Alexandru Cordoș, senator social-democrat de Cluj, este urmărit penal într-un nou dosar al DNA Cluj. El este acuzat alături de soția sa, Mihaiela Lucia, și fiica sa, Andreea Alexandra, de trafic de influență pentru obținerea de posturi în cadrul Spitalului Județean Cluj, precum și la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj. Senatorul social-democrat a urcat în politică din ”banca” Ministrului Transporturilor, Ioan Rus, fiind asociat cu acesta în cadrul Autosincron, dar și director al firmei colegului său – RMB Inter Auto.
Jurist la Spitalul Județean Cluj, post de 10.000 de euro
Procurorul DNA Ionuț Vasile este cel care se ocupă de cazul familiei Cordoș. El ar fi descoperit că nevasta senatorului Cordoș a luat de 26 de ori mită pentru posturi la diverse instituții ale statului, printre care Spitalul Județean Cluj. Cel mai vânos post a fost cel de jurist la Spitalul Județean Cluj, unde ”cadoul” s-ar ridica la 10.000 de lei.
Organele legii susțin că Alexandra Cordoș, fiica senatorului, s-a deplasat la Polus pe 24.01.2015 la solicitarea mamei sale, unde lucra Roman Daciana Maria să îi ducă probele pentru un concurs. Mai mult, fiica senatorului s-a dus pe 08.04.2015 la Muzeul Etnografic din Cluj să îi dea înapoi lui Duma Maria Persida suma de 1.000 de lei, sumă care a fost pentru cumpărarea de influență. Senatorul Alexandru Cordoș i-a dat fiicei sale 3.000 de lei să dea înapoi banii de mită, iar aceasta i-a dat pe 16.04.2015 doar 2.500 de lei lui Duma Maria Persida.
”În perioada 25-26.03.2015 Cordoș Alexandra a făcut demersuri în vederea obținerii unei sume de bani pe care Cordoș Mihaiela Lucia trebuia să i-o restituie lui Keresi Raluca Lavinia. Probele administrate în cauză au relevat faptul că, la momentul la care a făcut demersuri în vederea obținerii sumei de bani, Cordoș Andreea a cunoscut că suma ce urmează să fie restituită a fost primită de la aceasta de către mama sa cu titlu de foloase necuvenite în scopul obținerii unui post de asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean Cluj”, arată o sursă din apropierea anchetatorilor.
Soacra lui Cordoș a încercat să ridice o plasă în ziua când familia i-a fost ”ridicată”
Procurorii anticorupție au percheziționat mașina soacrei senatorului Alexandru Cordoș, numita Bara Nastasia. Ea deține un autoturism AudiA2 cu numărul de înmatriculare CJ-82-AA*. Mama Mihaielei Cordoș i-a transmis pe 23 aprilie celeilalte fiice a sale, Rus Adriana Gabriela, că să vină la locuința suspecților să ridice o plasă, rezultând din context că în interiorul acesteia s-ar afla bunuri și documente aparținând familiei Cordoș. Vă dați seama? În plină ”ridicare” a familiei Cordoș, mama lor a vrut să ”ridice” o plasă… Poftim cultură…
”Discuția dintre cele două a avut loc în contextul în care au luat cunoștință de faptul că se efectuează acte de urmărire penală față de suspecții Cordoș Alexandru, Cordoș Andreea Alexandra și Cordoș Mihaiela Lucia.
În cauză a rezultat că plasa cu privire la care a făcut referire Bara Nastasia a fost introdusă de către Rus Marius Ciprian, fiul lui Rus Adriana Gabriela, în autoturismul marca Audi A2, care a fost parcat în spatele blocului unde se afla locuința suspecților”, arată o sursă din DNA.
Famiglia PSD, urmărită penal
Social-democrația clujeană merge bine mână în mână cu infracțiunile. Cel puțin asta susțin procurorii DNA Cluj care îl cercetează în două dosare pe senatorul PSD Alexandru Cordoș. Dacă în primul dosar s-a început urmărirea penală în august 2014 pentru favorizarea infractorului, în cel mai nou dosar s-au început cercetări nu doar față de social-democrat, cât și față de soția lui și față de fiica sa. Cordoș mai are un fiu, Andrei, care joacă fundaș la Pandurii Târgu Jiu, unde s-a transferat în urmă cu două luni de la Dinamo.
Culmea este că nici în primul nici în al doilea dosar nu s-a cerut nicio măsură restrictivă față de inculpați, nici măcar control judiciar.
Ce spune procurorii
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
CORDOȘ MIHAIELA LUCIA, referent în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (26 acte materiale),
CORDOȘ ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale),
CORDOȘ ANDREEA ALEXANDRA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale).
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În intervalul noiembrie 2014 – prezent, suspecta Cordoș Mihaiela Lucia a pretins de la mai multe persoane foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Cordoș Alexandru, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și al altor instituții publice, să obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, jurist consult etc.
În perioada ianuarie – aprilie 2015, în activitatea sa infracțională suspecta Cordoș Mihaiela Lucia a fost sprijinită și de fiica sa Cordoș Andreea Alexandra, care cunoștea faptul că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-și trafica influența pe lângă diferite persoane din instituțiile mai sus amintite.
Concret, la data de 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, suspecta Cordoș Andreea Alexandra s-a deplasat la locul de muncă al unei persoane și i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj.
În alte două rânduri, suspecta Cordoș Andreea Alexandra a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-și trafica influența pe lângă membrii comisiilor de examinare din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj.
În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.
Suspecților Cordoș Alexandru, Cordoș Mihaiela Lucia și Cordoș Andreea Alexandra li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art.307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată procurorii în cadrul rechizitoriului.
Ce spune șeful ISJ Cluj
”O cunosc pe Mihaela că e nevasta lui Cordoș. Nici nu are cum să fi încercat o influență asupra mea. Ce o fi promis ea, ce o fi făcut, eu nu știu. Ne-am întâlnit în contexte oficiale, dacă la o nuntă sau la un botez poate fi considerată un context oficial. Se poate întâmpla, sigur.
Nu a încercat să facă nici un fel de abordări asupra mea. Faptul că trimite pe cineva la mine să îl văd face toată lumea, dar nu știu dacă a făcut și ea. Eu îi trimit la concurs că asta e soluția. Chestii de astea sunt 10 pe zi pentru posturi și îl trimiți la metodologie și se înscrie la concurs”, a declarat pentru gazetadecluj.ro șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.
18.020 lei este suma donată de către senatorul Alexandru Cordoș pentru PSD în 2014. Spre deosebire de el, Horia Gabriel Nasra, președintele TSD și purtătorul de cuvânt al organizației județene, a donat către partidul din care face parte 16.600 de lei.