E decis. PC Cluj va participa împreuna cu PSD ca un tot unitar la alegerile generale din toamna. Liderul conservatorilor clujeni, Decebal Manole va candida din partea PSD Cluj în colegiul senatorial 2 din Cluj-Napoca.

În virtutea aliantei PSD-PC, presedintele PC Cluj, Decebal Manole va candida pentru un mandat de senator în colegiul 2 din municipiul Cluj-Napoca din partea PSD Cluj, unde îl va avea drept contracandidat pe actualul senator UDMR Peter Kovacs Eckstein. În cadrul unei conferinte sustinute saptamâna trecuta, Manole a declarat ca la Cluj nu va fi o campanie electorala a PC, ci de una a PSD cu PC, iar alianta dintre cele doua partide va fi exemplara. Totodata, acesta a declarat pentru Gazeta ca alianta PSD-PC  a decis ca el sa candideze în colegiul senatorial numarul 2 din Cluj-Napoca. Întrebat ce parere are de contracandidatul Peter Eckstein, Manole a explicat: ,,Acuma sa vedem. Noi ne luptam sa câstigam. Eu cred ca am sansele cele mai mari pentru ca, în primul rând, este o populatie majoritar româneasca în acest colegiu. În consecinta ar trebui sa avem mai multe voturi. O sa încercam sa facem o altfel de politica de cum s-a facut în ultimii 20 de ani, o politica mai aproape de cetateni. Eu am obligatia încheierii initiativelor legislative necesare pentru cetateni, dar si de a amenda initiativele legislative ale colegilor din Senat care contravin intereselor nationale si circumscriptiei colegiului uninominal în care am fost ales. Voi avea un birou senatorial deschis pentru toti clujenii pentru a le prelua problemele si de a le supune atentiei autoritatii locale, centrale. Vin cu un alt suflu de cetatean, nu cu ceea ce a fost pâna acum”, ne-a declarat Decebal Manole.

Soporan insista la Gusa

Desi vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, a anuntat faptul ca PIN a sistat unilateral negocierile cu social-democratii, presedintele PSD Cluj, Vasile Soporan e hotarât sa continue discutiile cu liderul PIN, Cozmin Gusa pentru ca acesta sa candideze din partea PSD Cluj. ,,Saptamâna aceasta voi finaliza discutiile cu Cozmin Gusa si vom clarfifica câte lucruri”, a declarat Soporan. PSD Cluj a prezentat o lista provizorie cu candidatii pentru parlamentare, însa a pastrat libere doua colegii uninominale pentru Camera Deputatilor, unul în Cluj-Napoca si unul pentru colegiul 10, zona Huedin, unde ar urma sa candideze, daca negocierile vor fi pozitive, Cozmin Gusa si actualul deputat independent Mircia Giurgiu. PIN a întrerupt negocierile cu social-democratii în vederea formarii unei aliante PSD-PC-PIN, a anuntat saptamâna trecuta, Lavinia Sandru, precitând totodata ca aceste negocieri au esuat din cauza presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu. ,,Astazi l-am sunat pe Mircea Geoana si i-am spus ca îl eliberez de greutatea negocierilor purtate cu noi", a spus Sandru, adaugând ca PIN întrerupe unilateral negocierile cu PSD deoarece Ion Iliescu s-a opus unei aliante cu PIN. Conform vicepresedintelui PIN, Iliescu nu a fost de acord cu încheierea unei aliante între PSD, PC si PIN, fiind împotriva prevederilor din Statutul PIN potrivit carora din acest partid nu vor putea sa faca parte fosti membri marcanti ai nomencalturii comuniste. În ceea ce priveste candidatura lui Cozmin Gusa din partea PSD Cluj, Lavinia Sandru a declarat ca Gusa a purtat discutii cu liderii PSD de la Cluj, dar pentru sustinerea reciproca a candidatilor PIN si PSD la alegerile parlamentare, nu pentru a candida din partea PSD la Cluj, dupa cum au aparut unele informatii.

Social-democratii clujeni si-au stabilit în mare parte candidatii pentru alegerile parlamentare. Astfel, în colegiul 2 pentru Camera Deputatilor va candida Laur Pop, vicepresedintele PSD Cluj, în timp ce colegiile 3 si 4 au fost rezervate pentru Sorin Bota, vicepresedintele filialei judetene a PSD si secretarul executiv la nivel national si respectiv pentru directorul Unita, Virgil Pop. În colegiul 5 va candida Ivan Ilarie, fostul director al Directiei Agricole, iar pentru colegiul 6 s-a înscris consilierul judetean Cornel Itu. Liderul PSD Cluj, Vasile Soporan si-a rezervat colegiul numarul 7, în timp ce colegiile 8 si 9 îi au ca si candidati pentru un mandat de deputat pe Ucu Faur, vicepresedintele PSD Turda si Iosif Zagrean, vicepresedinte al PSD Cluj. Iar în ceea ce priveste colegiile 1 si 10, acestea au fost rezervate presedintelui PIN; Cozmin Gusa si deputatului independent Mircia Giurgiu. Pentru Senat au fost desemnati Vasile Puscas, Alexandru Cordos, Constantin Corega si conservatorul Decebal Manole.  

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here