Alexandru Irimia va conduce UMF urmatorii patru ani
Rectoratul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hateganu” din Cluj-Napoca a fost castigat de Alexandru Irimia, seful institului oncologic Ioan Chiricuta. Acesta l-a zdrobit si in cel de-al doilea tur de scrutin pe contra-candidatul sau, Constantin Ciuce, fostul rector al UMF. GAZETA DE CLUJ i-a acordat inca din 2007 lui Irimie premiul pentru excelenta in medicina, premiu pe care acesta il consider de prim-rang.
Alexandru Irimie s-a nascut pe 26 iulie 1955 la Capilna, judetul Bihor. El si-a obtinut specializarea de Medicina Generala in perioada 15.09.1978-15.09.1984 la Institul de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca in cadrulFacultatii de Medicina Generala. Doctoratul l-a obtinut pe 26.08.2005 cu lucrarea "Cancerul tiroidian medular in agrerarea familiala", sustinut in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hateganu" din Cluj-Napoca. Masterul l-a obtinut ulterior, in 29.06.2007 in domeniul Managementul serviciilor de sanatate. Irimia cunoaste engleza si franceza. Certificatul de medic specialist chirurg l-a obtinut de la Ministerul Sanatatii prin ordinul 105/1991, iar diploma de medic primar chirug a obtinut-o in 1996.
Pasul inainte facut de noul rector
"Cercetarea e pasul inainte pe care l-am facut. Traditia Institutului Oncologic in cercetare a reprezentat o componenta importanta in ceea ce am creat noi astazi in acest domeniu. Pana la urma, a face cercetare, dincolo de cautarea unor solutii sau investigarea unor procese sau mecanisme biologice si dezvoltarea unor noi teorii sau demonstrarea unor idei, inseamna sa fii mereu cu mintea deschisa spre cautare si cunoastere, sa creezi teorii si sa le poti demonstra. Profesiunea de medic este deschisa spre cunoastere si cercetare mai mult decat alte profesiuni. Am avut sansa sa fim curajosi. Am inceput inca din anii 2004 sa concepem proiecte de cercetare, atunci cand pentru prima oara dupa multi ani exista un suflu proaspat in acest domeniu. Ulterior, numarul proiectelor castigate a crescut, ajungand in anii 2007-2008 la peste 36. Alaturi de acestea, Institutul a agreat desfasurarea unor studii clinice care, fara indoiala, au adaugat caramizi in plus constructiei de prestigiu si calitate pe care ne dorim s-o ridicam. Dar cel mai important, alaturi de realizarea unei infrastructuri de ultima generatie a fost intelegerea concep-tului de cooperare si colaborare. Cercetarea stiintifica din ultimii cinci ani ne‑a permis sa cream si sa fim parte a unor retele de cercetare internationala, sa dezvoltam parteneriate si sa crestem sansele de a face Institutul mai vizibil in lumea stiintifica si medicala, dincolo de granite", declara Irima in cadrul unui interviu acordat in aceasta vara.
Articolele sale, recunoscute international
In ceea ce priveste activitatea didactica, rectorul a fost sef de lucrari din 2002 pana in 2006 si conferentiar universitar din 2006 pana in prezent. Irimia a publicat in ultimii patru ani 25 de articole ISI si 2 articole BDI, dar a publicat si 4 carti in calitate de autor si 2 carti in calitate de co-autor: “Genomica functionala in biologie si terapia cancerului ovarian”, “Chirurgia tiroidei tumorale”, „Chirurgia complicatiilor in ginecologia oncologica”, „Biochimia clinica”, „Programul de preventie si control in patologia oncologica”, „Biochimia clinica”, „Programul de preventie si control in patologia oncologica”, „Cancerul rectal” si „Biochimia clinica”.
