Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat pentru ZIUA LIVE că va face orice îi stă în putere pentru a primi finanțare la lucările Spitalului Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan. Șeful județului a spus că dacă va fi nevoie va ieși în stradă pentru asta.
„Am speranțe și sunt convins că aceste proiecte se vor face. Spitalul de Copii va fi prins într-o altă formă de finanțare, fie prin Programul de Sănătate, fie pe acel Fond de Sănătate nou creat. Situația e asemănătoare și cu Centrul de Transplant. Noi vom avea câștigătorii licitației cu contract de execuție în scurt timp. Cu alte cuvinte, doar banii trebuie să intre ca să dăm drumul la lucrări. Vreau să văd acel ministru sau acea autoritate publică care va refuza finanțarea unui spital de copii atât timp cât toate actele sunt pe masă.
Mă voi duce la București, chiar cu riscul de a pierde toată susținerea pe care o am la nivelul PNL, și voi cere partidului să impună domnului ministru Rafila respectarea acelor principii din PNRR despre care s-a tot vorbit. Anume că proiectele din PNRR trebuie finanțate în ordinea maturității lor. Eu o să mă duc cu cel mai matur proiect din țară. Adică cu constructorul și contractul semnat plus buldozerul la buza terenului.
O să-l întreb pe ministru care proiect din cele 26 este mai avansat decât cel de la Cluj. Vă spun eu că niciunul nu este mai avansat. Dacă nu există niciunul, o să-l întreb pe domnul ministru de ce acest spital nu este pe lista de finanțare. Dacă până anul viitor nu vom avea un anumit procent cheltuit riscăm să pierdem banii. Cu alte cuvinte, asta voi face. Mă voi bate pentru cele două spitale. Dacă va trebui, voi ieși și în stradă.
Nu mă voi lăsa până ce aceste două proiecte mari nu vor primi finanțare dintr-o parte sau cealaltă. Ei reproșează că au venit bani la Cluj pe alte domenii: metrou, centură metropolitană, etc. Acelea sunt invenții pentru că este vorba de finanțare pe alte linii. Mă voi duce să-i conving să facă ceea ce au spus, adică să finanțeze proiectele mature”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.
Spitalul Pediatric Monobloc
Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.
Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți, scrie Zcj.ro.
Centrul Integrat de Transplant
Edificiul medical ultramodern, de pe str. Hașdeu, va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.
Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.
Citește și: Guvernul urmează să aprobe exproprierile pentru metroul din Cluj-Napoca
Centru de transplant? Business as usual!