Fostul senator Alin Tișe a revenit la conducerea Consiliului județean după patru ani. Liberalul în cauză a acceptat să vorbească într-un interviu despre măsurile pe care le va lua în acest mandat de președinte al CJ Cluj și despre situațiile critice cu care se confruntă județul din cauza prostului management din ultimii ani.

 

Obiective și semnificații

Rep: Ce înseamnă pentru Alin Tișe un al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj?

  • Alin Tișe: Înseamnă multă muncă, continuarea unor proiecte, deblocarea altora, proiecte noi. Urmărim rezultate pentru clujeni şi sperăm ca acestea să se vadă cât mai repede.

Rep: Care sunt principalele obiective ale acestui mandat de președinte al CJ Cluj?

  • Alin Tișe: Aşa cum anunţam şi în programul din campanie: finalizarea SMID, dezvoltare parcuri industriale şi noi locuri de muncă, reabilitare drumuri judeţene şi spital de urgenţă.

Întrebat dacă va candida la alegerile parlamentare din toamnă, Tișe nu exclude posibilitatea și precizează că este prematur să se pronunțe cu privire la o astfel de decizie.

Rep. :În cazul în care veți ieși din nou parlamentar, pe cine veți susține la președinția CJ Cluj, un  membru al PNL sau un membru din rândul vechiului PDL?

  • Alin Tișe: Vom discuta punctual aceste chestiuni în toamnă, după alegeri şi după rezultate. Nu vindem blana ursului din pădure.

 

Soluții pentru Spitalul Regional

De la intrarea lui Horea Uioreanu pe funcția de președinte, în iunie 2012 și până în prezent au existat trei persoane ce s-au aflat în conducerea CJ: sus-numitul, Istvan Vakar (numit vicepreședinte cu atribuții de președinte) și Mihai Seplecan(ales prin votul consilierilor și demis tot în aceeași manieră, la câteva luni după) și ulterior, Marius Mânzat. Acești politicieni au vorbit constant despre construirea Spitalului Regional însă nici în prezent nu s-au concretizat lucrări în acest sens.

Corina Creţu a spus, în primăvară, că în iunie se împlineşte un an de la semnarea Programului Operaţional Regional cu Guvernul României, în cadrul căruia este prevăzută construirea a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova.

Însă, din nefericire aceasta a fost ultima dată când s-a vorbit despre acest subiect. Alin Tișe susține că se ia în calcul, în prezent, finanțarea proiectului, din propriul buget.

Rep.: Cum veți asigura finanțarea Spitalului Regional, proiect care nu s-a concretizat de mai mulți ani?

  • Alin Tișe: Conform legii, realizarea SRU, şi deci şi finanţarea, trebuie asigurate de Ministerul Sănătăţii. Ba acum există şi o linie la POR prin care se doreşte finanţarea. Atât că, pentru a urgenta lucrurile, la Cluj, vom încerca şi alte soluţii, care privesc inclusiv bugetul propriu sau un împrumut.

cmid cluj

CMID depinde de seriozitate și sabotaj

O altă problemă pusă în discuție a fost situația de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. În traducere liberă, vorbim de proiectul cu groapa de gunoi a județului CLUJ, finanțat în mare parte de Uniunea Europeană.

În urmă cu un an de zile, vechea groapă a refuzat să mai depoziteze deșeuri. Atunci s-a instalat o panică în județ, iar comunele și orașele au fost nevoite să scumpească tariful de colectare, dat fiind faptul că au încheiat contracte cu gropi de gunoi din alte regiuni precum Oradea și Alba.

Rep.: Care este situația CMID și când credeți că se va finaliza?

  • Alin Tișe: CMID este acum într-o situaţie de fazare, de etapizare a lucrărilor. Termenul  contractual este acum finalul anului 2017, dar vom încerca sa-l devansăm, cu condiţia să fie constructori serioşi şi să nu se mai conteste reciproc.

 

”Copilul” lui e pe în pericol de insolvență

În mandatul anterior de președinte al CJ Cluj, Alin Tișe a avut o contribuție substanțială la construirea stadionului Cluj Arena. Însă, din cauza faptului că societatea ce administrează stadionul a dat aproximativ 9 milioane de lei Consiliului Județean Cluj, cu titlu de venit în calitate de proprietar, impozitul pe clădire nu s-a mai achitat la Primăria Cluj-Napoca. Din august 2015, la câteva zile după festivalul Untold, conturile SA-ului ce se ocupă de stadion, au fost restricționate. În prezent, fără încasări prin bani lichizi, Cluj Arena nu doar că intră în insolvență, dar nici măcar nu și-ar putea plăti factura de curent, darăminte salariile angajaților.

Rep.: Cum veți rentabiliza Sc Cluj Arena SA?

  • Alin Tișe: Trebuie mai întâi să decidem ce facem cu Arena, în sine, de aici va decurge şi decizia pe care o vom lua privind societatea. Este din ce în ce mai evident că realizarea Arenei a fost una bună. Exploatarea unui asemenea obiectiv fiind la acea vreme o premieră, dar stadionul şi-a dovedit utilitatea pentru Cluj şi clujeni.

aeroportul_international_avram_iancu_cluj

Drumuri, Tetarom IV și extinderea Aeroportului Avram Iancu

Rep.: Care este planul de modernizare a drumurilor județene pentru următorii patru ani?

  • Alin Tișe: Se lucrează atât pe modernizări cât şi pe întreţinere acum. Dar intenţia este să intrăm pe programe complexe de modernizare.  Inclusiv să pregătim proiecte cu finanţări europene  pentru 100 km de drumuri judeţene.

Rep.: Tetarom IV va mai avea calitatea de parc industrial sau va rămâne la nivelul unei investiții minore?

  • Alin Tișe: Tetarom IV are acum titlul de parc industrial şi îl va avea în continuare. Investiţia nu va fi minoră, însă se va reduce de la ideea iniţială la ceea ce este necesar ca să devină perfect funcţional şi să poată primi investitori.

Rep.: Cum veți sprijini extinderea Aeroportului Internațional Avram Iancu și  legarea acestuia la transportul feroviar?

  • Alin Tișe: Sprijin orice proiect de dezvoltare. Dar le discutăm concret plecând şi de la cadrul de finanţare.  Este din ce în ce mai clar că aeroportul trebuie să se lege de tot ce înseamnă reţele terestre.

1 COMENTARIU

  1. Cred ca toate aceste proiecte sant prioritare pentru dezvoltarea județului dar drumurile județene in opinia mea sant prioritare deoarece arata jalnic .Am incredere in echipa d-nului presedinte si sper ca aceasta problema v-a fi rezolvată cat m-ai repede posibil având in vedere ca se apropie alegerile parlamentare iar cetatenii de la sate s-au c-am săturat de promisiuni neonorate făcute de catre ce-i care din 4 in 4 ani vin cu promisiuni doar in campanii electorale. Va doresc succes in tot ce va-ti propus!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.