Reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii care gestionează serviciul de telemedicină ALOPEDI 0364-917, împreună cu Consilul Judeţean au realizat o analiză a activității derulate pe parcursul primelor trei trimestre ale acestui an prin intermediul proiectului destinat obținerii sfaturilor medicale pediatrice.
Marea majoritate a solicitărilor, respectiv 71,20% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora trebuie să se adreseze medicului, pentru o evaluare față în față. De asemenea, în 7,85% din situații a fost recomandat consultul medical imediat, în primele două ore de la apel, iar în 10 cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
În primele trei trimestre ale acestui an febra a fost cel mai frecvent motiv de solicitare a sfatului medical al profesioniștilor cu experiență în evaluarea telefonică a gravității stării copilului bolnav (26,24% dintre apeluri), iar problemele digestive – vărsături, diaree, dureri abdominale – au fost prezente pe tot parcursul anului. Bolile respiratorii au fost cauza mai puțin frecventă de apelare în ultimele patru luni comparativ cu primele luni ale anului.
Cele mai multe apeluri, mai exact 62,37% dintre acestea, au provenit din județul Cluj, restul solicitărilor fiind din alte județe, dar și de la români aflați în afara granițelor țării.
Specialiștii reamintesc faptul că reîntoarcerea copiilor în colectivitate (școală, grădiniță etc.) va determina o creștere a bolilor transmise prin picături de salivă și mâini murdare. Prevenirea acestora este mai eficientă decât tratarea lor, chiar dacă majoritatea bolilor sunt virale. Cea mai eficientă dintre măsurile de prevenție rămâne spălarea mâinilor.