În urma deciziei judecătorului Lucian Buta a fost declanșată urmărirea penală a medicilor legiști Costel Siserman și Mugur Pop, precum și a renumitului chirurg clujean Valentin Munteanu, directorul Departamentului de Chirurgie din UMF, din dosarul cadavrelor profanate. Din motivarea recentă a sentinței reiese că suspiciunile de infracțiune de complicitate la profanare, respectiv instigare la profanare sunt completate cu infracţiuni de abuz în serviciu, evaziune fiscală, fals intelectual şi uz de fals.
În februarie 2013, conferențiar dr. Valentin Muntean, director al Departamentului de Chirurgie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a organizat un curs internaţional postuniversitar de chirurgie plastică şi reconstructivă, în colaborare cu o organizaţie privată din Italia, AC „Dureante Scacchi”. La curs au participat 17 cursanţi, 12 italieni şi 5 români, iar cei din Italia au plătit taxa de curs către organizaţia privată din Italia, în timp ce pentru studenţii români cursul a fost gratuit.
Activităţile practice din cadrul cursului s-au desfăşurat în două sesiuni paralele, una de chirurgie nazală şi facială, în sala de disecţie a UMF şi alta, care consta în lambouri la nivelul trunchiului şi membrelor, în sala de autopsie a Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj-Napoca. Întrucât cele două cursuri au fost efectuate în paralel, în sala de disecţie a UMF C-N au rămas cap şi gâtul cadavrelor, iar în sala de autopsie de la IML – preparatele trunchi şi membre.
După încheierea cursurilor, medicul Radu Vieru Socaciu, șeful laboratorului de prosectură medico-legală din cadrul IML Cluj, a constatat că în frigiderul laboratorului existau mai multe cadavre, iar cinci dintre acestea fuseseră decapitate. Capetele corespunzătoare trunchiurilor cadavrelor nu se aflau în frigider şi toate cadavrele prezentau multiple secţiuni la nivelul trunchiului şi membrelor, unele nesuturate, cu aspect mutilat. În acest context, el a cerut directorului de atunci al IML, Siserman Costel, explicaţii în legătură cu cele petrecute. I s-a răspuns că pe cadavrele respective s-a lucrat în cadrul unui curs postuniversitar de către cursanţi de chirurgie, printre care şi persoane de cetăţenie străină, în baza unor protocoale existente între Universitatea de Medicină şi IML Cluj. Deşi a solicitat să i să pună la dispoziţie protocoalele respective, având în vedere că se refereau la activitatea sectorului pe care medicul Radu Vieru Socaciu îl conduce, Costel Siserman i-a răspuns că acestea vor fi prezentate organelor în drept să le cunoască. În aceste condiţii Radu Vieru Socaciu a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Nicio corespondență între cap și trup
În timpul cercetării criminalistice la IML, cele cinci capete lipsă au fost găsite într-un sac de gunoi menajer, în acelaşi frigider în care nu au putut fi găsite cu o zi înainte. ”După plecarea criminaliştilor cele 5 capete au fost cusute intempestiv de corpurile decapitate, fără a exista vreun criteriu ştiinţific care să permită realizarea unei corespondenţe corecte între cap şi corp. Aceasta deoarece, pe de o parte, unele dintre cadavre nu mai aveau pe mână brăţara de identificare, iar, pe de altă parte, chiar dacă ar fi avut o astfel de brăţară, aceasta nu era în măsură să ateste corespondenţa cap – corp”, se precizează în motivare,
Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a trimis prin fax, la IML Cluj, o adresă prin care se interzicea înhumarea respectivelor cadavre până la finalizarea cercetării şi adoptarea unei soluţii. În dimineaţa zilei următoare, cadavrele au fost înhumate în grabă pe o vale din apropierea Clujului, cu sprijinul Regiei Autonome a Drumurilor și Podurilor, iar către Parchet s-a trimis o adresă din care reieșea că atenționarea de interzicere a înhumării ar fi sosit la IML abia ulterior înhumării.
Supliment de acuzații
Colaborarea dintre UMF Cluj şi organizaţia privată din Italia denumită AC „Dureante Scacchi” are la bază o convenţie, potrivit căreia UMF Cluj se obligă să pună la dispoziţie organizaţiei private din Italia AC „Dureante Scacchi” cadavre umane şi piese anatomice în vederea participării studenţilor străini la cursuri de lucrări practice de disecţie şi chirurgie operatorie. Cheltuielile universitare ale studenţilor străini trebuie achitate la universitatea lor de origine, cea din Italia. Faptul că participarea financiară a organizaţiei private din Italia, denumită AC „Dureante Scacchi”, nu este precizată în convenţie a născut îndoieli serioase asupra legalităţii înţelegerii precum şi asupra eventualelor plăţi efectuat, astfel încât instanța a avut suspiciunea că această convenţie a fost întocmită numai pentru satisfacerea unor aparenţe și de aceea reclamă obligaţia efectuării de către organele de urmărire penală a unor cercetări amănunţite asupra evidenţelor legale şi a destinaţiei sumelor de bani plătite până în prezent de partenerul italian.
Și i-a prins cu rața-n gură
Pe lângă aceasta, UMF Cluj nu avea şi nu are posibilitatea legală de a pune efectiv la dispoziţia partenerului italian cadavre umane. Din cele șapte cadavre necesare activităţilor practice, șase au fost puse la dispoziţie de IML Cluj-Napoca, fiind vorba de cadavre neidentificate într-o perioadă mai mare de zece zile după deces sau cadavre fără aparţinători. Costel Siserman, la acea dată director al IML Cluj, susține că între UMFCluj și IML exista un protocol care ar fi inclus servicii pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală.
Judecătorul arată însă că, analizând conţinutul protocolului rezultă că acesta nu se referă nici măcar indirect la activităţi legate de exploatarea cadavrelor umane, reglementând doar chestiuni legate de utilizarea în comun a logisticii, a unor laboratoare şi a altor spaţii, a aparaturii medicale şi de laborator. De aceea protocolul în cauză nu poate fi invocat în mod justificat în apărarea persoanelor responsabile din cadrul IML Cluj-Napoca, cu toate că acest fals argument a fost preluat, fără critici, atât în raportul întocmit de Comisia Superioara Medico-Legală, cât şi în motivările procurorului şi prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Trei, doamne, și toți trei
Ca urmare, instanţa a constatat că în cauză există indicii temeinice şi cu privire la săvârşirea unor eventuale infracţiuni de abuz în serviciu, de evaziune fiscală, de fals intelectual şi uz de fals și a dispus începerea urmăririi penale pentru Siserman Costel și Mugur Pop, amândoi medici la IML Cluj sub aspectul săvârșirii, de către fiecare dintre aceștia, a infracțiunii de complicitate la profanare de cadavre, prevăzută de art. 26 al Codului Penal, raportat la art.319 al Codului Penal și împotriva chirurgului Muntean Valentin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la profanare de cadavre prevăzută de art. 25 al Codului Penal, raportat la art. 319 al Codului Penal.