În 12 iunie, Tribunalul Cluj a tranșat ”războiul” dintre președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe și David Ciceo, directorul general al Aeroportului Cluj și totodată dintre vechii și noii membri ai Consiliului de Administrație de la Aeroport. David Ciceo a ieșit victorios, dat fiind faptul că judecătorii clujeni au anulat hotărârea Consiliului Județean prin care a fost schimbată componenţa Consiliului de Administraţie de la Aeroport. Astfel că cei trei noi membri numiţi de Tişe, Daniel Persu, Diana Rădulescu şi Valentin Grigoriu nu vor mai face parte din CA-ul Aeroportului.
Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj și opt șefi din Aeroport, în frunte cu directorul general David Ciceo, au câștigat în primă instanță împotriva Consiliului Județean și a membrilor Consiliului de Administrație numiți printr-o hotărâre de Consiliu Județean.
“Respinge excepţiile invocate. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanţi în dosarele conexate 915/117/2019, 2020/99/2019 şi 1000/117/2019, în contradictoriu cu instituţiile pârâte CJ Cluj şi judeţul Cluj. Suspendă efectele executorii ale HCJ Cluj nr. 33/2019 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Anulează HCJ Cluj nr. 33/2019. Respinge cererea de constatare a suspendării de drept. Obligă instituţiile pârâte la plata în favoarea reclamanţilor din dosar nr. 915/117/2019 a cheltuielilor de judecată constând în 70 lei taxă de timbru şi câte 2000 lei onorariu avocaţial în favoarea fiecărui reclamant. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare în privinţa suspendării. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare în privinţa anulării. Dispune punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. Pronunţată azi, 12.06.2019”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Cluj.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată, însă hotărârea Consiliului Județean prin care au fost schimbați membrii CA este suspendată până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile.
Avocatul Ciprian Păun: ”Trebuie aplicată doar legea, nu să punem problema existenței unei blocări a activității aeroportului!”
Avocatul Ciprian Păun l-a reprezentant în acest proces pe Alexandru Anghel, fostul director al Aeroportului Iași, care a participat la procedura de selecție a candidaților pentru numirea în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.
Despre decizia Tribunalului Cluj, avocatul Ciprian Păun a declarat că ”Din punctul nostru de vedere, instanța s-a pronunțat corect, conform prevederilor legale, conform argumentelor susținute atât de noi, cât și de avocații celorlalți reclamanți. Hotărârea sentinței va veni motivată și vom vedea exact argumentele instanței de judecată”.
Într-un comunicat de presă emis de Consiliul Județean Cluj (pe care îl vom prezenta mai jos) Alin Tișe afirmă că ”prin suspendarea Consiliului de Administrație, pune aeroportul tocmai în situația de a nu mai putea obține finanțări, inclusiv fonduri europene”. Întrebat despre acest aspect, avocatul Ciprian Păun a declarat că nu dorește să intre în polemici cu nimeni, nu-și permite să dea sfaturi, însă spune că există soluții legal și mecanisme de funcționare a aeroportului, inclusiv în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.
”Nu vreau să intru în polemici cu președintele Consiliului Județean sau cu orice altă persoană. Eu am reprezentant clientul meu care a fost neîndreptățit într-o procedură de selecție și nu a fost numit în Consiliul de Administrație cum ar fi trebuit din punctul nostru de vedere. Noi considerăm că în acest moment ar trebui completat Consiliul de Administrație dacă el este păgubit de lipsa unor membri, dar conform procedurilor legale, în special cu membrii care au participat în procedura de selecție conform ordonanței 109/2011. Deci din această perspectivă există soluții legale, aeroportul are mecanisme de funcționare, legi. Situația este foarte clară! Deci din punctul nostru de vedere trebuie aplicată doar legea, nu să punem problema existenței unei blocări a activității aeroportului. Eu sunt doar un avocat, eu nu-mi permit să dau sfaturi președintelui Consiliului Județean, dar pot să-mi exprim părerea că există mecanisme de funcționare a aeroportului, există mecanisme de funcționare a Consiliului de Administrație, se pot atrage fonduri europene, deci există mecanisme!”, a declarat avocatul Ciprian Păun.
