„Sper ca proiectele judeţului să nu fie afectate de noua conjunctură politică. „Vom continua ceea ce am început, indiferent de configuraţia politică. „Problemele legate de infrastructură nu se pot rezolva peste noapte”, a declarat într-un interviu acrodat Gazetei de Cluj preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Reporter: În urma ieşirii PSD de la guvernare au fost schimbaţi, la nivel naţional, mai mulţi membri social-democraţi aflaţi în poziţii cheie în structuriile deconcentrate. Din punctul dumneavoastră de vedere, cât de necesare sunt aceste schimbări?

Alin Tişe: Această problemă este de competenţa Guvernului. Consider însă că este firesc ca atunci când îţi asumi un program de guvernare să îţi construieşti şi echipa cu care să îl pui în aplicare. Oricum, orice măsură de acest fel trebuie să fie în limitele legii.

Rep.: Pentru regiile, agenţiile şi societăţile comerciale aflate în subordinea statului din Cluj ne putem aştepta ca în următoarea perioadă să fie schimbaţi cei aproximativ 50 de directori coordonatori şi adjuncţi de deconcentrate susţinuţi de PSD? În acest caz, când ne putem aştepta să asistăm la aceste schimbări? Mai mult, din punctul dumneavoastră de vedere, ar putea exista anumiţi factori care să împiedice aceste schimbări şi care sunt aceştia?

A.T.: Fiecare minister decide cu privire la conducătorii deconcentratelor.

Rep.: Săptămâna aceasta situaţia politică a devenit extrem de tensionată. Adoptarea moţiunii „11 împotriva României” a creat un „haos” care nu avantajează România nici pe plan intern şi cu atât mai puţin pe plan internaţional. Care consideraţi că vor fi repercursiunile asupra ţării în următoarea perioadă şi de ce nu, pe termen mediu şi lung? În ce măsură credeţi că va fi afectat judeţul Cluj de schimbările din ultima săptămână?

A.T.: Avem, în mod clar, nevoie de stabilitate. Ceea ce se întâmplă în acest moment reprezintă un transfer spre acţiunea politică. Între timp, însă, noi, cei care administrăm problemele cetăţenilor trebuie să continuăm să ne ocupăm de continuarea proiectelor care produc efecte în comunitate. În ceea ce priveşte proiectele pe care judeţul le are în derulare, sper ca acestea să nu fie afectate de noua conjunctură. Sunt proiecte care se regăsesc în agenda cetăţeanului clujean, sunt lucruri pe care se construieşte viitorul comunităţii clujene. Oricum, noi vom continua tot ceea ce am început, indiferent de configuraţia politică. 

 

Rep.: Ne putem aştepta, ca anumite proiecte, legate de Cluj să fie într-o oarecare măsură blocate, ca o consecinţă directă a plecării domnului Emil Boc din fruntea Executivului?

A.T.: Aşa cum ne-am obişnuit, în astfel de momente se poate întâmpla orice. Contez, însă, pe maturitatea clasei politice şi sper ca proiectele pe care clujenii le aşteaptă de mult şi care au fost mult prea mult timp puse într-un con nemeritat de umbră, să îşi găsească împlinirea.

Rep.: Până la retragerea PSD de la guvernare şi depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, situaţia nu a fost atât de „roz”. De ce consideraţi că în momentele acestea, PNL a ajuns la un consens cu PSD? Poate fi vorba de o „alianţă” împotriva lui Băsescu sau este vorba doar de o „manevră” care să „placă” poporului?

A.T.: În lumea politică conjuncturile stabilesc momentele de consens. O alianţă între PSD şi PNL nu are cum să aibă un viitor. Dincolo de diferenţa dintre social democraţie şi liberalism, istoria de data recentă a acestor partide mă face să afirm că acest moment este doar unul care ţine de lupta continuă pe care aceste partide au dus-o împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Imediat după alegerile prezidenţiale, această aşa zisă alianţă va intra în istorie.

