Se pare că pe unii încep, încet, încet, să-i ajungă din urmă greșelile trecutului. Este cazul chestorului în rezervă Alexandru Tanco, ”eroul” unei dezvăluiri șoc, ce seamănă mai mult cu un denunț, făcută de chestorul Liviu Popa, fost șef al Poliției Române, acum pensionar, și șeful direct a lui Tanco la vremea respectivă, cu prilejul unui interviu acordat site-ului de știri DcNews.ro.

Liviu Popa susține că, în calitate de șef al IGPR, din motive necunoscute, a fost ocolit premeditat de gruparea în frunte cu Laura Codruța Koveși, care s-a ocupat de aducerea în țară din Indonezia, prin metode care au încălcat legea, a fugarului condamnat Nicolae Popa, unul din părinții FNI alături de Sorin Ovidiu Vântu. Cu subiect și predicat, Liviu Popa a spus că elaflat ulterior din presă despre operațiune și de faptul că, ocolindu-l pe el din calitatea de șef al Poliției Române, aprobările au fost date de adjunctul său, comisarul șef pe atunci Alexandru Tanco, responsabil pe linie finaciară a IGPR.

Acesta a mai arătat faptul că, acest lucru nu i s-a părut normal și că nu a înțeles de ce a fost nevoie de o cursă privată pentru Nicolae Popa, în timp ce pentru condamnații fugiți din țară și mult mai periculoșis-au folosit avioane de linie.

Totul s-a derulat prin Tanco

LiviuPopa a afirmat că nu a semnat nici un document pentru plata acestei curse și că de acest lucru s-a ocupat adjunctul lui cu atribuții pe linie financiară, comisarul șef Alexandru Tanco, iar cei doi polițiști care l-au adus în țară pe Nicolae Popa s-au deplasat în Indonezia, la Jakarta, cu o cursă de linie.În finalul intervenției sale, fostul șef al Poliției Române a dezvăluit o adevărată teorie a conspirației, în sensul că întreaga operațiune s-a derulat într-un mare secret față de el, că totul s-a organizat de minister (MAI), dar că au ajuns într-un impas când și-au dat seama că nu pot să plătească, fiindcă s-ar fi comis o infracțiune de deturnare de fonduri și atunci, printr-o manevră la limita legii, au trimis banii la IGPR și suma respectivă a fost plătită prin semnătura adjunctului său. Astfel, Popa confirmă faptul că Poliția Română a plătito parte din costul avionului. Totodată, el sugerează să se verifice la Țiriac câte facturi s-au eliberat pentru acel transport și este sigur că nimeni nu o să închirieze cu 30-40.000 de euro un avion. Avionul a costat peste 100.000 euro, din câte a înțeles el, și nu știe cât de justificați au fost banii plătiți de poliție, deoarece la vremea respectivă, 2011, anul respectiv fiind pentru instituție un an groaznic din punct de vedere financiar.

În interviul amintit, chestorul Liviu Popa, la o întrebare dacă ministrul Traian Igaș a știut ce se întâmplă, îl disculpă pe acesta, afirmând că este posibil ca de operațiunea extrădării să se fi ocupat secretarul de stat care răspundea de poliție. Nu știe cine este acesta, dar este sigur că un secretar de stat a coordonată toată această operațiune sau a fost implicat în ea. Consideră că este un lucru inacceptabil, de noaptea minții, ca cineva să le fi ordonat subordonaților șefului Poliției Române, cu referire directă la Alexandru Tanco, să nu raporteze despre o operațiune care revine exclusiv în sarcina poliției.

Luat la ochi de Adina Florea

Este mai mult decât evident faptul că, cele spuse de chestorul Liviu Popa seamănă cu un denunț, având în centru pe fostul său adjunct, Alexandru Tanco. De ce o face, băgând la apăpe fosta lui mână dreaptă din poliție? Este greu de deslușit un răspuns. Probabil fie din dorința ca numele lui să nu fie legat de afacerea respectivă, fie o reglare de conturi la nivel înalt.

Conform unor surse ale Gazetei de Bistrița, nu este exclus ca într-un viitor apropiat Alexandru Tanco să fie audiatîn calitate de martor, de procurorul Adina Florea,șefa Secției pentru Investigarea Magistraților, care instrumentează dosarul privind pe Laura Codruța Koveși, iar ulterior situația lui juridică să fie chiar schimbată, deoarece suma de bani primită de la MAI și plătită de Poliția Română, prin semnătura lui,către Țiriac s-a făcut ca urmare a unei licitații cu cântec. Acest lucru va depinde și de cât de departe va merge și se va dezvolta ancheta penală aflată în derulare.

