Alegerile locale in judeţul Cluj: Surprize, Surprize
Tensiune, imbranceli şi frauda. Din prima zi de campanie şi pana in momentul unui preludiu prelungit, alegerile din judeţul Cluj au fost cele mai imprevizibile din ultimii ani. Daca toata lumea il credita cu şanse pe Marius Nicoara, care a investit in campania electorala o suma ce poate depaşi dupa unele calcule 1 milion de euro, iar nimeni nu s-ar fi gandit ca biroul lui Alin Tişe va fi preluat de Horea Uioreanu, votul a dovedit ca aşteptarile in domeniul politic nu sunt aceleaşi ca socotelile din targ. Caştigatorii Emil Boc şi Horea Uioreanu au declarat ca in urmatorii patru ani va fi o atmosfera non-kombat, iar pierzatorii Alin Tişe şi Marius Nicoara au parasit scena politica.
Cei 700 care conduc judeţul
Alin Tişe era increzator in forţele proprii in faţa unui deputat precum Horea Uioreanu, puţin cunoscut in judeţ. Toate sondajele il creditau cu şanse maxime pe Alin Tişe, iar Horea Uioreanu nu a lasat armele jos şi a continuat lupta. Acesta a batut judeţul in lung şi in lat pe modelul deja brevetat de Alin Tişe şi un vot negativ l-a facut caştigator al Consiliului Judeţean Cluj. Nervii post-alegeri i-au motivat pe cei din PDL sa conteste rezultatul foarte strans, Tişe pierzand cu doar 700 de voturi diferenţa. Chiar daca Horea Uioreanu a pierdut in faţa lui Tişe voturile din municipiu Cluj-Napoca, liderul judeţean fiind votat chiar de mai mulţi locuitori decat Emil Boc. Practic, Horea Uioreanu este caştigatorul teritoriul, obţinand votul majoritar in Campia Turzii, Gherla, Dej şi in comuna Floreşti şi altele mai mici. Un alt pol masiv in care a fost votat Uioreanu a fost Chinteni, comuna condusa inca din 2000 de catre Lucia Suciu, cunoscuta primariţa social-democrata. Tişe s-a retras ulterior şi de pe lista de consilieri judeţeni.
Contestaţiile contestate
Contestaţiile celor de la PDL s-au stins mai repede decat o lumanare, iar Alin Tişe impreuna cu Emil Boc l-au felicitat pe Horea Uioreanu pentru mandatul obţinut in fruntea Consiliului Judeţean Cluj. Uioreanu a facut un gest similar, exprimandu-şi ca doreşte sa fie o relaţie instituţionala corecta intre Consiliul Judeţean Cluj şi Primaria municipiului Cluj-Napoca. Nu acelaşi lucru l-a facut şi Marius Nicoara, cel care “nu a ştiut sa piarda” conform lui Emil Boc. Acesta a declarat ca va contesta alegerile, ca de fapt a fost fraudat şi tot felul de acuzaţii despre care nu se mai ştie nimic. Nicoara a disparut de pe scena publica şi nici macar apropriaţii sai nu ştiu exact unde a plecat acesta. Surse din mediul politic au declarat ca s-ar fi retras in Italia pentru a da “explicaţii” unor societaţi care se ocupa cu construcţia de drumuri care l-au sponsorizat pe Marius Nicoara.
1.400 pentru Boc
Diferenţa pe care a avut-o Emil Boc in faţa contra-candidatului sau Marius Nicoara a fost de doar 1.400 de sufragii. De ajuns incat sa il faca pe Boc primar pentru a treia oara şi sa il infurie la maxim pe Nicoara care nu a ştiut pe unde sa işi bage mai repede capul in pamant de frica sponsorilor care l-au creditat in campania electorala. Emil Boc a inceput deja sa se gandeasca cum sa işi puna proiectele in practica şi sa işi formeze din nou echipa. Actualul primar a fost intotdeauna cunoscut datorita echipei sale a carui nucleu a fost formata din intelectualii de la Ştiinţe Politice, dar şi pe oameni de cultura. Oameni care nu vor sa iasa in faţa, sa şocheze sau sa epateze, ci prefra sa munceasca şi sa consolideze lucrurile bune din Romania pana cand se vad rezultatele.