David Ciceo: „Este o confirmare că a fost o hotărâre nelegală în scopul de a subevalua Aeroportul”
Directorul general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, a declarat că decizia instanței este o victorie și totodată o confirmare că hotărârea emisă de Consiliu Județean este nelegală.
“Am câştigat. A fost anulată hotărârea, au fost suspendaţi cei trei impostori şi va reintra Consiliul de Administraţie vechi în funcţiune. Este o confirmare că a fost o hotărâre nelegală în scopul de a subevalua Aeroportul. Nu e definitivă decizia, dar e o victorie a Clujului, este o victorie a Clujului împotriva abuzurilor lui Alin Tişe. Suspendarea este executorie, reintră vechii membri ai Consiliului de Administraţie”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj, potrivit monitorulcj.ro.
Potrivit lui Ciceo, Consiliul de Administraţie de la Aeroport va avea următoarea structură: Popa Irimie, Viorel Federiga, Ioan Pop şi Konnert Agnes.
Reacția lui Alin Tișe
Consiliul Județean Cluj nu renunță la războiul declarat conducerii Aeroportului Cluj și atacă sentința instanței.
”David Ciceo a rămas singur la conducerea Aeroportului Cluj după ce și-a contestat toate consiliile de administrație. Cei doi membri rămași nu pot să funcționeze legal.
Astăzi, Curtea de Apel Cluj (n.r. Tribunalul Cluj) a dispus suspendarea membrilor Consiliului de administrație al aeroportului.
Toate aceste contestări vin ca urmare a faptului că nenumăratele probleme financiare și de ordin penal cu care se confruntă conducerea executivă a aeroportului riscă să fie devoalate de un Consiliu de Administrație corect, loial legii și nu intereselor personale ale lui David Ciceo. Mai mult, situația generată astăzi, prin suspendarea Consiliului de Administrație, pune aeroportul tocmai în situația de a nu mai putea obține finanțări, inclusiv fonduri europene.
Consiliul Județean Cluj va face recurs la ambele decizii ale instanței de judecată, atât cea de suspendare a Hotărârii Consiliului Județean Cluj de numire a trei membri în Consiliul de administrație, cât și cea de anulare”, precizează conducerea executivă a Consiliului Județean Cluj.
Tişe a schimbat componenţa CA din a doua încercare
Reamintim că la începutul anului, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a încercat de două ori să schimbe componenţa Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Internaţional Cluj.
La ședința din luna ianuarie, proiectul Consiliului Judeţean Cluj de schimbare a unor membri din Consiliul de Administraţie de la aeroport a fost retras de pe ordinea de zi, după ce comisia care trebuia să îşi dea avizul de legalitate asupra hotărârii (pozitiv sau negativ) nu a reuşit să emită un punct de vedere.
Potrivit proiectului de hotărâre, Alin Tişe a dorit să îi revoce pe Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) „datorită încălcării obligațiilor contractuale”. Potrivit unui document al CJ, în activitatea celor trei „s-au constatat unele disfuncționalități care afectează în mod grav relația cu autoritatea tutelară (Consiliul Județean Cluj – n.r.) a căror reprezentanți sunt, aceștia încălcându-și obligațiile stabilite prin contractul de mandat”.
În luna februarie, la a doua încercare, Tişe a renunţat la revocarea celor trei, dar a decis ca acestora să li se vor alătura încă trei persoane: Daniel Perșu (comandor în rezervă, fost pilot militar la Câmpia Turzii și a condus până în 2015 Unitatea Specială de Aviație a MAI de la Cluj-Napoca), Diana Angelica Rădulescu (avocat în Baroul Bucureşti care a oferit, printre altele, consultanță firmei Rosal, companie care se ocupă de jumătate din salubrizarea Clujului) și Valentin Grigoriu (fost director al Aeroportului Băneasa, despre care jurnaliștii scriu că a făcut afaceri controversate cu legături care ajung până la Dan Voiculescu sau Elena Udrea).
După numirea celor trei prin Hotărârea de Consiliu Judeţean 33/2019, anulată miercuri de judecători, conducerea Aeroportului Internaţional Cluj s-au plâns constant că aceştia blochează dezvoltarea instituţiei.