Bărbaţii care adoptă diete bogate în fructe, legume, carne de peşte şi nuci prezintă mai puţine simptome de deteriorare a ADN-ului din sperma lor. Secretul ar putea consta tocmai în nutrimentele conţinute de aceste alimente, afirmă oamenii de ştiinţă din California, informeazădailymail.co.uk.

Potrivit unor studii anterioare, cu cât un bărbat este mai în vârstă cu atât el prezintă un risc mai mare ca ADN-ul lui să fie fragmentat, iar rearanjarea cromozomială din spermă să fie mai pronunţată.

Aceste procese determină un risc mai mare de infertilitate sau de a avea copii cu diverse handicapuri.

 Însă o dietă bogată în vitamina C, vitamina E şi în acid folic poate să protejeze structura ADN-ului, în special pentru bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani.

Profesorul Simon Fishel, directorul CARE Fertility Group, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti din lume în domeniul fertilităţii, consideră că bărbaţii care întâmpină probleme în eforturile lor de a procrea nu ar trebui să subestimeze impactul pe care ar putea să îl aibă alimentaţia.

„Alimentaţia poate avea efecte benefice şi efecte negative. Compuşii denumiţi radicali liberi pot avea un efect vătămător asupra celulelor şi ei se pot concentra în testicule”, a spus cercetătorul american.

Unele dintre nutrimentele menţionate, precum vitamina C, indiferent dacă provine din fructe şi legume sau din suplimente, poate să elimine acei radicali liberi şi să împiedice astfel distrugerile la nivelul ADN-ului spermei. Altele, precum zincul, joacă un rol important în menţinerea integrităţii structurale a spermei.

„Însă ceea ce mâncăm poate fi şi dăunător. Compuşii asemănători estrogenului care se strecoară uneori în lanţul alimentar, prin intermediul cărnii de exemplu, pot avea un efect dăunător asupra dezvoltării spermatozoizilor”, mai spune acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.