Atitudinea, diferenţa dintre Boc şi Nicoara
Potrivit sondajului aferent orei 21 realizat de Geopol, Marius Nicoara ar fi obţinut 42,8% in timp ce Emil Boc 40,9 procente dintre voturile alegatorilor. Emil Boc a anunţat chiar din seara alegerilor ca va aştepta numararea oficiala a voturilor, pe cand Marius Nicoara şi Horea Uioreanu au anunţat ca vor merge şi vor securiza cabinele de vot. Celelalte sondaje de opinii l-au dat caştigator pe Marius Nicoara, respectiv sondajul realizat de IRES susţine ca acesta ar fi caştigat cu 43,9% in timp ce CCSB la comandat Antena 3 susţin ca liberalul ar fi caştigat cu 43,7%.
Nicoara, un nou Geoana de Cluj
Chiar daca atitudinea de faţada era una moderata, Marius Nicoara a deschis şampania chiar din seara alegerilor. Reamintim momentul penibil caand Mircea Geoana s-a crezut preşedinte in noaptea alegerilor datorita sondajelor de opinie, iar dimineaţa urmatoare, in urma numararii votului, s-a dovedit ca cele mai multe voturi s-au indreptat catre preşedintele Traian Basescu. Nicoara a primit moştenirea aceasta de la colegul sau de alianţa şi a sarbatorit caştigarea fotoliului de primar.
Matematica patului fierbinte
Aurelia Cristea, cea cunoscuta pentru ascensiunea in politica datorita faptului ca are drept “calitate” a fi amanta lui Pop Puşscas, nu ştie sa faca calcule,dar acest lucru nu o opreşte sa işi dea cu parerea. Aceasta a spus ca USL va obţine majoritatea in Consiliul Judeţean, deşi matematic şi cei de la PDL pot obţine oricand majoritatea. Cea care a “crescut” in inima listei de votare datorita stimularii erotismului din patul colonelui Pop Puşcas Teodor. Ea a facut calcule eroante la o televiziune. Ea nu ştie ca cei 12 consilieri judeţeni ai PDL cu 5 consilieri judeţeni ai UDMR şi 3 consilieri judeţeni ai PPDD pot face o majoritate in faţa celor 16 consilieri judeţeni ai USLR. Astfel, votul majoritar iin CJ ar putea fi deţinut atat de opoziţie cat şi de putere. Acest fapt are chiar şi un precedent in muncipiul Cluj-Napoca, pe vremea cand Gheorghe Funar era primarul urbei. Unul dintre viceprimarii UDMR a fost delegat de catre Funar sa verifice zilnic situaţia ţiganilor din Pata Rat şi astfel a scapat de grija acestuia.
Giurgiu il felicita pe Boc
Unul dintre contracandidaţii lui Boc la Primaria muicipiului Cluj-Napoca, Mircia Giurgiu, care a obţinut sub 2 procente, a reuşit sa apara la televizor şi sa il felicite pe contra-candidatul sau Emil Boc, care va trebui sa fie mult mai tare dupa parerea fostului lider sindical. Cel care a fost pana nu demult coleg de partid şi apoi s-a dezis total de PDL şi a votat de fiecare data impotriva premierului Boc, Giurgiu a avut demnitate şi a dovedit ca este barbat felicitandu-şi adversarii.
Eckstein deschide poarta UDMR
Candidatul UDMR la Primaaria Cluj-Napoca, Eckstein Peter Kovacs, a declarat ca partidul din care face parte poate face o alianţa cu orice partid atat in CL şi CJ.
"Ce s-a intamplat? Habemus Bocus. Asta este! Avem votul de control şi il putem acorda in anumite condiţii", a declarat Eckstein la o televiziune.
Boc colaboreaza cu Uioreanu
“Il felicit pe Uioreanu . Alin Tişe este primul care a spus ca accepta acest lucru barbateşte acest rezultat. Il felicit şi mergem mai departe. Suntem sigur ca daca ar fi fost invers cei de la USL ar fi sarit in sus ", a declarat Boc intr-o conferinţa de presa.
