de soţia sa în sumă de 2,82 milioane de euro. Alexandru Mureșan ”nu a evidenţiat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obţinute de soţia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca şi nu a evidenţiat dobândirea unei case construite pe strada Becaş. Mureşan a spus că el nu a avut cunoştinţă de afacerile derulate de soţia sa, despre veniturile, datoriile şi împrumuturile contractate de aceasta”, se arată în rechizitoriu.
Crina Crainic