Extrema dreaptă ungară a luat mai multe locuri în parlamentul maghiar decât în orice perioadă de la al doilea razboi mondial încoace. Fidesz „apară pământul maghiar”, iar Jobbik vrea prietenie cu ruşii.

Partidul centru dreapta maghiar,Fidesz a câstigat alegerile în Ungaria cu un procent zdrobitor de 52,77% . Potrivit Reuters,după numărarea a 99% din voturile exprimate, Fidesz a obţinut 206 locuri în Parlament, socialiştii 28, iar partidul radical Jobbik şi-a asigurat 26 de locuri,.A adoua formaţiune pe lista preferinţelor electoratului maghiar a fost partidul socialist,aflat la guvernare,cu un procent de 19,29% in timp ce extremiştii dreapta Jobbik, au intrat pentru prima oară în Parlament cu un procent de 16,71%.
Liderul Fidesz, Viktor Orban, fost premier între 1988 si 2002 a declarat că „ străinii nu vor mai cumpara pamânt unguresc”,  el fiind determinat să-si apere pamântul ţării.  În schimb, tânarul lider politic al Jobbik, Vona Gabor consideră de o importanţa deosebită relaţia ţarii sale cu Rusia, fiind “o prioritate „ pentru programul de guvernare.
Cea mai mare organizaţie evreiască maghiară avertizează că votul exprimat este prima ocazie oferită extremiştilor antisemiţi de a lua puterea de pe vremea naziştilor incoace. Coincidenţă sau nu,  la alegerile regionale locale de luna trecută din Franţa  ,Frontul Naţionalist a a obţinut rezultate surprinzator de bune. In iunie Olanda  ar putea sa-şi încredinţeze destinele în mâinile lui Geer Wilders, a cărui convingeri anti-islamice si xenofobe sunt bine cunoscute.
Rezultatul alegerilor i-a luat pe mulţi prin surprindere însa pentru cei care urmăresc îndeaproape situaţia politico-economică din Ungaria ultimilor ani, totul părea previzibil.  Guvernul actual, format din Partidul Socialist Maghiar a fost la putere timp de doisprezece ani. Nu le lipsea determinarea atunci când  era vorba de reforme economice însa multi le impută că au facut multe greseli. De asemenea, in momentul declanşării crizei economice, s+au dovedit  insuficient pregătiţi. Reputaţia şi respectul şi l-au pierdut încetul cu încetul datorită scandalurilor în care au fost implicaţi liderii politici socialişti. Ascensiunea Fidesz a început din 2006, după demisia premierului socialist Ferencs Gyurcsany. Gyurcsany a fost înregistrat când recunoştea că a minţit ungurii cu privire la starea economiei, mult mai proastă în realitate
Ungaria in cifre
Pentru a înfăţişa dimensiunile reale ale victoriei Fidesz , este destul să ne imaginăm că dacă alegerile ar fi avut loc dupa sistemul  electoral englez, partidul de centru-dreapta ar fi luat toate cele 386 de locuri din parlament .
În termeni  economici , situaţia Ungariei nu este deloc una roză. Somajul a devenit o mare problemă,  crescând cu 3,5% faţă de anul de referinţa 2006 la nivelul alarmant de 11%. Referitor la bugetul şi la cifrele deficitului, Ungaria a fost de mai multe ori de către reprezentanţii  Uniunii Europene.
Conform oficialilor băncii centrale ungare , ţara se confruntă cu cea mai severă recesiune din ultimele doua decenii, economia urmănd să înregistreze o scădere de 6,7% în acest an, conform oficialilor băncii centrale ungare. Potenţialul scăzut de creştere, care a rămas mascat până în anul 2007 de lichiditaţile abundente de la nivel mondial, este partial rezultatul unui sistem social care nu-i încurajează pe oamenii aflaţi încă la o vârstă activă să muncească,  declară Julia Kiraly, vicepreşedintele băncii centrale.
Problemă romă în Câmpia Panonică
În  Ungaria treieşte o vastă minoritate romă , datele aproximative evidenţiind un procentaj cuprins între 8 si 11% din numărul total de locuitori. Acest grup social are o mulţime de probleme de integrare culturală pe care nici unul dintre guvernele care s-au alternat la putere nu au reuşit să le rezolve. Este o realitate faptul că rata şomajului şi a criminalităţii este mult mai ridicată în rândul populaţiei rome decât în cadrul  oricărui alt grup etnic.  Sintagma “crime făcute de romi” a ajuns un leitmotiv printre politicieni, reprezentanţii Jobbik găsind un motiv de atac şi în natalitatea crescută a comunităţii rome (o femeie roma naşte aproximativ 3 copii, faţa de media de  1.4 a femeilor maghiare).După ce Ungaria a trecut milimetric pe langă starea de faliment, maghiarii îşi revarsă ura şi frustrarea cauzată de nivelul din ce in ce mai scăzut de trai pe populaţia romă, care, în viziunea generală, nu îşi asumă deloc responsabilitatea impusă de traiul în societate. Crimele şi razbunările la adresa romilor au devenit un lucru la ordinea zilei în anul care a trecut, în aceste condiţii ascensiunea spectaculară extremiştilor dreapta Jobbik fiind uşor explicabilă.  Intenţiile xenofobe ale acestora din urmă nu sunt deloc mascate, chiar liderul lor,Gabor Vona, care a fost arestat în cursul anului 2009 în timpul unui marş stradal, declarând că va intra în Parlamentul maghiar în uniforma interzisă a gărzii naţionale. O asemenea manevră de imagine , chiar dacă ar încălca legea, cel mai probabil îi va creşte popularitatea între susţinătorii fanatici. Cu toate acestea ,  analiştii politici susţin că declaraţiile rasiste ale liderului Jobbik nu reprezintă în totalitate părerea marii majorităţi a celor care au votat cu partidul de extremă dreapta. În acest context există un pericol real ca forţele extremiste să câştige tot  mai multă putere în Ungaria. Partidele politice nu au reuşit să abordeze problema ultranaţionalismului înainte ca aceasta să prindă efectul bulgărelui de zapadă, şi este responsabilitatea viitorului guvern să se  asigure că Ungaria va reveni la calea democraţiei în cea mai scurtă perioadă de timp pentru  a evita tulburări politice  şi un eventual război civil.

Diana Gabor
Ripan Sabin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.