" USL arata clar ca poate cobori sub 50% şi chiar a coborat, ceea ce noi ştim foarte bine sa facem opoziţie şi vom pregati din nou drumul PDL spre guvernare. Am colaborat şi voi colabora cu orice persoana indiferent de culoarea politica sau de lipsa culorii politice. Voi colabora direct in orice problema precum Spitalul Regional de Urgenţa sau parcurile industriale", a declarat Boc la anunţarea caştigarii fotoliului de primar.
Fonduri europene cu pedala apasata
Boc doreşte ca Primaria municipiului Cluj-Napoca sa işi sporeasca capacitatea de accesare a fondurilor europene. "Am demonstrat ca am putut schimba faţa acestui oraş. Ştim ca putem sa mergem inainte astfel incat sa facem din acest oraş cel mai frumos şi placut loc in care sa munceşti, sa te distrezi şi sa traieşti. Vom apasa pedala absorbţiei fondurilor europene. Vreau sa le mulţumesc clujenilor şi celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat. Vom asigura o colaborare buna cu presa. Vreau sa va asigur de buna credinţa de a discuta cu fiecare dintre dumneavoastra şi a aduce oamenilor informaţiile de care au nevoie in viaţa de zi cu zi", a declarat Emil Boc intr-o conferinţa de presa.
"Felicitari caştigatorului. Va asigur ca viaţa merge inainte şi dupa 11 iunie", a declarat Alin Tişe, fostul preşedinte al CJ Cluj.
"Clujenii au votat neinformat, mai mult emoţional, in amintirea unor ani in care la Cluj a fost bine. Dar nu aş generaliza clujenii pentru ca in cele din urma Boc a luat cu peste 30.000 de voturi mai puţin decat in 2008 şi nici nu a mai reuşit sa il impuna pe Tişe preşedinte de consiul judeţean ca in 2008. In 2008 l-a impus el prin persoana lui. El nu a invins singur, ci cu ajutorul imaginii lui Boc. Tişe l-a tras in sus pe Boc la nivelul municipiului. Nu se pune problema in termen de deşteptare, ci problema care se pune este lipsa unei dezbateri reale. Presa nu s-a obosit foarte mult sa anunţe fuga de dezbateri. De caştigat a caştigat mandatul de primar, dar la nivel strict de numar de voturi Boc a pierdut peste 40%. Plus ca nu mai controleaza CJ, nici CL. Cand tu depinzi de un singur vot, cand iţi este bolnav un consilier o sa fie mari probleme. O sa vedem daca PDL o sa faca alianţa cu UDMR pentru ca de obicei UDMR se plaseaza cu cei care caştiga. De la cei care obţin mai mult. PDL nu a oferit niciun post de viceprimar. USL tatona terenul inca dinainte alegerilor", declarat Mihai Goţiu, preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor din Presa Clujeana(APPC).
Laszlo Attila ramane in viaţa publica
"Va spun o parere absolut personala. In primul rand ma bucur pentru situaţia creata pentru ca e puţin probabil ca cei doi mari(n.r. PDL şi USL) sa se aliaza şi majoritatea poate fi facuta doar cu noi. Meritele ii aparţin in municipiu doar lui Eckstein şi a reuşit sa mobilizeze electoratul astfel incat sa fie balanţul acesta pentru ca daca nu ar fi fost el am fi fost intr-o situaţie delicata. Ceea ce ţine de rezultate deocamdata imi trag şi eu sufletul pentru ca aşa o nebunie nu am vazut de cand sunt eu. Daca pana nu demult am luat parte la alegerile din 2004, 2008, 2009 cu europarlamentare şi prezidenţiale uitaţi-va ca suntem pe la ora 19(n.r luni) şi inca nu ştim care este situaţia la judeţ. Nu cred ca cel puţin pana la toamna se va reface alianţa DA deoarece s-au deschis prea multe rani ca sa se ajunga la un consens pana la toamna. Eu voi sta la primarie pana la sfarşitul lunii iunie dupa care trebuie sa va spun ca chiar acuma am aflat de la colegi ca am 47 de zile lucratoare de concediu şi o sa stau in concediu şi dupa aceea vedem, dar oricum intenţia mea este sa raman in viaţa publica", a declarat Laszlo Attila, viceprimarul UDMR al municipiului Cluj-Napoca.
