Guvernul Orban ia în calcul decalarea calendarului electoral, în contextul pandemiei de coronavirus, în sensul amânării alegerilor locale, care ar fi trebuit să aibă loc, cel mai târziu, la sfârșitul lunii iunie, pentru luna septembrie. Odată anihilat planul alegerilor anticipate în această vară, liberalii ar vrea, totuși, să scurteze activitatea actualului legislativ, chiar și cu două luni, prin comasarea alegerilor generale cu cele locale. În condițiile în care alegerile legislative la termen urmează să se desfășoare în luna noiembrie. Însă decalarea ar face ca actualii aleși locali, cărora le expiră mandatele în iunie, să primească derogare, numai prin lege organică din partea Parlamentului, să rămână în funcții până la toamnă.

Teza amânării alegerilor locale a fost adusă, în spațiul public, pentru prima dată, în urmă cu o săptămână, de către liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a atras atenția că, în plină criză de sănătate, este periculos să se desfășoare campania electorală și, mai periculos, este organizarea unui scrutin electoral. Atunci, guvernarea interimară Orban declara că nu există nici cel mai mic motiv pentru care s-ar accepta amânarea alegerilor, iar, până la a doua desemnare a lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru, PNL încă marșa pe teza alegerilor parlamentare anticipate, care să fie comasate cu cele locale și să fie organizate în cursul lunii iunie.

Însă, odată declanșată starea de urgență pe teritoriul național, generată de pandemia de COVID-19, este aproape imposibil de crezut că această criză de sănătate se va rezolva până în luna mai, când, teoretic, ar trebui să se intre în campania electorală. Drept pentru care, duminică seară, premierul Ludovic Orban a admis, pentru prima dată, că vor exista consultări cu toate partidele politice, în vederea decalării calendarului electoral.

Amânarea scrutinului aferent alegerilor locale este posibilă numai prin lege organică, adoptată de Parlamentul României, având în vedere faptul că și legea în vigoare care reglementează alegerea primarilor, președinților de consilii județene, a consilierilor județeni și a consilierilor locali este una organică.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.