Popa și Tanco, susținuți de greii PDL

Biografiile profesionale alecelor doi foști șefi din poliție, Liviu Popa și Alexandru Tanco, au avut un parcurs oarecum asemănător: amândoi ardeleni, Popa – născut în Bihor, Tanco – bistrițean, la origini din Monor, dar născut în jud. Mureș, la Reghin, amândoi cu evoluții fulminante pe linia PD-L, unul pe mâna lui Blaga – Popa, celălalt, Tanco, pe mâna lui Ioan Oltean. Amândoi inspectori șefi la Bihor și Bistrița-Năsăud, ulterior Tanco promovat de Oltean și Blaga, inspector șef la Arad. Ulterior amândoi cocoțați pe cele mai înalte funcții de conducere ale Poliției Române, Popa – șef la IGPR, iar Tanco – adjunctul acestuia, pe linie financiar-logistică.

Conform presei locale bihorene, chestorul Liviu Popa ar fi nepotul lui Vasile Blaga – fost vameș șef la Regionala Oradea și mai apoi ministru de Interne-, iar ascensiunea fulminantă în poliție, de la ofițer de investigarea fraudelor economico-financiare la funcția de șef al IPJ Bihor, ulterior director general al Direcției Generale Anticoprupție și în final de șef al IGPR, s-a datorat tocmai acestei legături de rudenie. Ulterior, din motive niciodată elucidate pe deplin, posibil legate de afacerea cu extrădarea lui Nicolae Popa, Liviu Popa a intrat în malaxorul DNA, iar cariera lui spectaculoasă a luat-o la vale, fiind acuzat de luare de mită și fals în declarații și suspectat că a ascuns apartenența sa la masonerie. Liviu Popa a fost amestecat și într-o altă poveste la fel de misterioasă, în care a comis un accident de circulație, iar în autoturismul implicat au fost descoperiți 700.000 euro, care ar fi aparținut lui Vasile Blaga.

Cert este faptul că nu mult timp după consumarea afacerii extrădării din Indonezia, cu toată susținerea politică de care se bucura chestorul Liviu Popa din partea grupului de la Arad și Oradea, respectiv a ministrului Traian Igaș, Gheorghe Falcă și Vasile Blaga, acesta a zburat din funcția de șef al Poliției Române cu tinicheaua legată de coadă – dosarul penal făcut de DNA.A aterizat din nou la comanda IPJ Bihor, ulterior steaua lui stingându-se cu totulodată cu trecerea la pensie, la cerere.

În ceea ce privește cariera în poliție a lui Alexandru Tanco, aceasta a fost una cu adevărat fulminată. La numirea în funcţia de şef al IPJ BN, el avea 39 de ani, fiind unul din cei mai tineri şefi de inspectorat judeţean de poliţie. Dublu licențiat în drept și științe economice, impunerea lui Tanco la şefia IPJ BN a fost făcută de Ioan Oltean, în 2005, când ministru de Interne era Vasile Blaga. Exuberant că i-a reuşit „combinaţia”, că Blaga a fost de acord cu această numire, Ioan Oltean a încercat să-l sune la telefon pe nou numitul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, Alexandru Tanco, pentru a-l felicita, dar din greşeală a apelat numărul de telefon al altei persoane, devolând involuntar promovarea acestuia, înainte de anunțul oficial. La ”ungerea” în funcție la Bistrița,alături de notabilitățile locale ale timpului, a participat însuși șeful Poliției Române din perioada respectivă, Dan-Valentin Fătuloiu.

În perioada 2007-2010,Tanco a fost promovat de „grupul” din Arad, respectiv de Falcă și Igaş, ca și confratele Liviu Popa, inițial ca șef al IPJ Arad, ulterior adjunct al IGPR. Din motive neştiute deocamdată, doar bănuite, după derularea operațiunii privind extrădarea lui Nicolae Popa, în mai 2012 Tanco este debarcat şi numit director al Direcţiei Control Intern a Poliţiei Române, iar doar după câteva luni, în octombrie 2012, este retrogradat la director adjunct în cadrul aceleiaşi direcţii. Aflat în cădere liberă, în septembrie 2014, Alexandru Tanco este scos definitiv din ”operativ” și trecut la ”cimitirul elefanților”, în funcția de director al Școlii de agenți de poliție ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. A fost un ultim pas, ulterior fiind trecut la pensie în 2016.Totuși, odată cu trecerea sa la pensie, Alexandru Tanco a fost avansat la gradul de chestor, pe 30 august 2016.

Dacă este să dăm crezare interpelărilor nenumărate făcute de Valer Marian, fost parlamentar PSD de Satu-Mare, Alexandru Tanco a fost vizat de anumite probleme de corupţie şi integritate în perioada când a ocupat funcția de inspector șef la IPJ Arad.Se pare că în România un om ca să fie avansat trebuie neapărat să aibă cât mai multe „bube în cap”, acestea constituind adevărate garanţii că persoana respectivă poate fi promovată şi că va răspunde comenzilor celor din mediul politic care îl manevrează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.