Nu că ar fi cine știe ce noutate pentru Primăria Cluj-Napoca, dar se pare că iar a mai adăugat un proces pierdut în palmaresul său. Din nou, avem de-a face cu un haos legal, unde apartamentele și drepturile de proprietate par să alunece, una câte una, din mâinile primăriei direct în cele ale reclamantului.
Totul a început cu Șerdean Bâldean Irina și Șerdean Bâldean Adrian, care, în baza Legii 10/2001, au acționat în judecată Primăria Cluj-Napoca și alte părți implicate pentru a-și recupera drepturile asupra unui imobil confiscat în perioada comunistă. Legea 10/2001 reglementează restituirea proprietăților preluate abuziv de stat și oferirea de compensații, dar pare că birocrația și neatenția nu țin cont de aceasta, mai ales când vine vorba de un apartament central.
La început, Tribunalul Cluj a respins cererea lor în aprilie 2022, oferindu-le, totuși, o compensație de 254.612 puncte – echivalentul legal al banilor în astfel de cazuri. Dar doamna Bâldean nu s-a lăsat cu una cu două! A apelat decizia, argumentând că despăgubirile fuseseră calculate greșit și nu țineau cont de moștenirea imobilului, și a cerut recalcularea.
Și iată că, într-o mișcare care probabil i-a făcut pe juriștii primăriei să-și frece frunțile, Curtea de Apel a admis apelul! Instanța a recalculat compensațiile la 366.136 puncte, explicând că evaluarea terenului fusese făcută eronat, clasificându-l într-un cartier mai ieftin decât cel real.
Astfel cum reiese din cuprinsul Serviciului Urbanism din cadrul Municipiului Cluj-Napoca, imobilul corespunde cu actuala Calea Dorobanţilor nr.105, care se încadrează în cartierul Mărăşti şi pentru care suprafaţa de 500 mp este de 830 de lei/mp, iar diferenţa de 219 mp la o valoare de 660 de lei/mp, respectiv de 415.000 de lei şi, de 144.540 de lei, rezultând o despăgubire de 559.540 de lei, rezultând o cotă-parte de 21/32 în cuantum de 367.198,12 lei, din care se scad despăgubirile deja primite pentru terenul expropriat şi al căror cuantum nu este contestat de 1.061,81 de lei, astfel încât cuantumul despăgubirilor care i se cuvin apelantei-reclamante este de 366.136,31 de lei.
Decizia Curții de Apel este definitivă, iar Primăria Cluj-Napoca trebuie acum să își îndeplinească obligațiile și să achite compensația modificată. O poveste de birocrație, erori administrative și un alt imobil care pleacă, încet dar sigur, din mâinile primăriei, înspre cei care știu să lupte pentru drepturile lor.
SA VEDETI POLITIA LOCALA ce pierde procese datorită INCOMPETENTEI angajaților și conducerii militienesti…au peste1500 deprocese pe rol..iarla cele pierdute se Adaugă și onorabile avocaților care dupbleaza sumele…de unde se plătește?????DIN BANII CLUJENILOR..INCREDIBIL CE GAURA NEAGRA PRODUCE ACEASTA INSTITUTIE….SI NIMENIU NIMIC…..DESFIINTAREA PE LOC A POLITIEI LOCALE!!!
Vivat Bocus, aedilum Napocensis aeternum!! Încă minimum 5 mandate pentru tovarasul Boc!
Acuma in octombrie o dat 1 teren cam 2000 mp intre padurii si eliade, teren de stat la particular, valoare de 2 mil eu. Oare cat si a luat el.? Putea sa faca 1 scoala, gradinita, cresa, in zona nimic de stat numai particulare
Vivat bocus aedilum Napocensis aeternum, betonus, dalelius, videanus. Adică # famiglia #emilboc@traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#alintise#.