Rep.: În ultima perioadă, situaţia din Consiliul Judeţean Cluj a fost una destul de tensionată. Consilierii judeţeni PSD au avut în repetate şedinţe, poziţii diametral opuse faţă de cele ale PDL, chiar dacă la nivel naţional exista, încă, o colaborare. Vă aşteptaţi ca divergenţele de la nivel naţional dintre cele două partide să aibă repercursiuni dure la nivel local ? Ne putem aştepta ca în următoarele luni conflictele din şedinţele de Consiliu Judeţean să fie mai „aprinse”?

A.T.: Ele oricum sunt aprinse şi s-au inflamat şi mai tare din momentul în care am decis ca prioritară să devină agenda cetăţeanului, în detrimentul vechilor uzanţe care se bazau pe negocieri între reprezentanţii partidelor politice. Eu voi continua să merg pe ceea ce vor cetăţenii, chiar dacă asta va însemnă tensiuni în plus în cadrul plenului Consiliului Judeţean. Până la urmă de aceea ne-au votat clujenii, să le promovăm interesele, nu pe cele ale unuia sau altuia dintre partide.

Rep.: În ceea ce priveşte stadionul municipal „Ion Moina”, consideraţi că acest proiect va fi pus în pericol de poziţia actuală a PSD? Consilierii judeţeni social-democraţi au votat împotriva concesionării turnului de lângă viitorul stadion. Cum consideraţi că vor decurge discuţiile pe această temă de acum înainte?

A.T.: Noua arenă sportivă a judeţului Cluj reprezintă un proiect prioritar, atât pentru clujeni, cât şi pentru mine personal. Vom duce la capăt această investiţie importantă, chiar dacă unii sau alţii încearcă mereu să ne pună beţe în roate. Vom finaliza la termenul propus noua arenă sportivă, cu sau fără turn. Sper să finalizăm întregul proiect, dar arena cu siguranţă va fi gata în anul 2011.

Rep.: Mergând puţin mai departe, la ce se pot aştepta clujenii în următoarea perioadă? Din punctul dumneavoastră de vedere, sunt puse în pericol proiectele judeţului? Vă aşteptaţi ca reprezentanţii PSD în Consiliul Judeţean să boicoteze şi alte proiecte ale judeţului ?

A.T.: Repet, consilierii judeţeni sunt mandataţi prin vot de către cetăţeni pentru a le promova interesele. Sper ca reprezentanţii oricărui partid să înţeleagă faptul că politica este secundară în raport cu ceea ce doresc oamenii care i-au votat. Sper într-o bună colaborare în Consiliu, în favoarea cetăţeanului clujean.

Rep.: În timpul anului universitar, traficul la intrările în Cluj-Napoca este „infernal”, în special în ceea ce priveşte tronsonul Turda – Cluj-Napoca. S-a ajuns ca timpul petrecut în trafic pentru a intra duminica în oraş să poată fi comparat cu uşurinţă cu cel din Bucureşti. Centura Vâlcele – Apahida ar trebui să remedieze această situaţie. Cu toate acestea, centura va fi finalizată doar până la intrarea în comuna Apahida. Ţinând cont de faptul că în Apahida există o singură bandă pe sens, există toate şansele ca ambuteiajele să nu fie eliminate, ci doar relocate. Cum comentaţi această situaţie?

A.T.: Noi avem în vedere pentru viitor promovarea unui proiect integrat de dezvoltare a transportului la nivelul judeţului Cluj. În cadrul acestuia vor fi abordate toate problemele punctuale şi se vor oferi soluţii. Problema la care faceţi referire nu se poate rezolva peste noapte. În perspectivă aceasta va fi rezolvată prin bretelarea municipiului Cluj-Napoca, construirea centurilor, racordurile la autostradă, dar şi prin reabilitarea infrastructurii de transport judeţene existente.

Silvia Boncuţiu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.