Timp de mai bine de o oră, consilierii locali au discutat un singur punct de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare a forului din care fac parte. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2013, care viza, printre altele, alocarea unor sume pentru extinderea adăpostului de câini aflat în administrarea municipalităţii.

 

Consilierul local şi liderul de grup PSD Claudia Anastase a atras atenţia, încă de la începutul discuţiilor asupra opţiunii opoziţiei în legătură cu alocarea acestor bani. Mai concret, Anastase a propus un amendament prin care suma de 50.000 de lei care urma să fie alocată construirii de noi cuşti la ecarisajul clujean să fie transferată la capitolul care vizează dotarea şcolilor din municipiu. Aceasta a spus că într-adevăr, există sume din economiile realizate anul acesta care merg către îmbunătăţirea dotărilor şcolilor, însă costurile estimate pentru cuştile câinilor sunt mult prea mari.

 

Standarde europene, doar pentru căţei

Claudia Anastase a ţinut să sublinieze că, la un calcul simplu, metrul pătrat de cuşcă este mai scump decât metrul pătrat pentru construirea unei locuinţe de necesitate. Mai exact, pentru extinderea spaţiilor destinate câinilor de la ecarisaj, municipalitatea ar cheltui, potrivit estimărilor făcute de direcţia tehnică a Primăriei, 186 de euro/mp, pe când, la locuinţele de necesitate, costurile suportate de bugetul local au ajuns la 183 euro/mp. „Ca stăpân a doi câini, tot nu înţeleg de ce cheltuim mai mult pentru câini decât pentru oameni”, a spus Anastase.

Primarul Emil Boc a ţinut să precizeze că există fonduri suficiente şi pentru dotările şcolilor, şi pentru adăpost, astfel că nu există nicio contradicţie, iar banii pentru ecarisaj nu sunt luaţi de la copii. Acesta a precizat că în momentul modernizării ecarisajului, acesta a fost adus la standarde europene, astfel că e normal să existe costuri mai mari, pentru că şi condiţiile sunt pe măsură.

 

Cuşcă… cu de toate!

Edilul a arătat că s-a cerut şcolilor un inventar cu dotările existente şi enunţarea unor cereri pentru cele necesare, deoarece se doreşte alocarea unor sume din buget, astfel încât părinţilor să nu li se mai ceară bani pentru obiecte de bază într-o instituţie de învăţământ, cum ar fi tabla, creta sau chiar mobilierul din sălile de clasă. Potrivit lui Boc, banii alocaţi prin rectificarea bugetară depăşesc sumele cerute de şcoli, astfel că nu ar fi nevoie de suplimentarea acestei sume.

Consilierul PSD Ovidiu Chifor nu a fost convins de argumentele primarului şi a argumentat că o cuşcă pentru câini costă 1666 de euro, iar căsuţele din parcarea unui supermarket clujean, de 7-10 mp, costă mult mai puţin. Virgil Poruţiu, şeful direcţiei tehnice din Primăria Cluj-Napoca, l-a informat că fiecare cuşcă, de 11×40 m va avea încălzire, apă, curent, gaz şi dotările necesare pentru hrană şi va găzdui mai mulţi câini.

În sală, după declaraţia lui Poruţiu, s-au auzit voci interesate să închirieze un astfel de spaţiu, întrebând cât o fi chiria (sic!). Mai multe investigaţii jurnalistice publicate în ultimele luni au demonstrat, cu cifre, cum se pierd banii pentru ecarisaj, costurile fiind enorme faţă de condiţiile asigurate. Consilierii opoziţiei au reuşit să blocheze votul pe rectificarea bugetului, pe care se va reveni într-o şedinţă viitoare.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.