Un focar al temutei peste porcine a fost identificat într-o fermă a companiei Smithfield din județul Timiș, unde există peste 50.000 de porci. Autoritățile de la Prefectura Timiș au demarat procesul de delimitare a zonelor de protecție și supraveghere, cu o rază de 3 km și respectiv 10 km.

Conform unui comunicat de presă emis sâmbătă de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, vineri a fost confirmat prezența pestei porcine africane la ferma de porci a SC Smithfield România, localizată în Voiteni, județul Timiș. „După analizarea probelor recoltate de la porcii domestici din ferma comercială a SC Smithfield România Ferma Voiteni, rezultatul la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș fiind pozitiv, probele au fost ulterior trimise și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificarea virusului pestei porcine africane. Rezultatele testelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală au fost, de asemenea, pozitive, confirmând astfel prezența pestei porcine africane”, se specifică în comunicat.

În urma confirmării prezenței pestei porcine africane, a avut loc o ședință cu membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în care s-a decis aprobarea zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană și implementarea măsurilor de eutanasiere controlată și eliminare prin incinerare sau îngropare a cadavrelor de porci. În ferma respectivă există 53.764 de porci, urmând să se determine câți vor fi eutanasiați, având în vedere că animalele sunt distribuite în mai multe hale.

Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane, au fost stabilite două zone de protecție în jurul focarului, una de minim 3 km, care include localitatea Voiteg și o zonă de supraveghere de minim 10 km, care include și zona de protecție și localitățile: Folea, Ghilad, Ofsenița, Deta, Opatița, Denta, Rovința Mare, Birda, Sângeorge, Berecuța, Mănăstire, toate situate în județul Timiș. Trebuie subliniat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire pentru aceștia, însă virusul are un impact semnificativ asupra economiei, dat fiind faptul că afectează porcii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.