„Fă-te frate şi cu dracul, numai să treci puntea”, pare a fi logica după care se ghidează partidele politice pentru a rămâne sau a ajunge la putere. Alianţe conjuncturale, unele contra firii, au fost pregătite din timp pentru ca la toamnă succesul electoral să fie unul garantat. Exemplele din Bihor sunt dintre cele mai concludente.

Alianţa PNL-PD, oricât ar încerca liderii bihoreni ai celor două partide să ne convingă, este într-o grea suferinţă încă de la înfiinţare. Mai degrabă o uniune personală decât o alianţă politică, „Dreptate şi Adevăr” este puternic susţinut de către liderii Băsescu şi Stolojan, în caz contrar, construcţia fiind pe cale să se prăbuşească la fel de repede precum a fost construită. Conflictele dintre lideri afectează grav funcţionarea alianţei şi pot deveni o ameninţare serioasă şi în alegeri. Chiar dacă de ochii lumii, mai marii PD şi PNL Bihor au îngropat securea războiului, este clar pentru fiecare că această construcţie nu are o fundaţie solidă care să reziste în timp.
Întreaga responsabilitate a campaniei electorale este lăsată pe umerii liderilor din eşalonul doi, pentru că la vârf şefii locali nu prea ajung la un numitor comun. Preşedintele PNL Bihor nu a fost văzut niciodată la sediul PD Bihor, în timp ce Octavian Bot evită ca dracul tămâia să mai calce pe la sediul PNL din Piaţa Unirii. Ceea ce spune multe despre funcţionarea alianţei. Mai mult, preşedintele PD Bihor, primarul Petru Filip ocoleşte şi el să stea la aceeaşi masă cu liderul PNL Bihor, Cornel Popa. După scrisoarea adresată fraţilor Micula de către şefii administraţiei locale (inclusiv Filip), relaţiile dintre cei doi s-au stricat şi mai mult. Aflat între ciocan şi nicovală, Cornel Popa a ales „protecţia” fraţilor Micula (cărora le datorează ascensiunea politică). În timp ce Alianţa îşi ţinea conferinţele de presă de joi, Popa era mai tot timpul în judeţ să-şi ţină audienţele, în timp ce primarul Filip era prins cu treburile gospodăreşti de la municipiu.
În aceste condiţii, purtătorii de imagine ai Alianţei au devenit controversatul Octavian Bot şi Cristian Bodea, şeful de cabinet al deputatului Popa. Primul este atacabil pe tema traseismului său politic, în timp ce tânărului Bodea i se contestă calităţile de lider, fiind văzut mai degrabă ca omul de paie, trimis la înaintare de Cornel Popa şi fraţii Micula. Octavian Bot mai are o problemă şi cu locul său pe listele parlamentare. El este contestat chiar de către o parte din colegii săi din PD. Pe de altă parte, îl suspectează şi pe deputatul Popa care face totul numai să-l detroneze de pe prima poziţie. Cu toate acestea Bot se ţine tare şi chiar dacă Băsescu a trimis pentru a treia oară listele parlamentare spre analiza filialelor, poziţia sa nu pare a fi ameninţată.

Linişte suspectă şi la PSD+PUR

Nici la PSD+PUR lucrurile nu stau mai bine. De mai bine de două săptămâni domneşte o linişte „suspectă” asupra configuraţiei viitoarelor liste parlamentare.
Prefectul Sârb şi subprefectul Retegan evită să se pronunţe asupra demisiei lor din fruntea Prefecturii şi aşteaptă să vadă ce decizie va lua centrul. Sigur este că unul dintre cei doi va trebui să renunţe la visele de parlamentar. În schimb, va fi răsplătit cu funcţia de prefect şi după alegeri, în cazul în care PSD+PUR vor învinge.
Mihai Bar nu se mulţumeşte nici el cu poziţia de „looser” şi trage sfori pentru a rămâne în cărţi, fie la Parlament, fie la Prefectură.
Viceprimarul de Beiuş, Viorel Iuhas aşteaptă şi el „osânda” de la Bucureşti. Cel mai probabil, va fi mazilit de pe liste pentru încălcarea metodologiei.
Umaniştii bihoreni se bat şi ei din răsputeri să prindă un loc eligibil. Cum rezultatele obţinute în alegerile locale nu i-ar îndreptăţi să spere la mare lucru, salvarea lor poate veni de pe urma negocierilor de la nivel central. Nu lipsesc însă nici luptele fratricide din PUR. Nu toţi liderii umanişti au primit cu entuziasm alianţa cu PSD, iar impunerea unui preşedinte care nici măcar nu a fost membru al filialei până la numire, parcă le stă în gât.

În loc de concluzii

Bihorenii chemaţi în faţa urnelor pe 28 noiembrie sunt puşi să aleagă din nou între două rele, două ştruţo-cămile menţinute artificial. O a treia este pe cale să se nască prin alianţa dintre PRM şi sindicaliştii din BNS. Rămâne de văzut cât de vigilenţi vom fi şi cui ne vom da voturile, pentru că dacă ne lăsăm din nou „adormiţi”, cuiele bătute în talpă vor fi inutile.

Teodor Puşcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.