Granturi de 33 de milioane
Irimia este un expert a fondurilor de GRANT, fiind coordonatorul a proiecte de 33 de milioane de lei. Printre cele mai mari se numara proiectul „Instruire si preventie pentru o viata sanatoasa” de 17,9 milioane de lei si” de 17,9 milioane de lei si „Impactul clinic si economic al identificarii profilelor moleculare transcriptomice si proteomice in terapia neoadjuvanta a cancerului de san triplu negativ” de 6,8 milioane de lei. Dintre acestea, valoarea granturilor pe care noul rector le-a castigat din functia de director-conducator se ridica la 18 milioane lei. Acesta detine 3 brevete de inventie si inovatie. Chiar pe prima pozitie a informatiilor despre vizibilitate si prestigiu din cadrul proiectului de rectorat a lui Irimia se numara un premiu acordat de GAZETA de Cluj, respectiv premiul pentru Excelenta in sanatate, acordat in 2007. Alte premii pe care acesta le-a obtinut sunt premiul „Iuliu Hateganu” pentru lucrare „Chirurgia complicatiilor in ginecologia oncologica” din partea Academiei Romane, premiul „Iuliu Hateganu” pentru organizarea Sesiunii aniversare „75 de ani de la infiintarea IOCN”, octombrie 2004 si Premiul anului 2003 pentru sanatate, prefectura judetului Cluj, 2003. O alta distinctie importanta pe care Irimia o are in portofliu este Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler, obtinut la 30.09.2009.
Cum vede IRIMIA UMF
„Intarirea rolului de Universitate de cercetare avansata si educatie orientata spre studenti, promovarea calitatii si a performantei in imbunatatirea procesului de invatamant pentru studenti, ca parte activa a comunitatii academice. Educarea studentilor pentru a dezvolta spiritul critic si a deveni independenti si implicati individual si in echipa, precum si pentru a-si asuma responsabilitati in societate prin viziuni moderne asupra stiintelor pentru sanatate.
Universitatea nu va privi studentii ca si consumatori de educatie, ci ca personalitati ce accepta un rol activ in societatea si in educatia academica”, este misiunea pe care Irimia o are la conducerea universitatii.
„Acordarea unui rol primordial cercetarii stiintifice in Universitate: Cercetare in Universitate va contribui explicit si constient la extinderea limitelor cunoasterii in interesul sanatatii la nivel national si international. Rezultatele obtinute vor contribui astfel la cresterea vizibilitatii internationale a Universitatii, dar vor fi importante si pentru dezvoltarea la nivel regional si national. Universitatea va trebui sa genereze si sa contribuie la sustinerea de nuclee de cercetare aplicativa, dupa modelul european si international”, marturiseste Irimia ca fiind viziunea sa legat de cercetare.
Precedentul lui Ciuce
“ Sarbatorirea a 90 de ani de invatamant medical in limba romana la Cluj, crearea unui brand al Universitatii, schimbarea website-ului in sensul simplificarii lui si al prezentarii in limbi de circulatie internationala, descentralizarea responsabilitatii catre facultati si departamente, crearea de criterii specifice si utilizarea lor in evaluarea calitatii in universitate, ameliorarea calitatii ofertei educationale, continuarea deschiderii catre exterior, infiintarea unui institut de cercetare pe langa UMF „Iuliu Hatieganu”, certificarea ISO, colaborarea cu autoritatile locale si judetene pentru proiecte medicale destinate cazurilor sociale, cu mass-media pentru emisiuni/articole destinate educatiei sanitare a populatiei, implicarea in coagularea fortelor partidelor politice, a senatorilor si a deputatilor clujeni pentru a obtine construirea unui spital de urgenta monobloc la Cluj, continuarea investitiilor in infrastructura, implicarea, prin AUMFR, pentru a oferi solutii constructive la problemele care privesc invatamantul medical si sanatatea, ministerelor care au responsabilitati in aceste domenii“, declara despre obiectivele sale din 2009 Constantin Ciuce, rectorul UMF.
Tiberiu Hrihorciuc