Primarii din judeţul Cluj
Emil (PDL) Cluj-Napoca,
Hanga Radu (USL) Campia Turzii,
Morar Costan (USL) Dej
Sabo Marius (USL) Gherla,
Tudor Stefanie (PDL) Turda
Morosan Mircea (PDL) Huedin,
Lehene Sorinel Gelu (PDL) Aghiresu,
Fagadar Nicolae (USL) Aiton,
Sav Mihai (USL) Alunis,
Fati Grigore (PSD) Apahida,
Porumb Ioan (PDL) Aschileu,
Muresan Florin (USL) Baciu,
Luca Minodora Susana (PDL) Baisoara,
Crainic Viorel (USL) Belis,
Muresan Augustin (PDL) Bobalna,
Carhat Aurel Emil (PSD) Bontinda,
Secara Mariana (USL) Borsa,
Czegher Stefan (UDMR) Buza,
Pop Vasile (USL) Caianu,
Racolta Ioan Vasile (PDL) Calarasi,
Tripon Vasile (PNL-PC) Calatele,
Mocean Iancu Marcel (USL) Camarasu,
Iancu Gheorghe (PDL) Capusu Mare,
Boldor Silviu (USL) Caseiu,
Bota Alexandru (USL) Catina,
Muresan Calin (USL) Catcau,
Pacurar Virgil (PDL) Ceanu Mare,
Lucia Magdalena Suciu (PSD) Chinteni,
Mihut Gavril (USL) Chiuiesti,
Abrudan Radu Florin (PDL) Ciucea,
Popa Teodor Cristinel (PDL) Ciurila,
Serban Ioan (USL) Cojocna,
Julean Dorel Florinel (USL) Cornesti,
Rus Simion Casian (PSD) Cuzdrioara,
Petrindean Valer (USL) Dabaca,
Balea Nicolae (PDL) Feleacu,
Manecan Ionel (PC) Fizesu Gherlii,
Horia Sulea (USL) Floresti,
Trif Vasile (USL) Frata,
Broaina Gh. Lucian (USL) Garbau,
Miron Ioan (USL) Geaca,
Sfarlea Dumitru (PSD) Gilau,
Popa Ioan Dorin (PDL) Iara,
Pirtoc Emil (USL) Iclod,
Antal Ioan (UDMR) Izvorul Crisului,
Moncea Ioan (PDL) Jichisu de Jos,
Pojar Ioan Dorel (PDL) Jucu,
Tor Laurentiu (PNL) Luna,
Prigoana Petru (PDL) Maguri-Racatau,
Coldea Petru (PDL) Manastireni,
Ungur Petru (PSD) Margau,
Maris Traian (USL) Marisel,
Goron Pavel (USL) Mica,
Zeng Ioan (UDMR) Mihai Viteazu,
Oltean Dumitru (USL) Mintiu Gherlii,
Horvath Martol (IND) Mociu,
Marginean Ioan (UDMR) Moldovenesti,
Manea Dorin Constantin (PDL) Negreni,
Lungu Aron (USL) Panticeu,
Huldusan Ioan (PDL) Palatca,
Parv Ioan (PDL) Petrestii de Jos,
Truta Aurel (PDL) Ploscos,
Boca Gheorghe Constantin (PDL) Poieni,
Moroar Ioan (PDL) Rasca,
Laurian Alexandru Rus (USL) Recea Cristur,
Cuc Gheorghe (PDL) Sacuiei,
Duca Augustin (IND) Sandulesti,
Tamas Ghebe Andrei (UDMR) Savadisla,
Poka A.Gh. (UDMR) Sancraiu,
Fartan Ioan (USL) Sanmartin,
Colceriu Ovidiu (USL) Sanpaul,
Sallai Ioan (IND) Sic,
Szabo Mihai (UDMR) Suatu,
Valer Sasa (USL) Tritenii de Jos,
Manaila Elena (USL) Tureni,
Mirza Romulus (USL) Taga,
Muresan Iliko (UDMR) Unguras,
Prunean David (USL) Vad,
Duma Gabriel Alexandru (PDL) Valea Ierii,
Roman Ioan (USL) Viisoara
Muresan Eugen (USL) Vultureni.